Μαγειρέψτε με γνώμονα την υγεία του εγκεφάλου σας




                                                                                                                 Τορόντο, Καναδάς


Τον πρώτο στον κόσμο «τσελεμεντέ» για τον ανθρώπινο εγκέφαλο δημιούργησαν Καναδοί επιστήμονες, με στόχο την διατήρηση της καλής υγείας των εγκεφαλικών κυττάρων και την πρόληψη της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ. (Ένα απλό τεστ που θα σας δείξει εάν έχετε Αλτσχάιμερ)

Υπό τον τίτλο Mindfull, ο οδηγός μαγειρικής που διατίθεται προς το παρόν μόνο σε μορφή e-book, απαρτίζεται από 300 σελίδες χρήσιμων συμβουλών για την υγεία του εγκεφάλου, καθώς και συνταγές ειδικά σχεδιασμένες για την διατήρηση των νευρώνων και των εγκεφαλικών συνάψεων σε καλή κατάσταση.

Το ηλεκτρονικό βιβλίο διατίθεται αντί 9,99 δολαρίων από διαδικτυακά καταστήματα (Amazon, iTunes, Kobo κ.α.). Τα έσοδα θα δοθούν για την ενίσχυση του ερευνητικού έργου του «Baycrest», στον τομέα της γηριατρικής.

Η Δρ Κάρολ Γκρίνγουντ, καθηγήτρια Διατροφολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και στο Γηριατρικό Ερευνητικό Κέντρο «Baycrest» και οι συνεργάτιδές της Ραμπίνοβιτς και Τζοάνα Γκράιφ, δημιούργησαν τον οδηγό αυτό με στόχο να εξηγήσουν το όφελος για τον εγκέφαλο που προκύπτει από συστατικά όπως τα ω-3 λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες Ε και Β12, οι φυτικές ίνες, οι πολυφαινόλες, τα μονοακόρεστα λιπαρά κ.α. Αναφορές επίσης γίνονται σε βότανα και καρυκεύματα, που επίσης λειτουργούν προστατευτικά για τον εγκέφαλο.

Στην συγγραφή του βιβλίου συμμετείχαν και κορυφαίοι Καναδοί σεφ που δημιούργησαν συνταγές, συνδυάζοντας παραδοσιακές και τοπικές μαγειρικές κουλτούρες ώστε να έχει ο οδηγός έθνικ χαρακτήρα. Ο αναγνώστης θα βρει ολοκληρωμένες διατροφικές προτάσεις για πρωινό, γεύμα, δείπνο, ορεκτικά, σνακ, γλυκά και χορτοφαγική διατροφή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νόσο Αλτσχάιμερ, στο 60% των περιπτώσεων αποδίδεται στον τρόπο ζωής του ατόμου. Η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης και η ανεπαρκής πνευματική εγρήγορση, αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της ασθένειας, συγκριτικά με το γενετικό υπόβαθρο του ατόμου.

«Γνωρίζουμε ότι η διατροφή συνιστά σημαντικό παράγοντα που καθορίζει πόσο καλά θα γεράσει ο εγκέφαλός μας», εξηγεί η Δρ Γκρίνγουντ.

 Από  το  Ιστολόγιο  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ  ΔΡΑΣΗ