Στρες και πάχος

Του Dr Sidney Kettner, M.D.

Το ψυγείο δεν δουλεύει. Ο σκύλος τσαλαπάτησε ξανά τα λουλούδια μου. Και τώρα δεν κουμπώνει το παντελόνι μου.

-Η κορτιζόλη, μια ισχυρή ορμόνη του στρες, συμβάλλει στην εναπόθεση λίπους στα όργανα μας. Έτσι μεγαλώνει η μέση μας και δεν μας μπαίνει το παντελόνι.
-Το ξαφνικό στρες από κάποιον κίνδυνο προκαλεί μια αντίδραση φυγής. Η καρδιά μας, οι πνεύμονες και το νευρικό σύστημα μπαίνουν σε επιφυλακή για δράση και χρειάζονται περισσότερο καύσιμο. Χρειαζόμαστε ενέργεια και το ρίχνουμε στο φαγητό.
-Το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλεί την ανεπιθύμητη αυτή τάση. Πεινάμε και τρώμε συνέχεια.
-Η κατάθλιψη από χρόνιο στρες συνδέεται με έλλειψη σεροτονίνης, πράγμα που δημιουργεί μαι "λαχτάρα"για υδατάνθρακες. Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με μακαρόνια ή πίτσα, αλλά αυτό μετατρέπεται σε πάχος.
-Η κατάθλιψη επίσης εξουδετερώνει τις αναστολές μας. Δεν δίνουμε σημασία στα προβλήματα που μπορεί να μας δημιουργήσει το πάχος. Νοοιώθουμε την ανάγκη να ανακουφίσουμε τη λύπη μας και να νοιώσουμε καλά ξανά. Προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε τον εαυτό μας, δίνοντας του πρόχειρα φαγητά, όπως πατατάκια, μπισκότα ή πίτσα.
-Μοναξιά, κατάθλιψη ή άχγος μπορούν να οδηγήσουν τη ζωή μας σε ένα κενό. Αλλά δεν μπορούμε να γεμίσουμε αυτό το κενό με ένα μπωλ ξηρούς καρπούς ή παγωτό.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν;
Διαβάστε παρακάτω

Μιλήσαμε προηγούμενως για το στρες που μπορεί να μας παχύνει. Αυτό "που μας τρώει" μπορεί να επηρεάσει αυτό που τρώμε. Και αν υπάρχει κενό στην ζωή μας, προσπαθώντας να γεμίσουμε την "τρύπα" αυτή με φαγητό, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να χειροτερεύουμε τα πράγματα.

Ποιές εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν λοιπόν;

Υπάρχουν λύσεις. Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βοηθά καλύτερα από κάποιο φάρμακο ή φαγητό σ΄ότι αφορά το στρες. Όχι μόνο κόβει την όρεξη, αλλά καίει και ερκετές ανεπιθύμητες θερμίδες. Μπορούμε λοιπόν να κάνουμε μερικές ασκήσεις, να ανεβοκατέβουμε σκάλες ή να περπατάμε. Η φυσική δραστηριότητα παράγει μια ορμόνη που μας κόβει την όρεξη.
Χαλαρώστε λοιπόν από το στρες, δίνοντας στον εαυτό σας λίγα διαλείμματα κατά την διάρκεια της ημέρας. Έτσι θα αποκτήσετε τον έλεγχο των προβλημάτων που σας βασανίζουν. Αγνοήστε το αίσθημα της πείνας που νοιώθετε, Η υγιεινή διατροφή και η συχνή άσκηση θα σας δώσουν την ενέργεια που χρειάζεστε. Μην πολεμάτε την λύπη σας με φαγητό ή πιοτό. Με καθαρό μυαλό θα αντιμετωπίσετε καλύτερα τις αναποδιές της ζωής.
Αναζητήστε άλλες εναλλακτικές λύσεις για να ελέγξετε ή να ελαχιστοποιήσετε το άγχος σας -βγείτε με έναν φίλο, παίξτε με το σκυλάκι ή το γατάκι σας, ακούστε λίγη καλή μουσική ή κάντε μια βόλτα στην παραλία. Σκεφθείτε προηγούμενες στιγμές στη ζωή σας όταν ήσασταν πραγματικά ευτυχισμένοι. Ηρεμήστε, πάρτε βαθιές ανάσες και απολαύστε την στιγμή. Η μέση σας θα σας ευγνωμονεί.

(Από το περιοδικό ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ , Τεύχος 37)