Τι είναι το Άγαρ- Άγαρ ;



Το Αγάρ- Αγάρ είναι μπαχαρικό σε σκόνη που περιέχει 84% φυτικές ίνες και παράγεται από καθαρό εκχύλισμα λευκών φυκιών. Αν είστε επιφυλακτικοί στην χρήση της κλασικής ζωικής ζελατίνης ή απλά είστε χορτοφάγοι και αναζητάτε ένα φυτικό πηκτικό μέσο, το άγαρ άγαρ είναι η λύση που ζητάτε! Πρόκειται στην ουσία για έναν πολυσακχαρίτη, ο οποίος προέρχεται από τα φύκια της Νοτιοανατολικής Ασίας και με την επεξεργασία του βρασμού συλλέγεται αυτή, η ζελατινώδης λευκή και ημιδιαφανής ουσία. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και ιώδιο.

Εκτός από την μαγειρική και ζαχαροπλαστική του χρήση, χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική, την ηλεκτροχημεία αλλά επίσης και για να κατασκευαστούν οι παιδικές πλαστελίνες!
Στην Ασία το άγαρ άγαρ είναι πολύ δημοφιλές και γνωστό ως kanten!


Γιατί να επιλέξετε το άγαρ άγαρ:
Τα πλεονεκτήματα του άγαρ άγαρ σε σχέση με την ζωική ζελατίνη είναι πολλά εκτός από το ότι πρόκειται για ένα φυτικό προϊόν!
Επειδή είναι φυτικό προϊόν μπορεί να καταναλωθεί από χορτοφάγους, όσους προτιμούν την vegan διατροφή, όσους νηστεύουν και ακολουθούν ελαφρύ ή υγιεινό διαιτολόγιο.
Είναι ένα απόλυτα αγνό προϊόν χωρίς χρώμα, γεύση, άρωμα.
Χρησιμοποιείται πανεύκολα και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση σαν υλικό.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε θερμοκρασία δωματίου και αν χρειαστεί να επαναθερμανθεί το υγρό που προστέθηκε χωρίς να χάσει την πηκτική ιδιότητά του.
Μοριακά είναι πολύ πιο σταθερό από την ζελατίνη και δίνει καλύτερο αποτέλεσμα τόσο στην υφή όσο και στην σταθερότητα της πήξης των υγρών.
Μπορεί να βοηθήσει στην χώνευση και τις στομαχικές διαταραχές!
Είναι πλούσιο σε ιώδιο και ιχνοστοιχεία!
Ιδιαίτερα πλούσιο σε κόμμι, έχει ήπια καθαρτική δράση και μειώνει το αίσθημα της πείνας, γι’ αυτό και οι Ιάπωνες το χρησιμοποιούν κατά κόρον όταν θέλουν να χάσουν βάρος.
Το Άγαρ - Άγαρ είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β, Ε, Κ, φολικό οξύ και πολλά μέταλλα όπως το ασβέστιο, ο χαλκός, το ιώδιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος, το κάλιο, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος.


Χρήσεις
Το Αγάρ-Άγαρ σκόνη χρησιμοποιείται για την παρασκευή επιδορπίων.
Χρησιμοποιείται σε επίσης για γλυκά σκευάσματα (ζελέδες, μαρμελάδες, κρέμες, κέικ, κρέμες), καθώς και στις υπέροχες γεύσεις (φυτικά ζελέ, πατέ, σούπα, Souce και σάλτσες, και σε πιάτα ρύζι).
Το Άγαρ-Άγαρ βοηθά στην απώλεια βάρους και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Το Άγαρ-Άγαρ χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική για να αντικαθιστά τη ζελατίνη..
Σταθεροποιεί και πήζει παρασκευάσματα όπως τις μους και το συναντάμε και σε προϊόντα στην αγορά με την κωδικοποιημένη ονομασία Ε406.

ΤΡOΠΟΣ ΧΡΗΣΗΣ
Αντικαθιστούμε όση ποσότητα ζελατίνης λέει η συνταγή μας με ίση ποσότητα Άγαρ-Άγαρ. Γενικά θα πρέπει να γνωρίζεται ότι 1 κουταλιά της σούπας ζελατίνη σε σκόνη αντιστοιχεί σε περίπου 1 κοφτή κουταλιά της σούπας άγαρ άγαρ, σε σκόνη.
Βράζουμε μικρή ποσότητα από ένα υγρό της συνταγής ή ακόμα και λίγο νερό και προσθέτουμε το Άγαρ-Άγαρ.
Ανακατεύουμε να διαλυθεί και το αφήνουμε να κρυώσει .
Κατόπιν το προσθέτουμε στα υλικά μας.
Όταν θέλετε να το αναμείξετε με ζεστά υγρά το κάνετε αμέσως, ενώ στα κρύα αφήστε μερικά λεπτά να πέσει η θερμοκρασία.
Στην εμπορική του μορφή θα το βρείτε σε σκόνη, νιφάδες ή μπάρα.
Τέλος το άγαρ άγαρ χρησιμοποιείται και ως συντηρητικό τροφίμων, το Ε406.
Χρησιμοποιήστε σε οποιαδήποτε συνταγή ζητάει ζελατίνη ή κάποιο άλλο πηκτικό υλικό, αντικαθιστώντας την με σίγουρη επιτυχία! Κρέμες, σούπες, ζελέ, μους ή ακόμη και σε σάλτσες!
(Προσοχή: Το Άγαρ - Άγαρ δεν πήζει στο ξύδι και σε τροφές που περιέχουν οξαλικό οξύ όπως η σοκολάτα, το σπανάκι ή το ραβέντι)
Και μια συνταγή με Άγαρ –Άγαρ:
Ζελέ φρούτου χωρίς ζάχαρη

Υλικά
400 γρ. ψιλοκομμένων μαλακών φρούτων (φράουλες, ροδάκινα, γιαρμάδες, μπανάνες)
600 ml. ή 2 ¹′³ φλιτζάνια χυμού λευκών σταφυλιών
4 κουταλιές της σούπας νιφάδες Άγαρ - Άγαρ
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε τα ψιλοκομμένα φρούτα σε ένα μεγάλο πυρίμαχο γυάλινο μπώλ και το βάζουμε στην άκρη. Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε τον χυμό του σταφυλιού και το Άγαρ - Άγαρ και τα αφήνουμε να βράσουν(θα βρείτε Άγαρ-Άγαρ στα καταστήματα βιολογικών τροφών).
Κρατούμε την φωτιά χαμηλή και ανακατεύουμε το μείγμα για μερικά λεπτά ,έως ότου το φύκι λειώσει. Βάζουμε το υγρό στο γυάλινο μπώλ με τα ψιλοκομμένα φρούτα και το αφήνουμε να κρυώσει και να πήξει. Όταν πήξει το βάζουμε στο ψυγείο

Aπό  το e-shop   greek  and  yammy