O δεκάλογος του καλού ύπνου

Της Άννας Τζεβελέκου, Ρεφλεξολόγου

1. Ρυθμίστε το βιολογικό σας ρολόι με την τήρηση του ίδιου προγράμματος ύπνου κάθε μέρα.
Μην προσπαθείτε να αναπληρώσετε τις ελλείψεις κοιμώμενοι πολύ τα Σαββατοκύριακα.
2. Μια μεσημεριανή σιέστα 3-4 ωρών είναι φυσικό να οδηγήσει σε αϋπνία το βράδυ. Περιορίστε την.
3.Δημιουργήστε περιβάλλον υποβοηθητικό για τον ύπνο - ήσυχο και σκοτεινό, όχι ενοχλητικά ζεστό.
Καλύμματα οφθαλμών ή ωτασπίδες μπορούν να βοηθήσουν αν χρειάζεται.
4.Όχι καφεϊνη (συμπεριλαμβανομένων των ποτών κόλας και της σοκολάτας) 5 - 6 ώρες πριν πάτε για ύπνο.
5. Τελειώνετε το φαγητό σας τουλάχιστον τρεις ώρες πριν ξαπλώσετε.
6.Το θερμό γάλα είναι υποβοηθητικό του ύπνου. Το οινόπνευμα δεν είναι.
7. Μη χρησιμοποιείτε ηρεμιστικά (Lexotanil, Tavor, Xanax και άλλα) ως υπνωτικά.
Τα ηρεμιστικά διαταράσσουν τη δομή του ύπνου.
8. Αν χρειάζεστε βοήθεια ζητήστε την από το γιατρό. Να χρησιμοποιείτε τα υπνωτικά ή υπναγωγά όσο το δυνατόν λιγότερο. Ξεκαθαρίστε τι είδους αϋπνία έχετε: αργεί να σας πάρει ο ύπνος το βράδυ ή ξυπνάτε πολύ νωρίς το πρωί ;
9. Όχι υπολογιστές, τηλεόραση ή διαφωνίες μισή ώρα πριν ξαπλώσετε. Ηρεμιστική μουσική και χαλαρωτικό διάβασμα είναι χρήσιμα.
10. Εαν δεν σας έρχεται ύπνος μην εκνευρίζεσθε. Σηκωθείτε, πηγαίνετε σε ένα άλλο δωμάτιο και κάντε μια ήσυχη δραστηριότητα. Επαναλάβετε αν είναι αναγκαίο. Η διαδικασία αυτή θα σας βοηθήσει να μη συνδέσετε το υπνοδωμάτιο σας με εκνευρισμούς και εντάσεις από αϋπνία.

(Από το περιοδικό "Υγεία -Οικολογία" , τεύχος 141, 11ος - 12ος 2005 , σελ.56)

Μοναξιά

Όταν οι ανάγκες μας δεν ικανοποιούνται

Πολλοί πιστεύουν ότι αυτός που νιώθει μοναξιά είναι και στην πραγματικότητα μόνος του. Αυτό βέβαια δεν είναι αλήθεια. Μπορούμε κάλλιστα να βρισκόμαστε με άλλα άτομα και μάλιστα σε οικείο περιβάλλον και παρ' όλα αυτά να νιώθουμε απελπιστικά μόνοι.
Για να καταλάβουμε καλύτερα όμως την έννοια της μοναξιάς είναι απαραίτητο να εξετάσουμε ορισμένους από τους τρόπους με τους οποίους τη βιώνουμε.
Αιτίες της μοναξιάς
όταν είμαστε μόνοι και νιώθουμε ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή
όταν μας λείπουν οι συναισθηματικοί δεσμοί που είχαμε στο παρελθόν
όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αλλαγές στη ζωή μας
όταν νιώθουμε ότι δεν υπάρχει κανείς στη ζωή μας με τον οποίο να μπορούμε να μοιραστούμε συναισθήματα και εμπειρίες
όταν πιστεύουμε ότι δεν είμαστε αποδεκτοί, αγαπητοί ή άξιοι, ακόμα και αν οι άλλοι δεν συμμερίζονται αυτή την άποψη για εμάς.

