Βότανα και μπαχαρικά


ΒΟΤΑΝΑ & ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ  by   ΓΙΩΡΓΟΣ Κ.
ΕΠΙΒΟΛΙΟ Επιλόβιο Το επιλόβιο είναι ένα μικρό λουλουδάτο βότανο με λεπτά καταπράσινα λογχοειδή φύλλα και ένα μικρό ροζ ή άσπρο λουλούδι με τέσσερα πέταλα. Είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία του προστάτη ενώ έχει αντιβακτηριδιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Αντιμετωπίζει τις μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος, βρογχικές μολύνσεις, τη διάρροια αλλά και την ακράτεια.

ΝΑΤΟΧΟΡΤΟ Η βαλεριάνα ή γατόχορτο είναι ένα ανθοφόρο πολυετές φυτό με πτεροειδή φύλλα και μικρά άσπρα ή ρόδινα άνθη. Χρησίμευε από την αρχαία εποχή ως καταπραϋντικό, ηρεμιστικό, ακόμα και υπνωτικό. Δρα εναντίον της υπέρτασης, των κολικών αλλά και των μυϊκών πόνων. Τέλος είναι ιδανική για τον πονοκέφαλο, την ημικρανία και την αϋπνία. Σημαντική πληροφορία: Προσελκύει τις γάτες!!!
Slide 4
ΧΑΜΟΜΗΛΙ Το χαμομήλι, έχει αντιφλεγμονώδεις, καταπραϋντικές, αντισηπτικές και τονωτικές ιδιότητες. Επίσης, μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αντιμετωπίζει διάφορα δερματικά προβλήματα, ανακουφίζει από πονοκεφάλους και ημικρανίες, χαλαρώνει και καταπολεμά την αϋπνία. .
Slide 5
ΑΓΡΙΛΟΣ ΛΕΥΚΟΣ Ο  άργιλος είναι  ένα  ιζηματογενές  πέτρωμα  που  σχηματίζεται  από την  καθίζηση  υλικών  αποσάθρωσης  και  έχει  πάρα  πολλές θεραπευτικές  και  καλλυντικές  ιδιότητες, όπως  απολύμανση  σε  βάθος του  δέρματος, απορρόφηση  στιγμάτων, πανάδων, και  περιττού  λίπους στην  επιδερμίδα. Επίσης, απαλύνει  τους  κύκλους  και  τις  ρυτίδες κάτω από  τα  μάτια. Τέλος, συμβάλλει  στην  αντιμετώπιση  της  κυτταρίτιδας και  της  χαλάρωσης  του  στήθους. Όλες  αυτές  οι  θεραπευτικές  ιδιότητες  του  αργίλου, οφείλονται  στην  έντονη παρουσία μετάλλων, κυρίως  πυριτίου, μαγνησίου, ασβεστίου, καλίου, χαλκού, ψευδάργυρου και  φωσφόρου.
Slide 6
ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΙΠΕΡΙ Πικάντικο κόκκινο πιπέρι τριμμένο σε σκόνη, ιδανικό για παστιτσάδα, πικάντικα και καυτερά μεσογειακά εδέσματα.
Slide 7
ΣΕΛΙΝΟ Σέλινο Το σέλινο είναι ένα φυτό της οικογένειας των σκιαδανθών. Τα στελέχη του είναι κούφια, έχει φύλλα έμμισχα και λευκά άνθη και σχηματίζει μεγάλο στρογγυλό βολβό. Περιέχει πολλή βιταμίνη C, τονώνει την άμυνα του οργανισμού και έχει διουρητικές ιδιότητες. Στη μαγειρική χρησιμοποιείται σε συνταγές με κρέατα κατσαρόλας κυρίως, σε σούπες, ριζότo αλλά και λαδερά φαγητά.
Slide 8
Κιτρινόριζα Turmeric Η κιτρινόριζα ή  κουρκουμάς ή  τούρμερικ, είναι  ένα  αυτοφυές  φυτό. Ενισχύει  την  πεπτική  λειτουργία, βελτιώνει  όλες  τις  διαδικασίες  του  μεταβολισμού και επιταχύνει  την παραγωγή  ινσουλίνης. Δίνει κίτρινο χρώμα  στα  φαγητά όπως ο κρόκος Κοζάνης, κυρίως  στο ρύζι, αλλά  και  σε  σάλτσες, κουσκούς και το  συναντάμε  συχνά  σε  κρέατα, κοτόπουλα, στη  φακή, στη  φάβα  αλλά και στις  πατάτες. Είναι βασικό συστατικό του μείγματος κάρυ και του ταντούρι.
