1 κούπα μαυρομάτικα ή μποαρμπούνια φασόλια ή αλεύρι φασολιού
1 καυτερή πιπερίτσα ή 1/4 κ.γ. τσίλι σε σκόνη
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
1 κύβο λαχανικών ή 1 κ.σ. σκόνη ζωμού λαχανικών ή μείγμα μπαχαρικών
1 κ.γ. τριμμένη χρυσόριζα σε σκόνη ή κάρυ (προαιρετικά, για χρώμα)
Αλάτι για γεύση
Φυτικό λάδι για το τηγάνισμα
Παρασκευή:
Ενυδατώστε τα φασόλια μέσα σε νερό για 5-10 λεπτά.
Ξεφλουδίστε τα χρησιμοποιώντας τη μέθοδο με το μπλέντερ όπως δείχνει το βίντεο στο κάτω μέρος της συνταγής.
Μουλιάστε τα φασόλια ξανά για τουλάχιστον άλλες 3 ώρες ή αποβραδίς.
Στραγγίξτε και ρίξτε τα φασόλια σε ένα ισχυρό μπλέντερ.
Προσθέσετε τη χρυσόριζα (εαν βάλετε), τον κύβο λαχανικών, τα κρεμμύδια και το πιπέρι.
Πολτοποιήστε το μείγμα, προσθέτοντας λίγο νεράκι εαν χρειαστεί, μέχρι να έχετε ένα λείο, αλλά παχύρευστο μείγμα.
Τοποθετήστε το μίγμα σε ένα μπολ, δοκιμάστε και προσθέστε λίγο αλάτι για γεύση εαν χρειάζεται, ανακατέψτε πολύ καλά και αφήστε το στην άκρη.
Αδειάστε άφθονο λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, θα πρέπει να είναι αρκετό σχεδόν 5 εκ. έτσι ώστε σχεδόν να τα καλύπτει, και ζεστάνετε το μέχρι να κάψει, αλλά όχι πολύ.
Τηγανίστε τα σε μέτρια φωτιά και αφήστε τα να πάρουν χρώμα και απο τις δυό πλεύρες.
Στραγγίξτε τα με χαρτί κουζίνας.
Σερβίρετε.
Άκαρα με αλεύρι φασολιού (πιο γρήγορο)
Συμβουλές:
Το ξεφλούδισμα με τα χέρια είναι δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία.
Με το μπλέντερ είναι πολύ εύκολο και γρήγορο να τα ξεφλουδίσετε, μουλιάστε τα φασόλια μόνο για 10 λεπτά και μετά για μερικά δευτερόλεπτα στο μπλέντερ όπως δείχνει το βίντεο, και στραγγίξτε τα με ένα σουρωτήρι και 2 λεκάνες με νερό, μετά μουλιάστε τα για μερικές ώρες ή όλο το βράδι και χρησιμοποιήστε τα στη συνταγή.
Μπορείτε να κερδίσετε χρόνο εαν έχετε ήδη ξεφλουδίσει και μουλιάσει τα φασόλια και τα αποθηκεύσετε στη κατάψυξη σε μερίδες, έτσι θα έχετε ξεφλουδισμένα και μουλιασμένα φασόλια για άκαρα όποτε θέλετε γρήγορα και εύκολα.
Μη προσθέστε πολύ νερό κατα τη πολτοποίηση αλλιώς θα διαλυθούν κατα το τηγάνισμα!
Τηγανίστε τα σε χαμηλό με μέτρια φωτιά, εαν τα τηγανίσετε σε υψηλή μπορεί να μη ψηθούν καλά στο εσωτερικό τους.
Το αλάτι ρίξτε το τελευταία στιγμή πριν το τηγάνισμα στο μείγμα και ανακατέψτε, εαν το ρίξετε απο την αρχή υπάρχει περίπτωση να μη γίνουν τόσο αφράτα.
Χρησιμοποιήστε μπαχαρικά ή μείγμα μπαχαρικών της αρεσκείας σας εαν το επιθυμείτε, η συνταγή μπορεί να τα δεχθεί διότι τα φασόλια απο μόνα τους έχουν απλή γεύση.
Εαν χρησιμοποιήσετε αλεύρι φασολιού απλά αραιώστε το με περίπου ίση ποσότητα νερού και προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να έχετε έναν πολύ παχύρευστο χυλό.
Δοκιμάστε το λάδι ρίχνοντας ελάχιστο χυλό, εαν καεί αμέσως είναι πολύ καυτό, χαμηλώστε τη θερμοκρασία, εαν τσιτσιρίζει το λάδι τότε είναι έτοιμο.
Μη παραγεμίσετε το τηγάνι γιατί θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και θα ρουφήξουν παραπάνω λάδι, και δε θα μαγειρεύτουν μέσα!
Το κρεμμύδι καλλύτερα να μη το βάλετε μέσα στο μείγμα αλλά να το πολτοποιήσετε μαζί με τα φασόλια, έτσι δε θα βγάλει υγρασία κατα το τηγάνισμα που μπορεί να χαλάσει τη ψωμένια υφή του άκαρα, εαν βάλετε τότε τρίψτε το πολύ ψιλό και όχι χοντροτριμμένο ή χοντροκομμένο.
Χρυσόριζα = Κουρκουμάς
Η συνταγή είναι αφρικάνικη
Από το Ιστολόγιο Γελαστά Ζωάκια