Ο φαύλος κύκλος της μοναξιάς
Η μοναξιά γίνεται πιο έντονη όταν διαστρεβλώνουμε τη σημασία της, σκεπτόμενοι με τους παρακάτω τρόπους: «η μοναξιά αποτελεί σημάδι αδυναμίας ή ανωριμότητας», «για να νιώθω μοναξιά κάτι δεν πάει καλά με εμένα», «είμαι ο μοναδικός άνθρωπος που νιώθει έτσι».
Κάποιος που σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο πιθανότατα αντιλαμβάνεται τη μοναξιά σαν αποτέλεσμα «εσωτερικής μειονεξίας». Αυτή η πεποίθηση όμως ενδέχεται να δημιουργήσει δυσκολίες στην προσέγγιση άλλων ανθρώπων και στη δημιουργία σχέσεων μαζί τους, καθώς και στη συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες.
Επιπλέον μια τέτοια πεποίθηση μπορεί να δημιουργήσει φόβο απόρριψης, εσωστρέφεια, καχυποψία προς τους άλλους, θυμό, θλίψη και επίκριση του εαυτού και των άλλων. Αν αντιδράσει κανείς είτε με το να απομονωθεί κοινωνικά, είτε με το να ξεκινήσει μια σχέση ανεπαρκή και μη ικανοποιητική, το μόνο που θα καταφέρει είναι να διαιωνίσει τη μοναξιά του.

Τρόποι αντιμετώπισης
Η εναλλακτική στη θεώρηση της μοναξιάς ως «ελάττωμα» ή «μόνιμο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας» είναι να την αξιολογήσουμε ως μια κατάσταση ή ένα συναίσθημα που μπορεί να αλλάξει. Η μοναξιά είναι κοινή εμπειρία όλων των ανθρώπων. Διάφορες έρευνες δείχνουν ότι το ένα τέταρτο των ενήλικων βιώνουν επώδυνα αισθήματα μοναξιάς τουλάχιστον κάθε λίγες εβδομάδες, ενώ τα ποσοστά είναι υψηλότερα για τους εφήβους και τους νέους.
Η μοναξιά δεν πρέπει να μεταφράζεται παρά ως ένα σημάδι ότι σημαντικές μας ανάγκες δεν ικανοποιούνται. Για αυτό είναι σημαντικό να εντοπίζουμε αυτές τις ανάγκες που μπορεί να περιλαμβάνουν ανάγκη ανάπτυξης διαπροσωπικών σχέσεων ή αυτοπεποίθησης, την ανάγκη απόκτησης φίλων, ή την ανάγκη εύρεσης δραστηριοτήτων που θα προσφέρουν προσωπική ικανοποίηση.


Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων

Αρχικά υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι η μοναξιά δεν κρατάει για πάντα
Ενώ ασχολείστε με τις καθημερινές σας δραστηριότητες βρείτε τρόπους για να έρθετε σε επαφή με άλλους ανθρώπους
Βρεθείτε σε νέες καταστάσεις και ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας ενδιαφέρουν στις οποίες θα συναντήσετε ανθρώπους με κοινές προτιμήσεις
Αναπτύξτε κοινωνικές δεξιότητες. Πλησιάστε και αφήστε τους άλλους να σας πλησιάσουν
Επωφεληθείτε από εκδηλώσεις, σεμινάρια, δραστηριότητες που οργανώνουν ο δήμος ή η κοινότητα της περιοχής σας, σύλλογοι ή οργανώσεις. Προσφέρετε εθελοντική εργασία σε ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια
Μη κρίνετε τους καινούργιους ανθρώπους που συναντάτε με βάση τους παλιούς. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και επομένως διαφορετικός.
Μην είστε βιαστικοί στην ανάπτυξη σχέσεων ή φιλιών. Μια καλή σχέση χρειάζεται χρόνο και προοδευτικό μοίρασμα συναισθημάτων για να ανθίσει.
Δώστε αξία σε όλες τις φιλίες ή γνωριμίες σας και τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους από το να μένετε καθηλωμένοι στη άποψη ότι μόνο μια ρομαντική σχέση θα σας ανακουφίσει από τη μοναξιά.

