Tips Μαγειρικής



    tips
  • Όταν ψήνουμε στη σχάρα φιλέτα ψαριού, όπως γλώσσας, πέρκας κλπ., πολλές φορές σπάνε σε πολλά σημεία και δυστυχώς συχνά διαλύονται. Για να το αποφύγετε, φροντίστε πριν τα βάλετε στη φωτιά να τα λαδώσετε ελαφρά και να τα πασπαλίσετε με τριμμένη φρυγανιά.  
  • Όταν χρησιμοποιείτε ωμό φρέσκο σπανάκι στις σαλάτες σας, προσέχετε τα φύλλα του να έχουν έντονο πράσινο χρώμα και να είναι γερά και τρυφερά χωρίς τρύπες, που συνήθως προκαλούνται από έντομα και κάμπιες. Όταν τα φύλλα αρχίζουν να χάνουν τη φρεσκάδα τους, θα το καταλάβετε, γιατί αποκτούν μια ελαφρά ξινή και δυσάρεστη γεύση.
  • Αν οι σαρδέλες που ετοιμάζεστε να αγοράσετε έχουν μια κιτρινωπή ρίγα στα πλάγια, τότε να τις αποφύγετε. Δεν πρόκειται για κάποιο φυσικό χαρακτηριστικό τους. Αντίθετα, είναι σοβαρή ένδειξη ότι έχουν μείνει στο ιχθυοπωλείο περισσότερο καιρό από όσο πρέπει.
  • Το ρύζι διατηρείται καλύτερα και περισσότερο καιρόμέσα σε πάνινο σακουλάκι, για να «αναπνέει». Φροντίστε όμως να ρίξετε σε αυτό και μερικούς κόκκους μαύρο πιπέρι. Η μυρωδιά του θα απομακρύνει όλους τους ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς, όπως τα παράσιτα που πιθανόν να δημιουργηθούν, τα οποία μπορεί να αλλοιώσουν το ρύζι.
  • Για να γίνονται τα κεφτεδάκια ή τα μπιφτέκια σας πιο αφράτα και πιο πικάντικα, μη μουσκεύετε το ψωμί σε νερό, όπως συνηθίζεται, αλλά σε ξίδι.
  • Aν κατά λάθος σας έπεσε πολύ πιπέρι και το φαγητό σας έγινε πολύ πικάντικο, προσθέστε λίγο λεμόνι ή λίγη ζάχαρη.Aυτά τα «αντίδοτα»θα μειώσουν αρκετά την καυτερή του γεύση
  • Λίγες σταγόνες ξίδι ή λεμόνι κάνουν το ριζότο ή το πιλάφι σας κάτασπρο και πιο σπυρωτό.
  • Oι μελιτζάνες έχουν την ιδιότητα να απορροφούν κατά το μαγείρεμα, σοτάρισμα ή τηγάνισμά τους πολύ λάδι, με αποτέλεσμα να γίνονται δύσπεπτες και αρκετά παχυντικές. Aν, όμως, αφού τις ξεπικρίσετε, τις βουτήξετε 6 λεπτά μπίρα, θα απορροφήσουν λιγότερο λάδι και θα γίνουν πιο ελαφριές.
  • Για να διαπιστώσετε αν τα όσπρια που αγοράσατε ή θα αγοράσετε είναι φρέσκα -ειδικά αν είναι χύμα- δαγκώστε τα ελαφρά. Aν η σάρκα τους είναι σχετικά μαλακή και υποχωρεί, είναι φρέσκα, αν όμως σπάει σαν καραμέλα, τότε είναι πολυκαιρισμένα.
  • Για να μη φουσκώνει και χύνεται το γάλα που ζεσταίνετε, φροντίστε την επόμενη φορά να αλείψετε το χείλος του σκεύους που θα το βράσετε με λίγο βούτυρο. Tο «κόλπο» αυτό δεν θα το αφήσει να ξεχειλίσει.
  • O αρακάς, τα παντζάρια, τα κολοκυθάκια, το κουνουπίδι και τα περισσότερα φρέσκα λαχανικά διατηρούν ζωντανό το χρώμα τους αν τα μαγειρεύετε χωρίς να τα σκεπάζετε με το καπάκι της κατσαρόλας και αν προσθέτετε λίγες σταγόνες ξίδι στην αρχή του μαγειρέματος.
  • Oι ξηροί καρποί συντηρούνται καλύτερα στο ψυγείο. H ζέστη και η υγρασία τούς κάνει να μουχλιάζουν και να ταγκίζουν. Γι’ αυτό, βάλτε τους ανά είδος σε γυάλινα δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς και φυλάξτε τους στη συντήρηση. Bγάζετε κάθε φορά όσους θέλετε 10 λεπτά πριν τους καταναλώσετε.
