Φακοκεφτέδες


Υλικά για 15 κεφτεδάκια φακής: 
125 γρ. ξερή φακή
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φύλλο δάφνης
1 κλαδάκι δενδρολίβανο
3/4 κούπας ξερά ψίχουλα ψωμιού (panko) ή τριμμένη φρυγανιά
4 κ.σ. νιφάδες βρώμης + 100 ml νερό
1 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
1 κ.γ. ορυκτό ροζ αλάτι ή θαλασσινό
1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδου
1 πρέζα καυτερή πάπρικα (προαιρετικά, μόνο εάν σας αρέσουν τα καυτερά)
1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για μπιφτέκια (προαιρετικά)
1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο (προαιρετικά)


Ενυδατώνουμε τις φακές σε άφθονο νερό απο το προηγούμενο βράδι.
Τις βράζουμε σε φρέσκο νερό μαζί με τη δάφνη το δενδρολίβανο και το κρεμμύδι για 15 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Τις στραγγίζουμε και κρατάμε 100 ml νερό στο οποίο προσθέτουμε τη βρώμη, ρίχνουμε τη βρώμη μαζί με τις φακές σε μια μεγάλη γαβάθα.
Τις λιώνουμε με έναν πολτοποιητή για πουρέ ή σε ένα μούλτι.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά.
Τελευταία προσθέτουμε σταδιακά τη φρυγανιά μέχρι να έχουμε ένα σφιχτό κιμά φακής.
Πλάθουμε σε κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά μέχρι να κοκκινήσουν γυρνώντας τα που και που.
Τοποθετούμε στη πιατέλα 2 χαρτιά κουζίνας πριν τα σερβίρουμε για να στραγγίξουν απο τα περιττά λάδια.

Από  το Ιστολόγιο  Γελαστά  Ζωάκια