Αυτοανάπτυξη
Μην παραμελείτε τις άλλες σας ανάγκες επειδή η ανάγκη για κάποια σχέση ή φιλία δεν έχει ικανοποιηθεί. Φροντίστε τον εαυτό σας:
Ακολουθείστε συνήθειες καλής διατροφής, άσκησης και επαρκούς ύπνου. Δώστε ενέργεια στη δουλειά σας, ασχοληθείτε με τα χόμπι σας ή, αν δεν έχετε, δημιουργείστε κάποια.
Επωφεληθείτε από τις μοναχικές στιγμές σας προκειμένου να γνωρίσετε τον εαυτό σας. Δείτε αυτόν τον χρόνο σαν ευκαιρία για αυτονομία και φροντίδα των συναισθημάτων σας.
Αξιοποιήστε τις ώρες μοναξιάς βρίσκοντας πράγματα να κάνετε που σας δίνουν ευχαρίστηση. Μην υπομένετε απλώς την ύπαρξή σας ρίχνοντάς την σε έναν καναπέ έως ότου ξαναβρεθείτε με άλλους ανθρώπους.
Θυμηθείτε τι απολαμβάνατε να κάνετε στο παρελθόν για να σας βοηθήσει να αποφασίσετε πώς να ευχαριστήσετε τον εαυτό σας τώρα.
Έχετε στο χώρο σας βιβλία, μουσική, ατομικά παιχνίδια, ή σταυρόλεξα, προκειμένου να περάσετε καλά τις ώρες που είστε μόνοι.
Σκεφτείτε την πιθανότητα να κάνετε και μόνοι κάποια πράγματα που συνήθως θα κάνατε με άλλους, όπως το να πάτε κινηματογράφο.
Να είστε ανοικτοί σε νέα πράγματα και δραστηριότητες. Μην προκαταλαμβάνετε τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας προτού δοκιμάσετε κάτι.
Μην περιμένετε τα συναισθήματά σας να σάς ενεργοποιήσουν. Ξεκινήστε και τα ευχάριστα συναισθήματα θα έρθουν.
Διαβάστε βιβλία για αυτοβελτίωση.

