Μυρωδάτα φαλάφελ από κουκιά


Εικόνα
Τα φαλάφελ τα φτιάχνουμε συνήθως με ρεβίθια. Στην Αίγυπτο όμως συχνά χρησιμοποιούσαν και ίσως ακόμα χρησιμοποιούν κουκιά. Κάποτε τα έφαγα σε κάποιον Αιγύπτιο και ενθουσιάστηκα. Μου είχε κάνει εντύπωση –μεταξύ άλλων- το έντονο άρωμα φρέσκου μάραθου, κάτι που δεν το είχα ξαναγευτεί σε φαλάφελ.
Έκτοτε έκανα πολλές δοκιμές ώσπου να τα φτιάξω με τον ίδιο τρόπο, δοκιμάζοντας διάφορα μυρωδικά και αναλογίες. Η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία με τα κουκιά είναι κάπως πιο χρονοβόρα, καθώς είναι απαραίτητο να μείνουν για 48 ώρες στο νερό και στη συνέχεια να ξεφλουδιστούν. Κάθε φορά όμως αξίζει πραγματικά τον κόπο.
Μια βασική αλλαγή που έκανα σε σχέση με τα φαλάφελ που είχα δοκιμάσει είναι ότι χρησιμοποιώ άνηθο αντί για μάραθο καθώς τα φύλλα του είναι πιο τρυφερά και τα βρίσκει κανείς όλο το χρόνο, ενώ το άρωμα του ταιριάζει πολύ στη συνταγή.
Αν λοιπόν μας αρέσουν τα κουκιά ή έχουμε πάρει ένα τσουβάλι και ψάχνουμε έναν διαφορετικό τρόπο να τα φάμε, αυτή η συνταγή θα μας επιβραβεύσει με μια ξεχωριστή αιγυπτιακή γεύση.


Υλικά

(για 50 κομμάτια)

350 γρ. ξερά κουκιά
1 μεγάλο φρέσκο κρεμμύδι
1 μεσαίο ξερό κρεμμύδι
½ φλιτζ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 κ.γ. κύμινι
½ κ.γ. πιπέρι
½ -1 κ.γ. αλάτι
3 κ.σ. χυμό λεμονιού
2 σκελίδες σκόρδο

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τα κουκιά σε άφθονο νερό για 48 ώρες, το οποίο φροντίζουμε να αλλάζουμε κάθε 8-10 ώρες. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε και με ένα κοφτερό μαχαιράκι τα ξεφλουδίζουμε. Στη φάση αυτή για να μη βαριέμαι βάζω καμιά ταινία! Αν αποφασίσουμε να μην τα ξεφλουδίσουμε δε μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε αυτή τη συνταγή καθώς θα πρέπει να τα βράσουμε πρώτα.

Αφού τα έχουμε καθαρίσει όλα, τα βάζουμε στον κάδο του πολυμίξερ όπου έχουμε τοποθετήσει την μεταλλική λεπίδα σχήματος S. Πολτοποιούμε τα κουκιά και στη συνέχεια προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά συνεχίζοντας το χτύπημα, ώσπου να ενσωματωθούν και να τεμαχιστούν όλα πολύ καλά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα γυάλινο μπολ, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο 1-2 ώρες. Αν διαθέτουμε μικρό πολυμιξεράκι δεν τα χτυπάμε όλα μαζί αλλά τα χωρίζουμε σε μικρότερες δόσεις.

Πλάθουμε φαλάφελ μικρά, πάχους 1 – 1 ½ εκατ. και τα τοποθετούμε σε ένα δίσκο. Σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρολάκι βάζουμε αρκετό λάδι (2-3 δάχτυλα). Ρυθμίζουμε το μάτι της κουζίνας λίγο χαμηλότερα από τη μέγιστη θερμοκρασία (για να μη μας καούν απέξω και μείνουν ωμά μέσα) και μόλις κάψει ρίχνουμε προσεκτικά ένα ένα τα φαλάφελ, προσέχοντας να μην στριμώξουμε πολλά κάθε φορά. Μόλις πάρουν καφέ χρώμα τα γυρνάμε ώστε να ροδίσουν και από την άλλη. Όταν είναι έτοιμα τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί και συνεχίζουμε τη διαδικασία.

Σερβίρονται ζεστά με χούμους ή με ταχίνι ανακατεμένο με χυμό λεμονιού και λίγο αλατάκι.

Σημείωση: Τα κουκιά ενώ είναι ένα πολύ θρεπτικό όσπριο δυστυχώς δεν είναι κατάλληλα για όλους. Τα άτομα που έχουν έλλειψη του ενζύμου G6PD απαγορεύεται να τα καταναλώνουν. Για αυτό το λόγο ενημερώνουμε πάντα όταν φτιάχνουμε μια συνταγή που περιέχει κουκιά τους ανθρώπους που πρόκειται να τα καταναλώσουν.

Aπό  τη  σελίδα  Vegan in Athens