Φρούτα και λαχανικά θωρακίζουν τους ασθενείς με καρδιαγγειακές νόσους από την υποτροπή.



Άνθρωποι με καρδιαγγειακή νόσο, που ακολουθούν διατροφή υγιεινή για την καρδιά, μπορεί ενδεχομένως να προστατεύονται από υποτροπή καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Circulation.’

Ο Mahshid Dehghan, του McMaster University στο Χάμιλτον του Οντάριο, δήλωσε ότι ορισμένες φορές οι ασθενείς δεν σκέφτονται ότι πρέπει να ακολουθήσουν υγιεινή διατροφή, καθώς τα φάρμακα που λαμβάνουν έχουν ήδη μειώσει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη-που είναι λάθος. Πρόσθεσε ότι η διατροφική τροποποίηση έχει οφέλη επιπλέον αυτών που παρατηρούνται με τη φαρμακευτική αγωγή.

Για την έρευνα, 31.546 ενήλικες με μέση ηλικία τα 66,5 έτη, με καρδιαγγειακή νόσο ή βλάβη σε όργανο, τελικού σταδίου, ρωτήθηκαν πόσο συχνά κατανάλωναν γάλα, φρούτα, λαχανικά, ψάρι, δημητριακά, κρέας και πουλερικά τους προηγούμενους 12 μήνες. Ρωτήθηκαν επίσης για τις επιλογές του τρόπου ζωής, όπως κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα και άσκηση. Το συνολικό σκορ καθορίστηκε από την ποσότητα καθημερινής κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, δημητριακών και γάλατος και το ποσοστό ψαριών έναντι κρέατος.

Κατά τη διάρκεια παρακολούθησης σχεδόν 5 ετών, σημειώθηκαν 5.190 γεγονότα στους συμμετέχοντες.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι ακολουθούσαν υγιεινή για την καδιά διατροφή είχαν 35% μείωση του κινδύνου θνησιμότητας από καρδιαγγειακά αίτια, 14% μείωση του κινδύνου για νέες καρδιακές προσβολές, 28% για μείωση του κινδύνου συγγενούς καρδιακής ανεπάρκειας και 19% μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διατροφικές συνήθειες σε διάφορες περιοχές του κόσμου ποίκιλαν σημαντικά. Ωστόσο, μια υγιεινή διατροφή συνδέθηκε με την πρόληψη υποτροπιάζουσας καρδιαγγειακής νόσου παγκοσμίως, σε χώρες με διαφορετικά οικονομικά επίπεδα, δήλωσε ο Dehghan.

Μια πλούσια σε λαχανικά και φρούτα διατροφή με υψηλότερο ποσοστό ψαριών έναντι κρέατος, φάνηκε να είναι περισσότερο ωφέλιμη για την πρόληψη της καρδιακής νόσου παρά για την πρόληψη του καρκίνου, των καταγμάτων ή τραυματισμού.

Ο Dehghan, δήλωσε ότι γιατροί θα πρέπει να συμβουλεύουν τους ασθενείς υψηλού κινδύνου να βελτιώσουν τη διατροφή τους και να λαμβάνουν περισσότερα λαχανικά, φρούτα, δημητριακά και ψάρια.

Αυτό θα μπορούσε να μειώσει την υποτροπή καρδιαγγειακών γεγονότων πέρα από τη φαρμακευτική αγωγή και να σώσει ζωές παγκοσμίως.

Πηγή: ‘Circulation.’

Από  το  Ιστολόγιο   Κηπευτικά  Αγίου  Γεωργίου