Κάπνισμα: Αυξήθηκε ραγδαία ο κίνδυνος θανάτου για τις γυναίκες


To επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine δημοσίευσε αμερικανική έρευνα σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες που καπνίζουν...

 Κάπνισμα: Αυξήθηκε ραγδαία ο κίνδυνος θανάτου για τις γυναίκες

...έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια.
Η μελέτη των επιστημόνων εξέτασε δεδομένα από το 1959 έως το 2010 ερευνώντας 2,2 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 55 ετών. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι στη σημερινή εποχή αν μια γυναίκα καπνίζει με τη συχνότητα που καπνίζει και ένας άνδρας τότε έχει ακριβώς τις ίδιες πιθανότητες να πεθάνει με αυτούς. Ακόμη και τα light ή mild τσιγάρα που επιλέγουν οι γυναίκες να καπνίσουν δεν κατάφεραν να μειώσουν τις πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από καρκίνο του πνεύμονα.
Οι θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα στους άντρες από τη δεκαετία του ’80 έχει παραμείνει σταθερός με αποτέλεσμα να εξισωθούν οι πιθανότητες των γυναικών με αυτές των αντρών.
Γιατί όμως έχει εξισωθεί ο κίνδυνος να πεθάνει μια γυναίκα από το κάπνισμα με τις πιθανότητες που έχουν οι άντρες; Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αυτό συμβαίνει γιατί οι γυναίκες ξεκινούν το κάπνισμα νωρίτερα από ότι τις προηγούμενες δεκαετίες και γιατί έχουν αυξήσει με την πάροδο των ετών την ποσότητα των τσιγάρων.
Τη δεκαετία του ’60 οι γυναίκες είχαν 2,7 περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από καρκίνο στον πνεύμονα σε σχέση με αυτές που δεν κάπνιζαν, τη δεκαετία του ’80 είχαν 12,6 φορές περισσότερες πιθανότητες και από το 2000 και μετά οι πιθανότητες ήταν κατά 25,7 φορές μεγαλύτερες από αυτές που δεν κάπνιζαν.
Οι ερευνητές ωστόσο τονίζουν ότι αν μια γυναίκα σταματήσει το κάπνισμα, σε οποιαδήποτε ηλικία και αν είναι, μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να πεθάνει από ασθένειες που σχετίζονται με αυτήν την κακή συνήθεια. Η καλύτερη ηλικία ωστόσο για να «κόψει» μια γυναίκα το κάπνισμα είναι η ηλικία των 30 ετών.

lifezone.gr