Slide 9
ΤΖΙΤΖΕΡ ΛΕΥΚΟ Το τζίνσενγκ είναι μια ρίζα που χρησιμοποιείται στην Κίνα εδώ και 3.000 χρόνια και είναι φημισμένο ως το βότανο πανάκεια καθώς ανά την ιστορία έχει χρησιμοποιηθεί ενάντια σε παντός είδους παθήσεις. Σε μας είναι γνωστό ως αναζωογονητικό αφού τονώνει τις σωματικές και πνευματικές ικανότητές μας, έχει υπογλυκαιμική δράση και διευκολύνει το μεταβολισμό υδατανθράκων και λιπιδίων. Επιπλέον βοηθάει στην οξυγόνωση των κυττάρων, στην ρύθμιση των λειτουργιών του οργανισμού αφαιρεί το άγχος και είναι ιδιαίτερα αφροδισιακό. Οι αρχαίοι το ονόμαζαν πάναξος, δηλαδή για τα πάντα άξιος.
Slide 10
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ Ο βασιλικός είναι ένα μονοετές ποώδες φυτό με ωοειδή φύλλα και μικρά άσπρα άνθη. Έχει διουρητικές, καταπραϋντικές ιδιότητες και βοηθά ιδιαίτερα στο στομαχόπονο, την ημικρανία αλλά και τη δυσκοιλιότητα. Επιπλέον χρησιμοποιείται ευρέως και στη μαγειρική ως αρωματικό για ψητά, σαλάτες, βραστά αλλά και σε διάφορες σάλτσες ιδιαίτερα για ζυμαρικά.
Slide 11
ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ Το κουκουνάρι είναι ο γνωστός  βρώσιμος σπόρος των πευκοειδών και άλλων κωνοφόρων. Χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια ως εδώδιμος σπόρος και αφροδισιακό, ενώ συχνά προστίθεται σε σαλάτες και σε συνταγές της Μεσογειακής κουζίνας. Πολλές φορές καβουρδίζεται πριν προστεθεί στη συνταγή, όπως όταν προστίθεται στο σιμιγδαλένιο χαλβά.
Slide 12
ΜΑΝΤΑΝΟΣ Μαϊντανός Ο μαϊντανός είναι ένα διετές, ιθαγενές φυτό. Ήταν γνωστός στους αρχαίους Έλληνες που τον χρησιμοποιούσαν ως αρωματικό βότανο αλλά και ως φάρμακο σε διάφορες παθήσεις. Στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιείται ως συστατικό αλλά και ως διακοσμητικό σαλατών ή πιάτων κρέατος, ενώ στην Τουρκία, χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες στη σαλάτα είτε σκέτος είτε με ψιλοκομμένη ντομάτα.
Slide 13
ΔΑΦΝΗ Δάφνη Η δάφνη συναντάται ως θάμνος ή μικρό δέντρο. Η οσμή της είναι αρωματική και η γεύση της είναι λίγο πικρή. Τα φύλλα χρησιμοποιούνται στη μαγειρική (νοστιμίζει φαγητά όπως τα όσπρια αλλά αφαιρούνται μετά το μαγείρεμα και δεν καταναλώνονται). Το έλαιο της χρησιμοποιείται για την ενδυνάμωση των μαλλιών.
Slide 14
ΘΡΟΥΜΠΙ Θρούμπι Ματσάκι Το θρούμπι είναι  ένα  αρωματικό  ποώδες  φυτό συγγενικό  με  την  ρίγανη  και  το  θυμάρι. Έχει θεραπευτικές  ιδιότητες, καθώς  έχει  ευεργετική  επίδραση  στο  πεπτικό σύστημα και την  νευρική  δυσπεψία. Το  θρούμπι  είναι  πολύ  δημοφιλές  στη  μαγειρική, αφού  χρησιμοποιείται  ως  μυρωδικό  στα  φασόλια, στον  αρακά, και  στα  λουκάνικα, ενώ  τα  φύλλα  του  ψιλοκομμένα  μπαίνουν  σε σούπες  και  στιφάδα.
