Πλαστικά μπιμπερό μετατρέπουν το γάλα σε ‘δηλητήριο’


Όπως υποστηρίζεται από αναρίθμητες μελέτες, η καλύτερη τροφή για τα βρέφη είναι το γάλα της μητέρας τους. Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις που η μόνη επιλογή είναι η βρεφική φόρμουλα και τότε οι γονείς βρίσκονται μπροστά σε δίλημμα. Πλαστικό ή γυάλινο μπουκάλι; Πρόσφατες έρευνες κάνουν την απόφαση σαφώς πιο εύκολη.

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ από τον Δρ. Ρίτσαρντ Στάλχατ και τους συνεργάτες του, η ουσία δισφαινόλη Α (BPA) είναι πολύ πιο επικίνδυνη για τον ανθρώπινο οργανισμό από ό,τι αρχικά υποστήριζε η επιστημονική κοινότητα. Οι επικεφαλής της έρευνας μελέτησαν τα επίπεδα της ουσίας BPA στα ούρα 1.469 Αμερικανών ενηλίκων, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει σε κυβερνητική έρευνα. Μέχρι τώρα θεωρείτο ότι η BPA αποβάλλεται τελείως και γρήγορα από τον οργανισμό με την ούρηση, αλλά η μελέτη αυτή δείχνει ότι ακόμη κι εκείνοι που ήταν εντελώς νηστικοί για μια ολόκληρη μέρα είχαν σημαντικά επίπεδα της ουσίας αυτής στον οργανισμό τους.


Η BPA χρησιμοποιείται σε πολλές συσκευασίες τροφίμων και αναψυκτικών, στα πλαστικά μπουκάλια και μπιμπερό, σε κονσέρβες και σε κάποιες ιατρικές συσκευές και «αντιγράφει» τη λειτουργία των οιστρογόνων -μιας ορμόνης- στον οργανισμό. Ο άνθρωπος την καταναλώνει όταν, μέσω του πλαστικού περνάει σε βρεφικό γάλα, νερό ή σε συσκευασμένα τρόφιμα. Βρετανική έρευνα του 2008 έδειξε πως τα υψηλά επίπεδα BPA –παραμένουν στον οργανισμό των μωρών και μπορούν να βλάψουν τον εγκέφαλό τους αλλά και τη λειτουργία του προστάτη. Μάλιστα η ουσία αυτή μπορεί να επηρεάσει ακόμη και έμβρυα μέσω του πλακούντα, ακόμη και αν η μητέρα είχε εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα BPA στο παρελθόν.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας των ΗΠΑ δηλώνει πως η ουσία BPA μπορεί να προκαλέσει προβλήματα συμπεριφοράς καθώς και να έχει επιπτώσεις στις ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Η ουσία αυτή έχει αποδειχθεί πως μπορεί να διεισδύσει στο υγρό που υπάρχει μέσα στο πλαστικό μπουκάλι όταν αυτό θερμανθεί (κάτι που γίνεται κατεξοχήν στα βρεφικά μπιμπερό) ή υποστεί ρωγμές.

Tο περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά μας είναι ήδη επιβαρυμένο με τοξικούς κινδύνους όπως τα φυτοφάρμακα, ο υδράργυρος και ο μόλυβδος. Ας μην προσθέτουμε κι εμείς από μόνοι μας κι άλλους. Είναι πολύ εύκολο για τους νέους γονείς να πουν όχι στα πλαστικά μπιμπερό που περιέχουν BPA και να προστατεύσουν τα παιδιά τους. Υπάρχουν γυάλινα μπιμπερό φτιαγμένα από πυρίμαχο γυαλί, υλικό που δεν αντιδρά με το υγρό και δεν απελευθερώνει χημικά. Επίσης υπάρχουν διαθέσιμα πλαστικά μπιμπερό που δεν περιέχουν BPA και είναι συνήθως κατασκευασμένα από πολυπροπυλένιο ή Playtex.

Πηγές:
Environmental Health Perspectives
University of Rochester Medical Center
Journal of the American Medical Association


Από  το  Ιστολόγιο  Μεγαλώνοντας  μικρούς  χορτοφάγους