Έτσι φτιάχνονται τα μοναστηριακά λουκούμια



 

 Δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει επισκεφθεί ελληνικό μοναστήρι και να μην έχει γευθεί την γλύκα του μοναστηριακού καλωσορίσματος με τα παραδοσιακά λουκούμια που προσφέρουν οι μοναχοί στους επισκέπτες τους.
Μια παράδοση εξαιρετικά απλή αλλά ιδιαίτερα ξεχωριστή.
Ανάλογα με τις δυνατότητες που έχουν άλλες Μονές προμηθεύονται και άλλες παρασκευάζουν στους χώρους τους τα λουκούμια προσφέροντας στους επισκέπτες τους αγνά μοναστηριακά προϊόντα.

Η κάμερα του Πρακτορείου Εκκλησιαστικών Ειδήσεων βρέθηκε στην Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Μελλισοτόπου Καστοριάς και κατέγραψε την διαδικασία παρασκευής λουκουμιών από τον Ηγούμενο της Μονής αρχιμανδρίτη Ευλόγιο Παπαδημητρίου.
Ο 60χρονος κληρικός, πριν αφιερωθεί στην Εκκλησία ήταν ζαχαροπλάστης. Μάλιστα στην Πτολεμαΐδα διατηρούσε το δικό του ζαχαροπλαστείο.
Πλέον κανείς επισκέπτης του μοναστηριού δεν φεύγει από εκεί αν δεν «γλυκαθεί». Την παραμονή της πρωτοχρονιάς μάλιστα μοίρασε στους πιστούς γλυκά που είχε παρασκευάσει ο ίδιος.

Παρακολουθήστε την Παρασκευή των λουκουμιών, σε μια από τις σπάνιες φορές που τηλεοπτικός φακός βρίσκεται στην κουζίνα ενός μοναστηριού.

Βίντεο-Ρεπορτάζ: Γιώργος Φερδής

Από  το  Ιστολόγιο  Προσκυνητής