Slide 15
ΠΑΠΡΙΚΑ Κοκκινοπίπερο (πάπρικα) Το κοκκινοπίπερο (πάπρικα) είναι ένα μπαχαρικό το οποίο παρασκευάζεται από τους καρπούς ορισμένων ποικιλιών πιπεριάς (Capsicum Annum). Χρησιμοποιείται για να δώσει ζωηρό κόκκινο χρώμα σε πολλά τρόφιμα όπως στην κρέμα γάλακτος, στις πατάτες, στο κοτόπουλο, στη γαλοπούλα, στο ψάρι, στο καλαμπόκι, στα κίτρινα τυριά, στα σουβλάκια και στις σαλάτες. Επίσης πολλοί σεφ αντικαθιστούν την τομάτα με πάπρικα.
Slide 16
ΜΠΟΥΚΟΥΒΟ Μπούκοβο Γλυκό Το μπούκοβο παράγεται από αποξηραμένες κόκκινες καυτερές πιπεριές και έχει την μορφή νιφάδων. Η γεύση του είναι ιδιαίτερα καυτερή και πικάντικη και χρησιμοποιείται σε σάλτσες, κεμπάπ, σούπες, αλλαντικά αλλά και στο λάδι για να προσδώσει την ιδιαίτερη πικάντικη γεύση. Στο κατάστημά μας θα βρείτε γλυκό και καυτερό μπούκοβο.
Slide 17
ΚΑΝΕΛΑ ΚΙΝΑΣ Κανέλα Κίνας Σπάνια ποικιλία κανέλλας με πολύ ιδιαίτερο άρωμα. Πιο μαλακιά και πιο γλυκιά από την Ινδονησίας.
Slide 18
ΠΑΠΑΡΟΥΝΟΣΠΟΡΟΣ Παπαρουνόσπορος Ο παπαρουνόσπορος, είναι  ο  σπόρος  που  βγαίνει  από  το  γνωστό  φυτό, παπαρούνα. Είναι  πλούσιος  σε  λιπαρά, έχει  κατασταλτικές  ιδιότητες και δρα  ως  μαλακτικό, αντιβηχικό και σπασμολυτικό. Στην  κουζίνα χρησιμοποιείται  από  πολλές  νοικοκυρές, ως  ‘στόλισμα’  για  το ψωμί, τα κουλουράκια και τα μπατόν σαλέ και πασπαλίζεται  σε  μακαρονάδες  για  να  προσδώσει  χρώμα
Slide 19
ΜΑΥΡΟΣΗΜΟ Μαυροσήσαμο Tο μαυροσήσαμο χρησιμοποιείται στην επιφάνεια του ψωμιού, αρτοσκευασμάτων και τσουρεκιών για εμπλουτισμό της γεύσης τους, στο Baton Salle, για αρωματικούς λόγους αλλά και για εμπλουτισμό της εμφάνισης.
Slide 20
ΣΗΣΑΜΙ Σησάμι αποφλοιωμένο Το σησάμι είναι ένα από τα αρχαιότερα ελαιοδοτικά ετήσια καλλιεργούμενα φυτά. Το άρωμα και η γεύση του σπέρματος του σουσαμιού είναι ήπια και θυμίζουν τη γεύση καρυδιών. Tο μαυροσήσαμο χρησιμοποιείται στην επιφάνεια του ψωμιού, αρτοσκευασμάτων και τσουρεκιών .
Slide 21
ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΣ Γλυκάνισος άκοπο Ο γλυκάνισος είναι φυτό ποώδες, μονοετές που καλλιεργείται από την αρχαία εποχή. Βελτιώνει την πέψη και δρα ευεργετικά στο συκώτι και το κυκλοφοριακό. Αυξάνει το γάλα κατά την διάρκεια του θηλασμού. Χρησιμοποιείται ευρέως σε παξιμάδια, κουλούρια, ψωμιά, τσίπουρα και ούζα.
