Τσάι
- όταν κάνουμε τσάι είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε
μια τσαγιέρα ή ένα φλιτζάνι με ένα πιατάκι στην κορυφή...
αυτό εξασφαλίζει ότι τα πτητικά έλαια των βοτάνων μας
δεν θα χαθούν και
εμείς θα απολαύσουμε ένα θεσπέσιο ρόφημα
- οι τρόποι για να κάνουμε ένα φυτικό τσάι
είναι δυό:
- το αφεψήματα και
- το έγχυμα
εάν τα βότανα που θα χρησιμοποιήσουμε περιέχουν
σκληρά και ξυλώδη υλικά π.χ
ρίζες
φλοιούς
καρπούς τότε κάνουμε
αφέψημα:
τα βότανα μας είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα
- ρίχνουμε τα βότανά μας στο νερό λίγο πριν το βρασμό
μόλις αρχίζει να βράζει χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία
τόση ώστε το ρόφημά μας να σιγοβράζει
συνήθως σιγοβράζουμε για δεκαπέντε (15) με είκοσι
(20) λεπτά
εάν τα βότανα που θα χρησιμοποιήσουμε περιέχουν
φύλλα
άνθη και
τα βότανα μας είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα
- ρίχνουμε τα βότανά μας σε μια τσαγιέρα που
στη συνέχεια ρίχνουμε πάνω τους βραστό νερό
τα αφήνουμε να εμποτιστούν για δεκαπέντε (15) με
είκοσι (20) λεπτά
και
οι δύο αυτές μέθοδοι μας εξασφαλίζουν ότι όλες οι
δραστικές χημικές ουσίες των βοτάνων μεταφέρονται στο νερό προσφέροντάς μας ένα
ρόφημα γεμάτο
και τώρα
το τσάι μας το οποίο μας προσφέρει συναισθηματική ευεξία
- θα χρειαστούμε από τα αποξηραμένα βότανα:
ένα μέρος λεβάντας
ένα μέρος χαμόμηλο
ένα μέρος μελισσόχορτο - Melissa
officinalis
ένα μέρος τριαντάφυλλο-Damask Rose - ηρεμιστικό του
νευρικού συστήματος - άριστο αντικαταθλιπτικό
ένα μέρος καλέντουλα
και πως
σε ένα καθαρό και στεγνό μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά
-με τα χέρια μας- όλα τα βότανά μας
και
τα τοποθετούμε σε ένα αεροστεγές δοχείο το οποίο
φυλάμε σε δροσερό σκοτεινό μέρος - η ποσότητες είναι πρότυπες άρα μπορούμε να
φτιάξουμε όσο θέλουμε-
και
χρησιμοποιούμε κάθε ένα (1) κουταλάκι του γλυκού από
το μείγμα μας για κάθε φλιτζάνι βραστό νερό...
και κάνουμε έγχυμα...
πίνουμε κάθε φορά -μέχρι τρεις φορές την ημέρα- που
έχουμε ανάγκη συναισθηματική ευεξία...
Από το Ιστολόγιο ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