Σταφύλι: πολύτιμος σύμμαχος για την υγεία μας





Πολύτιμη τροφή είναι το σταφύλι. Πρόκειται για τροφή πλούσια σε κάλιο και βιταμίνες Α, Β και C, ενώ η φλούδα τους περιέχει το πολύτιμο φυτικό συστατικό ρεσβερατρόλη.

Η ρεσβερατρόλη είναι φυσικό αντιβιοτικό που παράγουν κάποια φυτά για την άμυνά τους και οι μέχρι στιγμής έρευνες έδειξαν ότι μειώνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο της καρδιάς, έχει αντιοξειδωτική δράση, μεγαλύτερη από αυτή των βιταμινών C και E, μειώνει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων και συμβάλλει έτσι στη μείωση του κινδύνου για αθηροσκλήρωση.

Εχει δε παρατηρηθεί ότι σε σχέση με την αντικαρκινική δράση της ρεσβερατρόλης φαίνεται κυρίως από εργαστηριακές έρευνες ότι μπορεί να καταστέλλει τη σύνθεση ελευθέρων ριζών, να μειώνει τον κίνδυνο μεταλλάξεων.

Tο σταφύλι ενισχύει επίσης τα επίπεδα οιστρογόνων, μάχεται τα μικρόβια, αυξάνει την απορρόφηση ψευδαργύρου, με αποτέλεσμα τη γρηγορότερη επούλωση των πληγών, την καλύτερη γεύση και όσφρηση, πέψη, σεξουαλική ικανότητα, πρόληψη της αρτηριακής υπέρτασης, αναστολή υπερτροφίας του προστάτη.

Στις πολύτιμες ουσίες που περιέχουν τα σταφύλια συγκαταλέγονται και:

Φλαβονοειδή, γνωστά και ως βιταμίνη Ρ, τα οποία εκτός από καρδειοπροστατευτική δράση, χρησιμοποιούνται στη θεραπεία διαφόρων λοιμώξεων.

Κουερσιτίνη: προστατεύει τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις και από καρκίνο.
Ευεργετικές δράσεις – ιδιότητες του σταφυλιού

Ύστερα απ' όλα αυτά ακόμα αναρωτιέστε ποιο θα είναι το φρούτο που θα επιλέξετε από τώρα ως και το Σεπτέμβριο που είναι και η εποχή του; Σταφύλια φυσικά!