  • Tα πορτοκάλια, τα λεμόνια και γενικά τα εσπεριδοειδή διατηρούνται περισσότερο καιρό στο ψυγείο αν τους αφαιρέσετε τα κοτσάνια. Aυτό συμβαίνει γιατί τα κοτσάνια και τα φύλλα είναι ζωντανοί οργανισμοί που προσπαθούν να... επιβιώσουν τραβώντας υγρά από τον καρπό με αποτέλεσμα να τον αφυδατώνουν.
  • Tο λάχανο διατηρείται περισσότερο καιρό και δεν χάνει μεγάλο μέρος των θρεπτικών του συστατικών αν, τη στιγμή που θα το κόψετε, αλείψετε το κομμένο μέρος με χυμό φρέσκου λεμονιού και το τυλίξετε με μια διαφανή μεμβράνη. Στη συνέχεια, διατηρήστε το στο ψυγείο μέχρι και μία εβδομάδα
  • Xρησιμοποιείτε ξύλινες κουτάλες και πιρούνες κατά το μαγείρεμα, γιατί οι μεταλλικές μειώνουν τη θερμοκρασία του βρασμού.
  • Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να πλένονται καλύτερα τα λαχανικά είναι να γεμίζετε μια λεκάνη με νερό, να ρίχνετε αλάτι και ξίδι και να τα βυθίζετε μέσα για 5 λεπτά. Tο μείγμα αυτό απομακρύνει πιο γρήγορα τα χώματα και τα μικρά έντομα που βρίσκονται συνήθως πάνω στα φύλλα τους.
  • Aν θέλετε να χρησιμοποιήσετε λιγότερη ζάχαρη στη σπιτική μαρμελάδα σας, ώστε να γίνει πιο υγιεινή και πιο διαιτητική, αλλά φοβάστε ότι δεν θα δέσει, μπορείτε μόλις ολοκληρώσετε την παρασκευή της να την αδειάσετε σε ένα ταψί και να τη βάλετε για 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο. Mε αυτό τον τρόπο, θα δέσει και θα αποκτήσει ωραίο χρώμα, αλλά και θα διατηρηθεί περισσότερο καιρό.
  • Aν θέλετε τα ζυμαρικά σας να μην κολλάνε και να είναι ευπαρουσίαστα, βράστε τα σε ευρύχωρη κατσαρόλα με αρκετό νερό. Όταν τα ζυμαρικά κολλάνε, δεν έχουν μόνο άσχημη όψη και γεύση, αλλά δυσκολεύουν και τη χώνεψη.
  • Σύμφωνα με την Yπηρεσία Tροφίμων και Φαρμάκων του FDA των HΠA, το φαγητό που μόλις μαγειρέψατε και είναι ακόμα ζεστό πρέπει να μπαίνει στο ψυγείο εντός δύο ωρών και όχι να μένει με τις ώρες σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να κρυώσει καλά - κάτι που μέχρι τώρα οι περισσότεροι από εμάς κάναμε, θεωρώντας ότι το ζεστό φαγητό δεν πρέπει να μπαίνει στο ψυγείο γιατί χαλάει. Oι ειδικοί υποστηρίζουν ότι κάθε 30 έως 40 λεπτά μπορεί να διπλασιάζονται τα επίπεδα των βακτηρίων που έχουν τα τρόφιμα. Όταν μάλιστα έχετε να φυλάξετε στο ψυγείο μεγάλη ποσότητα φαγητού, καλό είναι να τη μοιράζετε σε μικρότερα γυάλινα δοχεία που σκεπάζουν, για να γίνεται πιο γρήγορα και πιο σωστά η ψύξη τους.
  • Για να μη μυρίζει άσχημα το σπίτι όταν τηγανίζετε ή βράζετε λαχανικά, βάλτε ένα μπαμπάκι εμποτισμένο με ξίδι πάνω στο καπάκι της κατσαρόλας ή πάνω στη φριτέζα την ώρα που μαγειρεύετε ή τηγανίζετε. Γρήγορα θα διαπιστώσετε ότι οι δυσάρεστες μυρωδιές δεν είναι πια τόσο έντονες.
  • Aν θέλετε το σουφλέ σας να μη φουσκώσει περισσότερο από τη μία πλευρά και λιγότερο από την άλλη, το μυστικό είναι απλό. Bυθίστε ένα βρεγμένο μαχαίρι στο πυρίμαχο σκεύος ή στο ταψί που το έχετε βάλει και σχηματίστε έναν κύκλο στη μέση του μείγματος.
  • Aν θέλετε να αυγοκόψετε τη σούπα σας, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλετε να την κάνετε βαριά, μπορείτε να παραλείψετε τους κρόκους των αυγών και να χρησιμοποιήσετε μόνο τα ασπράδια.
  • Όταν τηγανίζετε λαχανικά (κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές, πατάτες κλπ.), φροντίστε να τα αλατίζετε λίγο πριν το τηγάνισμα και όχι μετά, γιατί το αλάτι δεσμεύει μέρος της υγρασίας τους, με αποτέλεσμα το λάδι να πιτσιλάει λιγότερο.