από το www.psychognosia.gr

Παράγοντες που μειώνουν την ανάπτυξη καρκίνου

Ο καρκίνος είναι ο υπ΄αριθμόν δύο δολοφόνος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πάνω από 1.500 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά από καρκίνο - κάτι που ισοδυναμεί με τρεις πτώσεις τζάμπο την ημέρα, κάθε μέρα. Τα στατιστικά αυτά στοιχεία είναι θλιβερά, ειδικά όταν πολλά είδη καρκίνου μπορούν να προληφθούν. Σήμερα, ένας στους δύο άντρες και μια στις τρεις γυναίκες θα εμφανίσουν καρκίνο σε κάποια στιγμή της ζωής τους.
Η Αμερικάνικη Αντικαρκινική Εταιρεία αναφέρει τον καρκίνο σαν " μια ομάδα ασθενειών που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη αύξηση και εξάπλωση ανώμαλων κυττάρων". Σε ένα υγιές σώμα, το ανοσοποιητικό σύστημα εντοπίζει αμέσως και καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα αμέσως μόλις εμφανιστούν, αλλά ο τυπικός αμερικάνικος τρόπος ζωής και η διατροφή προδιαθέτουν το σώμα να αναπτύξει καρκίνο εισάγοντας καρκινογόνους παράγοντες στο σώμα και εξασθενώντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
Υιοθετώντας ένα είδος ζωής που προστατεύει από τον καρκίνο, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο κατά 90 % . Παραθέτουμε μερικές προτάσεις για επιτυχία:
1. Αποφεύγετε παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη του καρκίνου. Η χρήση του καπνού και του αλκοόλ παίζουν ρόλο στο περίπου 44% όλων των καρκίνων. Το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το υπερβολικό λίπος, η ζάχαρη, η χοληστερόλη κι ο ήλιος συνδέονται όλα με ένα ή περισσότερα είδη καρκίνου.. Άλλοι καρκινογόνοι παράγοντες έχουν βρεθεί στον καφέ, την σοκολάτα, τον αμίαντο, το πριονίδι και άλλα τοξικά χημικά, από αποσμητικά σπρέι ως εντομοκτόνα.
2. Προσέχετε την διατροφή σας. Μια διατροφή πλούσια σε ίνες και με ποικιλία φρούτων και λαχανικών περιέχει πολλά αντικαρκινικά στοιχεία.
3. Τρώτε σε τακτές ώρες, χωρίς τίποτα στο ενδιάμεσο εκτός από νερό. Έρευνες έχουν δείξει ότι εκείνοι που παίρνουν τέσσερα γεύματα την ημέρα έχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με εκείνους που παίρνουν δυο γεύματα την ημέρα.
4. Ασκείστε καθημερινά. Η άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και την πέψη και μειώνει το στρες. Η έλλειψη άσκησης αυξάνει τον κίνδυνο διαφόρων ειδών καρκίνου κατά 30 -80 %.
5. Να κάθεστε με μέτρο στον ήλιο. Η σωστή έκθεση στον ήλιο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο διαφόρων ειδών καρκίνου. Η βιταμίνη D,που παράγεται από τον ήλιο στο δέρμα, περιορίζει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
6.Διατηρήστε το σωστό βάρος. Το υπερβολικό βάρος του σώματος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο κατά 55 % .
7. Μάθετε να ελέγχετε το στρες. Το στρες εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι μεγάλος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου.
Πολλοί άνθρωποι έχουν παρουσιάσει μείωση ή και ολική εξαφάνιση ενός όγκου, ελέγχοντας το στρες. Η αλλαγή του τρόπου ζωής μπορεί να είναι ένα μέρος της θεραπείας του καρκίνου.

(Από το περιοδικό "Καλύτερη Ζωή" , σελ.13 - Τεύχος 36)

Στρες και πάχος

Του Dr Sidney Kettner, M.D.

Το ψυγείο δεν δουλεύει. Ο σκύλος τσαλαπάτησε ξανά τα λουλούδια μου. Και τώρα δεν κουμπώνει το παντελόνι μου.

-Η κορτιζόλη, μια ισχυρή ορμόνη του στρες, συμβάλλει στην εναπόθεση λίπους στα όργανα μας. Έτσι μεγαλώνει η μέση μας και δεν μας μπαίνει το παντελόνι.
-Το ξαφνικό στρες από κάποιον κίνδυνο προκαλεί μια αντίδραση φυγής. Η καρδιά μας, οι πνεύμονες και το νευρικό σύστημα μπαίνουν σε επιφυλακή για δράση και χρειάζονται περισσότερο καύσιμο. Χρειαζόμαστε ενέργεια και το ρίχνουμε στο φαγητό.
-Το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλεί την ανεπιθύμητη αυτή τάση. Πεινάμε και τρώμε συνέχεια.
-Η κατάθλιψη από χρόνιο στρες συνδέεται με έλλειψη σεροτονίνης, πράγμα που δημιουργεί μαι "λαχτάρα"για υδατάνθρακες. Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με μακαρόνια ή πίτσα, αλλά αυτό μετατρέπεται σε πάχος.
-Η κατάθλιψη επίσης εξουδετερώνει τις αναστολές μας. Δεν δίνουμε σημασία στα προβλήματα που μπορεί να μας δημιουργήσει το πάχος. Νοοιώθουμε την ανάγκη να ανακουφίσουμε τη λύπη μας και να νοιώσουμε καλά ξανά. Προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε τον εαυτό μας, δίνοντας του πρόχειρα φαγητά, όπως πατατάκια, μπισκότα ή πίτσα.
-Μοναξιά, κατάθλιψη ή άχγος μπορούν να οδηγήσουν τη ζωή μας σε ένα κενό. Αλλά δεν μπορούμε να γεμίσουμε αυτό το κενό με ένα μπωλ ξηρούς καρπούς ή παγωτό.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν;
Διαβάστε παρακάτω

