Τυρί από καρύδια με λιαστή ντομάτα


Εικόνα

By  Vegan  in  Athens
Έτυχε να έχω πάρει πολλά καρύδια από ένα χωριό παραγωγών και σκέφτηκα να φτιάξω ένα ωμοφαγικό τυράκι καρυδιού για δοκιμή. Παρότι διατηρείται η γεύση του ξηρού καρπού σε ένα βαθμό, η προσθήκη της λιαστής ντομάτας δίνει ένα πολύ ιδιαίτερο και γευστικό αποτέλεσμα. Το συνδύασα με μαύρο πολύσπορο ψωμάκι και ήταν εξαιρετικό.


Υλικά

2 φλιτζ. καρύδια καθαρισμένα
¼ φλιτζ. νερό
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.σ. μηλόξιδο
1 ½ κ.γ. αλάτι
1 ½ κ.σ. διατροφική μαγιά (προαιρετικά)
5 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες


Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τα καρύδια 24 ώρες σε νερό το οποίο αλλάζουμε κάθε 6 ώρες για να ξεπικρίσουν. Τα στραγγίζουμε και αφαιρούμε όση περισσότερη από τη φλούδα τους μπορούμε για να μη μας γίνει πικρό. Στη συνέχεια βάζουμε τα καρύδια μαζί με το νερό, το λεμόνι, το μηλόξιδο, τη διατροφική μαγιά και το αλάτι στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε. Θα χρειαστεί να διακόπτουμε κάθε τόσο τη λειτουργία του και να καθαρίζουμε τα τοιχώματα με μια σπάτουλα. Τέλος προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες και ανακατεύουμε με τη σπάτουλα για να μη διαλυθούν.
Στερεώνουμε ένα σουρωτήρι σε ένα μπολ και το στρώνουμε με ένα τουλουπάνι. Βάζουμε μέσα το τυρί να στραγγίσει για 8-10 ώρες. Το μεταφέρουμε στο ψυγείο και το αφήνουμε μία μέρα ακόμα. Έπειτα μπορούμε να το ξεφορμάρουμε. Το τυράκι αυτό παραμένει μαλακό και είναι ιδανικό για άλειμμα!


Σημείωση: Τα καρύδια έχουν πολύ μεγάλη θρεπτική αξία ιδίως όταν τρώγονται ωμά. Μεταξύ άλλων αποτελούν και πολύ καλή πηγή ω-3 λιπαρών.

Aπό  τη  σελίδα  Vegan in Athens