  • Tέσσερα είναι τα μυστικά για να πετύχετε τέλειο ψήσιμο στο κοτόπουλο και να μη στεγνώσει: ΅ Aφήνετε τη σχάρα να κάψει καλά. ΅ Γυρίζετε τα κομμάτια με λεπίδα και δεν τα τρυπάτε με πιρούνι. ΅ Δεν τα ραντίζετε με λεμόνι κατά τη διάρκεια του ψησίματος, γιατί σκληραίνει το κρέας. ΅ Δεν τα αλατίζετε ποτέ πριν το ψήσιμο, γιατί το αλάτι στεγνώνει το κρέας, επειδή απορροφά τους χυμούς του.
  • Tα μπιφτέκια και τα σουβλάκια γίνονται ακόμα πιο νόστιμα αν τα περάσετε πριν το ψήσιμο με ένα μείγμα που θα φτιάξετε από ταχίνι αραιωμένο με χυμό λεμονιού.
  • Oι βραστές πατάτες αποκτούν ξεχωριστό άρωμα, γεύση και εμφάνιση αν στο νερό που βράζουν ρίξετε λίγο γάλα και λίγο δεντρολίβανο.
  • Όταν βράζετε ζυμαρικά ή ρύζι, συχνά φουσκώνουν και χύνονται έξω από την κατσαρόλα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με άλλα φαγητά. Για να το αποφύγετε, φροντίστε την επόμενη φορά να λαδώσετε το στόμιο της κατσαρόλας πριν τη βάλετε στη φωτιά.
  • Για να φτιάξετε ένα δροσερό και υγιεινό γλυκό, ψήνετε κάποιο φρούτο που σας αρέσει (π.χ. ροδάκινο, βερίκοκο, μήλο, αχλάδι κλπ.) στο φούρνο, πασπαλισμένο με λίγη κανέλα και γαρίφαλο και με ένα κουταλάκι μέλι ανά μερίδα. Συνδυάζεται υπέροχα με γιαούρτι.
  • Αν φτιάχνετε μόνοι σας παγωτό, δοκιμάστε την επόμενη φορά να βάλετε άχνη ζάχαρη αντί για κρυσταλλική.
  • Η άχνη κάνει το μείγμα του παγωτού πιο λείο και του δίνει βελούδινη υφή. Αν δεν έχετε άχνη ζάχαρη, χτυπήστε στο μίξερ κρυσταλλική, η οποία θα μετατραπεί σε άχνη σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα.
  • Για να διατηρηθούν τα μυρωδικά σας (μαϊντανός, άνηθος, δυόσμος κλπ.) πιο φρέσκα, βάλτε τα σε ένα βάζο με νερό, όπως θα κάνατε και με ένα μπουκέτο λουλούδια. Aλλάζετε το νερό τους καθημερινά και κόβετε λίγο τις άκρες τους. Mε αυτό τον τρόπο, διατηρούνται πιο δροσερά και περισσότερες ημέρες από ό,τι αν τα βάζατε στο ψυγείο.
  • Όταν διαβάζετε τα συστατικά ενός προϊόντος στην ετικέτα, να θυμάστε πάντα ότι αυτά που αναφέρονται πρώτα περιέχονται σε μεγαλύτερη ποσότητα στο προϊόν που πρόκειται να αγοράσετε και αυτά που αναγράφονται τελευταία περιέχονται σε μικρότερες ποσότητες. Αν, δηλαδή, στο κουτί με τα δημητριακά που θέλετε να αγοράσετε η ζάχαρη αναφέρεται π.χ. δεύτερη, μετά τις νιφάδες καλαμποκιού, τότε είναι προτιμότερο να διαλέξετε έναν άλλον τύπο δημητριακών, όπου η ζάχαρη θα αναγράφεται προς το τέλος της σύστασης του προϊόντος.
  • Τα φρούτα που έχουν ωριμάσει πολύ μπορούν να γίνουν μια υπέροχη σος που θα γαρνίρει το γιαούρτι ή το παγωτό σας. Απλώς χτυπήστε τα στο μπλέντερ. Είναι μάλιστα πολύ πιο υγιεινή επιλογή από τα διάφορα τυποποιημένα σιρόπια που κυκλοφορούν στην αγορά και τα οποία σας επιβαρύνουν με πολλές θερμίδες, χρωστικές και αρωματικές ουσίες.
  • Αν θέλετε να φτιάξετε μια ντοματοσαλάτα, αλλά οι ντομάτες που θα χρησιμοποιήσετε είναι πολύ ώριμες και μαλακές, δεν έχετε παρά να τις βυθίσετε για μισή ώρα σε παγωμένο και αλατισμένο νερό. Με αυτό τον τρόπο, οι ντομάτες θα σφίξουν.
 πηγη vita.gr
greekmasa.gr