Tο πιο εύκολο σοκολατένιο γλυκάκι, με ξηρούς καρπούς, χωρίς ζάχαρη

By  Stiakaki_eva
Είναι κάποιες στιγμές που όσο και να αποφεύγεις τα γλυκά, ένα γλυκάκι το θέλεις. Εδώ και πάνω από ένα χρόνο έχουμε σταματήσει οικογενειακώς να καταναλώνουμε ζάχαρη λευκή ή καστανή. Τα γλυκά μας λοιπόν είναι λίγο διαφορετικά απο αυτό που συνηθίζαμε πριν. Χρησιμοποιώ, κυρίως ζάχαρη καρύδας, μέλι, ακατέργαστη ζάχαρη rapadura, ή σιρόπι σφένδαμου. Είναι οι πιο φυσικές γλυκαντικές ουσίες, που ο οργανισμός μας τις  δέχεται πιο φιλικά, άρα μπορεί και να τις αφομοιώσει καλύτερα. Επίσης δεν είναι μόνο κενές θερμίδες, όπως η ζάχαρη, αλλά προσφέρουν στον οργανισμό μας και κάποια σημαντικά θρεπτικά στοιχεία.


συνταγή υγιεινό γλυκό

Με αυτή τη θεωρία στο μυαλό κινούμε στις  γλυκιές συνταγές που φτιάχνω, με την προσδοκία να απολαμβάνω που και που ένα γλυκάκι, που θα το τρώω και δεν θα με ‘τρώει’. Και επειδή ο χρόνος δεν περισσεύει, είπα σήμερα με δύο τρείς κινήσεις να φτιάξω κάτι σοκολατένιο. Οι ωμοφαγικές συνταγές σε αυτή την περίπτωση είναι ότι πρέπει. Δηλαδή συνθέτεις τροφές ωμές, οι οποίες με τον κατάλληλο συνδυασμό σου δίνουν ένα εύγευστο και υγιεινό αποτέλεσμα. Παίρνεις επίσης μπόλικα καλά λιπαρά, φυτικές ίνες και γλύκα από φυσικές τροφές. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται κυρίως σε αυτές τις συνταγές αυτές για να τα πετύχουμε όλα αυτά, είναι οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα.

γλυκά χωρίς ζάχαρη

Πιο απλό και εύκολο γλυκάκι δεν νομίζω ότι έχετε φτιάξει. Καρύδια και χουρμάδες για βάση. Το κρυφό χαρτί στις συνταγές αυτές είναι τα κάσιους. Οι πλούσιοι σε γεύση και καλά λιπαρά αυτοί ξηροί καρποί, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν βάση για να φτιάξουμε μια πλούσια κρέμα για το γλυκό μας (έχουμε ξανά μαγειρέψει γλυκάκι με κρέμα από κάσιους στο παρελθόν – συνταγή εδώ ). Τα καλά λιπαρά, από άλλη πηγή αυτή τη φορά, έρχεται να συμπληρώσει το βούτυρο καρύδας με τις δικές του σούπερ θρεπτικές ιδιότητες. Μαζί με λίγο κακάο και μέλι, δημιουργούν μια τέλεια σοκολατένια κρέμα, πλούσια σε γεύση και υφή και προπάντων χορταστική. Γεγονός είναι πως με το γλυκό αυτό μην περιμένετε να μπορέσετε να φάτε πολύ. Ένα μικρό κομμάτι θα σας είναι αρκετό. Είναι πλούσιο σε γεύση και εξαιρετικά χορταστικό που δεν θα μπορέσετε να φάτε παρά μόνο κάτι λίγο και θα είσαστε εντάξει. Άλλο ένα καλό με αυτή τη συνταγή. Και να το βάλεις μπροστά σου δεν θα σε αφήσει να ξεφύγεις σε ποσότητα.

Διατηρείται πολλές μέρες στο ψυγείο. Έτσι μπορείτε να το τρώτε σιγά σιγά χωρίς ενοχές και τύψεις ότι φάγατε κάτι γλυκό που θα επιβαρύνει τον οργανισμό σας και την υγεία σας. Γιατί το έχουν αυτό τα γλυκά. Ας μην κρυβόμαστε! Το συγκεκριμένο γλυκό το δοκίμασαν ακόμα και περίεργοι ουρανίσκοι και το βρήκαν πολύ νόστιμο. Ελπίζω να αρέσει και σε εσάς. Καλή απόλαυση.
Το πιο εύκολο σοκολατένιο γλυκάκι, με ξηρούς καρπούς, χωρίς ζάχαρη

Υλικά (για μια στρογγυλή φόρμα 18εκ)

-κάσιους  1 φλυτζάνι
-χουρμάδες ή βασιλικοί χουρμάδες 1 φλυτζάνι (8-10 βασιλικοί ή 12 απλοί περίπου)
-καρύδια αλεσμένα 1 φλυτζάνι
-βούτυρο καρύδας ωμό & βιολογικό λιωμένο  ½ φλυτζάνι
-μέλι ή σιρόπι σφένδαμου  2 – 4 κουταλιές (ανάλογα πόσο γλυκό το θέλετε)
-νερό  ¼  φλυτζανιού
-κακάο σκόνη 2 – 3 κουταλιές
εκχύλισμα βανίλιας 1 κουταλάκι


Εκτέλεση

Βάζουμε από την προηγούμενη μέρα το βράδυ τα κάσιους να μουλιάσουν σε νερό με μια πρέζα αλάτι. Το επόμενο πρωϊ τα ξεπλένουμε καλά.
Για τη βάση αλέθουμε σε ένα μούλτι ή μπλέντερ τους  χουρμάδες να πολτοποιηθούν.
Προσθέτουμε τα καρύδια και αλέθουμε, ώστε τα καρύδια με τους χουρμάδες να γίνουν ένα μίγμα. Προσέχουμε να μη γίνουν σκόνη τα καρύδια.
Παίρνουμε το μίγμα με τα καρύδια και τους χουρμάδες και το απλώνουμε σε μια στρογγυλή φόρμα, σχηματίζοντας μια βάση για το γλυκό μας.
Μέχρι να φτιάξουμε τη σοκολατένια κρέμα βάζουμε τη βάση στο ψυγείο.
Το επόμενο βήμα είναι να βάλουμε τα κάσιους στο μπλέντερ ή στο μούλτι και να τα πολτοποιήσουμε πολύ καλά.
Προσθέτουμε το βούτυρο καρύδας, το μέλι στην ποσότητα που επιθυμούμε και το νερό σταδιακά, μέχρι τα κάσιους να πάρουν τη μορφή κρέμας.
Προσθέτουμε το κακάο και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά.
Δοκιμάζουμε την κρέμα και την προσαρμόζουμε στη γεύση μας προσθέτοντας αν θέλουμε και άλλο μέλι ή επιπλέον κακάο.
Στρώνουμε την κρέμα πάνω από τη βάση το γλυκού μας και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον τρείς ώρες.
Το σερβίρουμε με φρέσκα φρούτα εποχής.

Από  τη  σελίδα  RealFamilyFood