Slide 22
ΣΤΕΒΙΑ Στέβια πράσινη φύλλα τριμμένα Η στέβια είναι ένα φυτό του οποίου τα φύλλα έχουν πολύ μεγάλη γλυκύτητα και αντικαθιστούν τη ζάχαρη, χωρίς να έχουν θερμίδες και υδατάνθρακες. Συνιστάται για διαβητικούς, παχύσαρκους, υπερτασικούς, περιέχει πολλά στοιχεία και ιχνοστοιχεία όπως κάλλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο
Slide 23
ΚΙΤΡΙΝΟΡΙΖΑ ΑΚΟΠΗ Κιτρινόριζα Άκοπη Η κιτρινόριζα ή κουρκουμάς ή τούρμερικ, είναι  ένα  αυτοφυές  φυτό. Ενισχύει  την  πεπτική  λειτουργία, βελτιώνει  όλες  τις  διαδικασίες  του  μεταβολισμού και επιταχύνει  την παραγωγή  ινσουλίνης. Δίνει κίτρινο χρώμα  στα  φαγητά όπως ο κρόκος Κοζάνης, κυρίως  στο ρύζι, αλλά  και  σε  σάλτσες, κουσκούς  και το  συναντάμε  συχνά  σε  κρέατα, κοτόπουλα, στη  φακή, στη  φάβα  αλλά και στις  πατάτες. Είναι βασικό συστατικό του μείγματος κάρυ και του ταντούρι
Slide 24
ΣΟΥΜΑΚ Σουμάκ Το σουμάκ είναι ένα μπαχαρικό που βγαίνει από τους αποξηραμένους καρπούς του φυτού Rhus coriaria. Οι καρποί του, που αλέθονται και γίνονται σκόνη, έχουν μια ξινή γεύση που θυμίζει λεμόνι. Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στην ανατολική κουζίνα και προσθέτει γεύση σε κρέατα, ρύζι, dressings, ψάρια αλλά και θαλασσινά
Slide 25
ΜΑΥΡΟ ΠΙΠΕΡΙ Είναι  ο  καρπός  ενός  αναρριχητικού   φυτού που  μπορεί  να φτάσει  και  τα 10  μέτρα  ύψος  και  υπάρχουν  γύρω  στις  χίλιες ποικιλίες.
Slide 26
ΒΑΝΙΛΙΑ Βανίλια Μαδαγασκάρης Η βανίλια ,φυσική Μαδαγασκάρης, είναι ένα φυτό που ανήκει στην κατηγορία της ορχιδέας και θεωρείται ως ο μαύρος χρυσός.  Κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης οι σπόροι της παίρνουν το χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα και συλλέγονται όσο είναι άγουροι, για να μη σκάσουν. Χρησιμοποιείται ευρέως τόσο στην οικιακή μαγειρική όσο και στα τρόφιμα εμπορίου , ιδιαίτερα στη σοκολάτα, στα προϊόντα της αρτοποιίας, στη ζαχαροπλαστική, στις πουτίγκες. στις σάλτσες , σε παγωτό, σε αφεψήματα και στην αρωματοποιία.
Slide 27
Αστεροειδής ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΣ Αστεροειδής Γλυκάνισος Ο αστεροειδής γλυκάνισος είναι ένα καρύκευμα που μοιάζει πολύ στη γεύση με τον απλό γλυκάνισο, αλλά πιο ντελικάτος. Έχει σχήμα αστεριού και χρησιμοποιείται πολύ για decor. Ταιριάζει με χοιρινό, κοτόπουλο, πάπια, ρύζι, όπως επίσης με τον καφέ, το τσάι και τα λικέρ.
Slide 28
ΣΤΕΛΑΡΙΑ Η στελάρια προτείνεται για την καταπολέμηση δερματικών παθήσεων και λοιμώξεων του ουροποιητικού.
Slide 29
ΜΠΑΧΑΡΙ Μπαχάρι Το μπαχάρι θα το βρείτε στο κατάστημά μας είτε σε κόκκους είτε τριμμένο. Χρησιμοποιείται κυρίως στο στιφάδο αλλά αξίζει να το δοκιμάσετε και σε διάφορες σάλτσες, στα κεφτεδάκια και στις πατάτες φούρνου.
Slide 30
ΦΛΙΣΚΟΥΝΙ Φλισκούνι Το φλισκούνι έχει αποχρεμπτική δράση και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της βρογχίτιδας και του βήχα.
Slide 31
ΚΑΡΥΔΑ Η καρύδα, το γνωστό εξωτικό φρούτο, χρησιμοποιείται ευρέως στη ζαχαροπλαστική για να προσδώσει το ιδιαίτερο άρωμά της και το γάλα της για την αφράτη και κρεμώδη υφή του.
Slide 32
ΜΑΚΡΟΠΙΠΕΡΟ Μακροπίπερο Το μακροπίπερο είναι ένα από το πιο πολυφωτογραφημένα μπαχαρικά λόγω της εντυπωσιακής του εμφάνισης. Χρησιμοποιείται κυρίως στην Ινδική κουζίνα και λιγότερο στις Ευρωπαϊκές για τη παρασκευή τουρσιών και πολύ πικάντικων πιάτων. Το άρωμά του θυμίζει το μαύρο πιπέρι αλλά η καυστικότητά του είναι πιο ήπια.