Η χαρά στην καθημερινή σας ζωή

Η χαρά στην καθημερινή σας ζωή

Της  Ευης  Ξυραφά ,Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, 20/11/2015
 
Από ποιούς παράγοντες εξαρτάται η χαρά; Τι μας εμποδίζει να βιώσουμε χαρά στη ζωή μας; Ποιές είναι οι πιο χαρούμενες πόλεις στον κόσμο και γιατί; Υπάρχει χαρά στην καθημερινότητά μας; Τι λέει η επιστήμη για όλα αυτά; Για να δούμε...
 
Τι φέρνει χαρά στη ζωή μας;

  • Να προσφέρουμε
  • Να συνδεόμαστε με τη φύση
  • Να συνδεόμαστε με άλλους ανθρώπους
  • Να συνδεόμαστε με τις τέχνες
  • Να εκτιμάμε/ Παρατηρούμε τον κόσμο γύρω μας
  • Να δοκιμάζουμε καινούρια πράγματα
  • Κατεύθυνση: Να έχουμε στόχους
  • Αποδοχή: Να αισθανόμαστε άνετα με αυτό που είμαστε
Τι λέει η επιστήμη για τη χαρά;
Έρευνες έδειξαν πώς από όλα τα παραπάνω ο πιο καθοριστικός παράγοντας χαράς είναι η αποδοχή του εαυτού μας! Η έρευνα υλοποιήθηκε σε 5000 ανθρώπους από το φιλανθρωπικό οργανισμό action for happiness σε συνδυασμό με το Do something Different. Οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν τον εαυτό τους σε μία κλίμακα 1-10 σε 10 στοιχεία που επιστημονικά συνδέονται με τη χαρά. Πιο χαρούμενοι αποδείχθηκαν αυτοί που είχαν πιο μεγάλο βαθμό στην αποδοχή.
Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει δύο βασικούς λόγους που μας εμποδίζουν να βιώσουμε χαρά:
· Negativity bias: Η τάση του μυαλού μας να επικεντρώνεται και να θυμάται περισσότερο τα αρνητικά από τα θετικά (Roy Baumaister)
· Habituation (εξοικείωση): Ενώ δεχόμαστε κάποια ψυχική ανύψωση από νέες θετικές εμπειρίες, όσο συνηθίζουμε αυτές τις εμπειρίες δεν έχουν πλέον το ίδιο αντίκτυπο!
Άλλοι παράγοντες που μας εμποδίζουν να βιώσουμε χαρά είναι:

Οι φόβοι
Οι περιορισμοί
Η συνεχής βιασύνη
Η αδυναμία να ζήσουμε στο παρόν
Η χαμηλή αυτοπεποίθηση
Η αμφιβολία και η έλλειψη εμπιστοσύνης
 
Η πιο χαρούμενη χώρα στον κόσμο
Η πιο χαρούμενη χώρα διεθνώς έχει ανακηρυχθεί η Κόστα Ρίκα!  Είναι ελεύθερη χώρα, δεν έχει στρατό, έχει πολλή μεγάλη φυσική ομορφιά και το ρητό των κατοίκων της είναι “Pura Vida”.
Γιατί η Κοπεγχάγη βρίσκεται ανάμεσα στις πιο χαρούμενες πόλεις;
Υπάρχει ισορροπία εργασίας-ζωής:  Σύμφωνα με το BBC News, οι γονείς συνήθως λαμβάνουν έναν ολόκληρο χρόνο άδειας μητρότητας/πατρότητας, ο μισός χρόνος πληρώνεται ολόκληρος, ενώ για τον υπόλοιπο χρόνο καταβάλλεται το 90% του μισθού.
Υποδομή - Η Κοπεγχάγη είναι φιλική προς τους πεζούς, και ίσως ακόμη πιο φιλική προς τους ποδηλάτες.- Το 40% των κατοίκων της μετακινείται με το ποδήλατο κάθε μέρα.
Απόλαυση - Οι κάτοικοι γνωρίζουν πώς να έχουν μια καλή στιγμή, ενώ παράλληλα φροντίζουν το περιβάλλον. Η Κοπεγχάγη καταναλώνει τα περισσότερα βιολογικά τρόφιμα στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα είναι το σπίτι των περισσότερων ζυθοποιείων. Επίσης, έχει περισσότερα αστέρια Michelin από οποιαδήποτε άλλη σκανδιναβική πόλη.
 
Γεγονότα για τη χαρά
Οι καθημερινές στιγμές χαράς είναι υποτιμημένες. Έρευνα ζήτησε από 135 φοιτητές να καταγράψουν για τρεις μήνες μία πρόσφατη συζήτηση, το τελευταίο κοινωνικό γεγονός που παραβρέθηκαν, ένα απόκομμα από μία εργασία τους και τρία αγαπημένα τραγούδια τους. Τους ζητήθηκε να προβλέψουν τα συναισθήματά τους όταν θα ξανάβλεπαν τις καταγραφές. Παρότι όλοι τους πίστευαν πως δεν θα εντυπωσιάζονταν από όσα είχαν αποθηκεύσει, όταν τελικά έφτασε η στιγμή, όλοι τους ένιωσαν πολύ μεγαλύτερη έκπληξη και χαρά!
Το 2014 οι ερευνητές Bhattachrjee &Mogilner  κατέληξαν σε ένα πολύ ενδιαφέρον συμπέρασμα: «φυσιολογικές εγκόσμιες στιγμές που απαρτίζουν την καθημερινότητα τείνουν να αγνοούνται όταν το μέλλον φαίνεται απεριόριστο. Παρόλα αυτά η πιθανότητα αυτές οι καθημερινές εμπειρίες να συμβάλουν στην ευτυχία αυξάνει, όσο οι άνθρωποι συνειδητοποιούν πως οι μέρες τους είναι μετρημένες».
Η έρευνα των Bhattachrjee &Mogilner υποστηρίζει ότι όσο αυξάνεται η ηλικία, οι άνθρωποι απολαμβάνουν περισσότερο τις καθημερινές εμπειρίες, ενώ οι νεότεροι απολαμβάνουν περισσότερο ασυνήθιστες εμπειρίες. Στην έρευνα ερωτήθηκαν πάνω από 200 άνθρωποι ηλικίας 19-79 ετών και σύμφωνα με αυτή άνθρωποι όλων των ηλικιών, βρίσκουν ευχαρίστηση σε κάθε είδους εμπειρία. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ωστόσο καταφέρνουν να αντλήσουν περισσότερη ικανοποίηση από σχετικά καθημερινές δραστηριότητες.
Συμπερασματικά είδαμε ότι η χαρά μπορεί να βιώνεται στην καθημερινότητά μας. Οπωσδήποτε παίζουν ρόλο οι συνθήκες διαβίωσης και εδώ θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο το κράτος και αντίστοιχα η τοπική αυτοδιοίκηση για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών. Όμως εν τέλει, το να βιώνουμε χαρά στην καθημερινή μας ζωή εξαρτάται απόλυτα από εμάς. Με απλούς τρόπους μπορούμε να δημιουργούμε χαρά, όποτε το θέλουμε. Προϋπόθεση για αυτό είναι να αποδεχτούμε τον εαυτό μας και να ξαναβρούμε την παιδική μας ανεμελιά και αθωότητα.
Για να πάρετε έμπνευση και να βάλετε χαρά στη ζωή σας μπείτε στο ρυθμό της μουσικής. Σας αφιερώνουμε μια λίστα 5 τραγουδιών που μπορούν να σας χαρίσουν κέφι στη στιγμή. Απολαύστε τα!