Μιλήσαμε προηγούμενως για το στρες που μπορεί να μας παχύνει. Αυτό "που μας τρώει" μπορεί να επηρεάσει αυτό που τρώμε. Και αν υπάρχει κενό στην ζωή μας, προσπαθώντας να γεμίσουμε την "τρύπα" αυτή με φαγητό, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να χειροτερεύουμε τα πράγματα.

Ποιές εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν λοιπόν;

Υπάρχουν λύσεις. Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βοηθά καλύτερα από κάποιο φάρμακο ή φαγητό σ΄ότι αφορά το στρες. Όχι μόνο κόβει την όρεξη, αλλά καίει και ερκετές ανεπιθύμητες θερμίδες. Μπορούμε λοιπόν να κάνουμε μερικές ασκήσεις, να ανεβοκατέβουμε σκάλες ή να περπατάμε. Η φυσική δραστηριότητα παράγει μια ορμόνη που μας κόβει την όρεξη.
Χαλαρώστε λοιπόν από το στρες, δίνοντας στον εαυτό σας λίγα διαλείμματα κατά την διάρκεια της ημέρας. Έτσι θα αποκτήσετε τον έλεγχο των προβλημάτων που σας βασανίζουν. Αγνοήστε το αίσθημα της πείνας που νοιώθετε, Η υγιεινή διατροφή και η συχνή άσκηση θα σας δώσουν την ενέργεια που χρειάζεστε. Μην πολεμάτε την λύπη σας με φαγητό ή πιοτό. Με καθαρό μυαλό θα αντιμετωπίσετε καλύτερα τις αναποδιές της ζωής.
Αναζητήστε άλλες εναλλακτικές λύσεις για να ελέγξετε ή να ελαχιστοποιήσετε το άγχος σας -βγείτε με έναν φίλο, παίξτε με το σκυλάκι ή το γατάκι σας, ακούστε λίγη καλή μουσική ή κάντε μια βόλτα στην παραλία. Σκεφθείτε προηγούμενες στιγμές στη ζωή σας όταν ήσασταν πραγματικά ευτυχισμένοι. Ηρεμήστε, πάρτε βαθιές ανάσες και απολαύστε την στιγμή. Η μέση σας θα σας ευγνωμονεί.

(Από το περιοδικό ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ , Τεύχος 37)

Ο ευεργέτης ήλιος

Ο ήλιος είναι απαραίτητος για την πίεση του αίματος.
Μελέτες που έγιναν σε 12.644 άτομα για μια περίοδο έξι ετών έδειξαν, όπως αναφέρεται στο αμερικάνικο περιοδικό για την υπέρταση, ότι η πίεση του αίματος ήταν χαμηλότερη σε εκείνα τα άτομα που είχαν υψηλά ποσοστά βιταμίνης D στο αίμα τους.
Η λιποδιαλυτή αυτή βιταμίνη δημιουργείται στο σώμα με την έκθεση στον ήλιο.
Ο δρ Μικέλε Μπελαντόνι, διευθυντής του Κέντρου Τζονς Χόπκινς, λέει,"Δεν πρέπει να αποκλείουμε το γεγονός ότι η βιταμίνη D παίζει ρόλο στην πίεση του αἰματος, επειδή το ασβέστιο είναι σπουδαίο στοιχείο για το αγγειακό σύστημα. Αν δεν παίρνετε αρκετή βιταμίνη D, το σώμα σας δεν απορροφά καλά το ασβέστιο και έτσι η πίεση του αίματος μπορεί να ανεβαίνει". Οι γιατροί συνιστούν τουλάχιστον 800 IU (Διεθνείς μονάδες) βιταμίνης D καθημερινά για όσους έχουν περάσει την ηλικία των 50.

Health after 50