Το πρωϊνό που διώχνει την πείνα

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Διατροφής, διαπίστωσε ότι σε σύγκριση με τα δημητριακά, η βρώμη μπορεί να σας κάνει να νιώθετε για περισσότερη ώρα πλήρεις. 
Λίγα πράγματα μπορούν να ανατρέψουν μια υγιεινή διατροφή γρηγορότερα από την πείνα που νιώθουμε το πρωί. Και αποδεικνύεται ότι το πώς θα επιλέξετε να συμπληρώσετε το μπολ με τα δημητριακά σας, θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην πληρότητα που νιώθετε μετά το πρωινό σας.
Η έρευνα συνέκρινε 48 υγιή άτομα που έτρωγαν για πρωινό είτε πλιγούρι με βρώμη είτε άλλα δημητριακά με μέλι και καρύδια. Και τα δύο αυτά μπολ είχαν την ίδια απόδοση θερμίδων, αλλά εκείνοι που έτρωγαν τη β-γλυκάνη, μια ίνα που σηματοδοτεί το αίσθημα της πληρότητας. Επίσης, η βρώμη έχει υψηλότερο ιξώδες (παχύτερη υφή) σε σχέση με άλλα δημητριακά, κάτι που μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αίσθηση ικανοποίησης μετά το γεύμα.
Και ο λόγος; Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί η απάντηση να είναι στη μεγαλύτερη ποσότητα και ιδιαίτερη ποιότητα ινών που περιέχει η βρώμη. Συγκεκριμένα, η βρώμη είναι γεμάτη με β-γλυκάνη, μια ίνα που σηματοδοτεί το αίσθημα της πληρότητας. Επίσης, η βρώμη έχει υψηλότερο ιξώδες (παχύτερη υφή) σε σχέση με άλλα δημητριακά, κάτι που μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αίσθηση ικανοποίησης μετά το γεύμα.
Μήπως δεν είστε φανατικοί της βρώμης; Ένα μπολ μαλακής ή πολτοποιημένης βρώμης μπορεί να είναι κάτι βαρετό. Μπορείτε όμως να το αντιμετωπίσετε με τον παρακάτω τρόπο. Δοκιμάστε να φταίξετε κρεμώδη βρώμη με κακάο.
Κρέμα βρώμης με κακάο
(6 μερίδες)
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
1 ½  κούπα βρώμη
2 κούπες νερό
2 κούπες γάλα χαμηλών λιπαρών
1 κ.σ. μέλι
1 πολτοποιημένη μπανάνα
3 κ.σ. λιναρόσπορο
2 κ.σ. σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1/3 της κούπας ψιλοκομμένα καρύδια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
oΣε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε τη βρώμη, το νερό και το γάλα. Αφήνουμε να πάρει μία βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
oΑνακατεύουμε το μέλι, τη μπανάνα, τον λιναρόσπορος, το κακάο, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
oΣε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα παραπάνω και προσθέτουμε τα καρύδια.
ΠΗΓΗ: www.diettv.gr σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Ξένο,  Κλινικό Διαιτολόγο και Διευθυντή τμήματος Διατροφογενετικής & Έρευνας Θρέψης στην «Ευρωκλινική Αθηνών»
Από  τη  σελίδα  icookgreek