Οι φράουλες "ρίχνουν" την πίεση

Οι φράουλες

Είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και μπορούν να προστατεύσουν την καρδιά από το έμφραγμα


Οι φράουλες "ρίχνουν" τις τιμές της αρτηριακής πίεσης, προστατεύοντας την καρδιά από το έμφραγμα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.  
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα μελέτησαν 60 μετα-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες με ήπια έως μετρίως υψηλή αρτηριακή πίεση. Συγκεκριμένα οι γυναίκες στη μελέτη είχαν αρτηριακή πίεση μεγαλύτερη από 130/85, αλλά λιγότερο από 160. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η υψηλότερη αρτηριακή πίεση είναι συχνότερη μετά την εμμηνόπαυση, ίσως λόγω των ορμονικών αλλαγών και την αύξηση του σωματικού βάρους.
Οι συμμετέχουσες στην έρευνα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, από τις οποίες η μία κατανάλωσε 10 φράουλες την ημέρα και η άλλη ένα εικονικό φάρμακο για περίπου 8 εβδομάδες. Στην συνέχεια οι ερευνητές συνέκριναν τις τιμές της αρτηριακής πίεσης μετά την ολοκλήρωση της δοκιμής, από όπου διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν φράουλες είχαν μειωμένες τιμές πίεσης.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, οι φράουλες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση μέσω του μηχανισμού χαλάρωσης του ενδοθηλίου, δηλαδή της επένδυσης που βρίσκεται στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων. Η χαλάρωση του ενδοθηλίου διευρύνει τις αρτηρίες, μειώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση.