Δηλητηρίαση από μόλυβδο: Η προστατευτική δράση της κουρκουμίνης

κουρκουμίνη-μόλυβδος
Ο μόλυβδος είναι ένα βαρύ μέταλλο για το οποίο παρ’ ότι έχουν θεσπιστεί ανώτατα όρια ύπαρξης σε βιολογικά υγρά, στην πραγματικότητα το όριο είναι το μηδέν. Η δηλητηρίαση από μόλυβδο έχει συνδεθεί με δεκάδες διαταραχές, ενώ ακόμη και η πολύ μικρή αλλά χρόνια έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολές στο DNA και προδιάθεση για χρόνια νοσήματα. Με βάση μελέτη στο περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry όταν αυξάνεται η έκθεση σε μόλυβδο οδηγούμαστε σε σημαντική αύξηση της υπεροξείδωσης των λιπιδίων και σε σημαντική μείωση της βιωσιμότητας των νευρώνων του ιππόκαμπου
Στη συγκεκριμένη έρευνα βρέθηκε ότι όταν στο περιβάλλον του μολύβδου υπήρχε εκχύλισμα κουρκουμίνης, τότε οι βλάβες στον ιππόκαμπο ήταν σαφώς μειωμένες. Να υπενθυμίσουμε ότι ο ιππόκαμπος είναι πάρα πολύ σημαντικό τμήμα της διαδικασίας της μάθησης και της ανάκλησης μνημών.


Η κουρκουμίνη βοηθά την φλεγμονή και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς
Η κουρκουμίνη, ένα μπαχαρικό που γίνεται σκόνη και αποκτά ένα χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα, έχει βρεθεί ότι εκτός από τη δηλητηρίαση από μόλυβδο έχει και άλλα οφέλη για την υγεία.
Για παράδειγμα, ξέρουμε πως η κουρκουμίνη μπορεί να μειώσει τις αθηροσκληρωτικές βλάβες – και έτσι προλαμβάνει τα καρδιακά προβλήματα – και βοηθάει και τις ήπιες φλεγμονές. Το 2008, μία έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας διαπίστωσε ότι πολλά από όσα είχαν υποστηριχθεί για την κουρκουμίνη από την αρχαιότητα ως σήμερα ήταν αληθή και ότι αξίζει περαιτέρω διερεύνηση:
Αν και ασφαλείς στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αρχαίες θεραπείες είχαν αγνοηθεί, καθώς δεν γνωρίζαμε ούτε όλα τα συστατικά τους ούτε τους στόχους τους. Αλλά, αυτό δεν συνέβη και με την κουρκουμίνη, μία κίτρινη χρωστική ουσία και συστατικό του κουρκουμά (Curcuma longa), ο οποίος χρησιμοποιείται για θεραπείες για πάνω από έναν αιώνα. Εδώ και αιώνες, είναι γνωστό ότι ο κουρκουμάς έχει αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά η εκτεταμένη έρευνα, που έλαβε χώρα τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έδειξε ότι η δράση του κουρκουμά οφείλεται στην κουρκουμίνη (diferuloylmethane).

Διατροφή με συμπληρώματα κουρκουμίνης και άσκηση
Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι οι φλεγμονές προκαλούν σημαντικά μακροχρόνια προβλήματα υγείας. Πράγματι, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει ότι η φλεγμονή παίζει πολύ συχνά ρόλο στις περισσότερες χρόνιες ασθένειες,
συμπεριλαμβανομένων των νευροεκφυλιστικών, των καρδιαγγειακών, των πνευμονικών, των μεταβολικών, των αυτοάνοσων και των νεοπλασματικών
σημειώνει η μελέτη του NIH, προσθέτοντας ότι:
Με αυτή τη μελέτη, καταλαβαίνουμε το δυνητικό ρόλο της κουρκουμίνης στην πρόληψη και τη θεραπεία των διαφόρων προφλεγμονωδών χρόνιων ασθενειών. Αυτά τα χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με τη φαρμακολογική ασφάλεια και το αμελητέο κόστος, καθιστούν την κουρκουμίνη ένα ενδιαφέρον ζήτημα που απαιτεί περισσότερη έρευνα.
κουρκουμίνη-διατροφήΌσον αφορά τη μείωση των καρδιακών προβλημάτων, οι ερευνητές διαπιστώσαν ότι μια διατροφή εμπλουτισμένη με κουρκουμίνη – η οποία καλύτερα να λαμβάνεται από τη ρίζα του κουρκουμά παρά από τα συμπληρώματα – σε συνδυασμό με τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας των καρδιακών παθήσεων.
Οι τελευταίες μελέτες σχετικά με αυτό το θέμα έγιναν και δημοσιεύθηκαν από τους ερευνητές του Πανεπιστήμιου της Τσουκούμπα στην Ιαπωνία. Σε όλες τις έρευνές τους, βρήκαν ότι η άσκηση και η διατροφή πλούσια σε κουρκουμίνη βοηθούν σημαντικά στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.
Η συχνή λήψη κουρκουμίνης θα μπορούσε να αποτελεί προληπτικό μέτρο ενάντια στις καρδιαγγειακές νόσους στις γυναίκες που βρίσκονται στο μετεμμηνοπαυσιακό στάδιο
έγραψαν οι ερευνητές.
Επιπλέον, τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να είναι μια πιθανή εναλλακτική λύση … για τους ασθενείς που δεν μπορούν να ασκηθούν.

Από  τη  σελίδα  nutrilabs.gr

Πηγές:
http://www.atherosclerosis-journal.com
http://www.ncbi.nlm.nih.gov
http://www.vitalchoice.com