Ζήστε πολλά χρόνια



ΟΣΟΙ  ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ το κάπνισμα, πίνουν συντηρητικά, ασκούνται και καταναλώνουν πέντε μερίδες φρούτα και λαχανικά ημερησίως ζουν κατά μέσο όρο 14 χρόνια περισσότερο σε σύγκριση με εκείνους που δεν υιοθετούν καμία από τις παραπάνω συμπεριφορές, αποκαλύπτει νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και το βρετανικό Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο.

Τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν πως η καλή φυσική κατάσταση και η σωστή διατροφή των ανθρώπων που δεν καπνίζουν και δεν πίνουν πολύ προσθέτουν χρόνια ζωής, αναδεικνύονται από πολλές έρευνες, ωστόσο στη συγκεκριμένη μελέτη, οι επιστήμονες μιλούν συγκεκριμένα -14 χρόνια κατά μέσον όρο- και αυτό δεν συμβαίνει συχνά. «Ακόμη και μικρές διαφοροποιήσεις στον τρόπο ζωής μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού», επισήμαναν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «ΡLoS Μedicine».

Η συνήθεια που απέφερε τα μεγαλύτερα οφέλη ήταν η διακοπή του καπνίσματος. Αυτό οδήγησε σε βελτίωση της υγείας των συμμετεχόντων στην έρευνα κατά 80%.
Ακολούθως, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τον οργανισμό τους.

«Ύστερα από αυτά τα αποτελέσματα, οι αξιωματούχοι του τομέα της δημόσιας υγείας θα πρέπει να ενθαρρύνουν περισσότερο τους πολίτες να αλλάξουν τον τρόπο συμπεριφοράς τους», τόνισαν οι ειδικοί.

Στην έρευνα συμμετείχαν 20.000 Βρετανοί, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 45-79 ετών.

Πηγή: Καρδιολογικό Βήμα