Μέλι κατά των μολύνσεων





Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, πριν μερικές χιλιάδες χρόνια, γνώριζαν ότι το μέλι μπορούσε να βοηθά στην αποθεράπευση...των πληγών.Στους δύο τελευταίους παγκόσμιους πολέμους, καταπλάσματα με μέλι χρησιμοποιούνταν για τη βελτίωση της διαδικασίας ίασης των πληγών των στρατιωτών. Παρά το γεγονός ότι η ανακάλυψη και ευρεία χρήση των αντιβιοτικών έχει εκτοπίσει το μέλι από το θεραπευτικό οπλοστάσιο των ανθρώπων, εντούτοις η ανάπτυξη των ανθεκτικών μικροβίων στα αντιβιοτικά, έχει καταστήσει ξανά τη χρήση του μελιού για την καταπολέμηση των μολύνσεων μια ελκυστική επιλογή.

 Σε μερικά νοσοκομεία, εδώ και μερικά χρόνια, χρησιμοποιείται το μέλι για τη θεραπεία πληγών. Με βάση τα εμπειρικά αποτελέσματα που αναφέρονται από ιατρικά τμήματα του πανεπιστήμιου της Βόνης σε χρόνιες πληγές ή έλκη μολυσμένα με πολυανθεκτικά βακτηρίδια, το μέλι μπορεί να προσφέρει ίαση σε μερικές εβδομάδες.

 Σύμφωνα με δηλώσεις γιατρών του εν λόγω πανεπιστημίου, ακόμη και σε καρκινοπαθείς όπου η χημειοθεραπεία δυσκολεύει την επούλωση ελκών, το μέλι είναι σε θέση όχι μόνο να αποτρέπει την ανάπτυξη μικροβίων που είναι επικίνδυνα για τη ζωή του ασθενούς εάν εισέλθουν στο αίμα αλλά ταυτόχρονα επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης των ιστών. Ανάλογες ευεργετικές δράσεις αναφέρονται για ασθενείς με εγκαύματα, έλκη στα πόδια, διαβητικούς, ασθενείς με χρόνιες ή πρόσφατες πληγές και σε έλκη λόγω κατάκλισης.

 Το σκεύασμα μελιού που χρησιμοποιείται υπό μορφή καταπλάσματος ή γέλης, είναι το Medihoney το οποίο τοποθετείται και αφαιρείται εύκολα από την πληγή χωρίς να επηρεάζει τους νέους ιστούς δέρματος που δημιουργούνται. Η χρήση έδειξε ότι οι απονεκρωμένοι ιστοί απορρίπτονται γρηγορότερα, μειώνεται η κακοσμία της πληγής ή του έλκους, δεν προκαλείται πόνος και ακόμη βλάβες που διαρκούν για χρόνια μπορούν να επουλωθούν χάρις στο μέλι.

 Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι τα μέχρι τώρα θετικά αποτελέσματα που αναφέρονται είναι εμπειρικά και δεν είναι το αποτέλεσμα αυστηρών ιατρικών ερευνών με μεθοδολογία που να τεκμηριώνει αντικειμενικά και συγκριτικά με άλλους τρόπους θεραπείας την αποτελεσματικότητα του μελιού στη θεραπεία των πληγών και στην καταπολέμηση των μολύνσεων.

 Οι αξιόπιστες μελέτες για το θέμα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα είναι πολύ λίγες. Δεν είναι αρκετές ακόμη για να τεκμηριώσουν με την επιστημονική αυστηρότητα που απαιτείται την αποτελεσματικότητα του μελιού.

 Για τους λόγους αυτούς και παρά το γεγονός ότι πέραν των 24 νοσοκομείων στη Γερμανία, χρησιμοποιούν τώρα το μέλι για τη θεραπεία των πληγών και των ανθεκτικών δερματικών μολύνσεων, οι γιατροί του πανεπιστημίου της Βόνης προτίθενται να διεξάγουν ευρείας κλίμακας συγκριτική θεραπευτική δοκιμή για να βρουν εάν υπάρχουν αντικειμενικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν με αδιάσειστο τροπο της θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού.

 Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το μέλι όπως χρησιμοποιείται με τη βοήθεια του Medihoney, μπορεί να σταματά την ανάπτυξη πολυανθεκτικών μικροβίων όπως ο MRSA (πολυανθεκτικός χρυσίζων σταφυλόκοκκος) και άλλα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια. Το εν λόγω μικρόβια με κύριο πρωταγωνιστή τον MRSA, είναι υπεύθυνα για σοβαρές νοσοκομειακές λοιμώξεις και αιτία πολλών χιλιάδων θανάτων ετησίως.

 Σε έρευνες στην Αυστραλία, στοιχεία έδειξαν το μέλι να είναι ανώτερο ακόμη και από αντιβιοτικά επιλογής λόγω του ότι τα βακτηρίδια δεν αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στην αντισηπτική δράση του μελιού κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

 Ο λόγος για τον οποίο το μέλι έχει αντισηπτικές ιδιότητες είναι ένα ένζυμο που παράγουν οι μέλισσες και το οποίο προσθέτουν στο μέλι κατά την σύνθεση του. Το ένζυμο αυτό ονομάζεται γλυκόζη οξειδάση.
 Από το ζάχαρο που υπάρχει στο μέλι, το ένζυμο διασφαλίζει τη συνεχή παραγωγή μικρών ποσοτήτων υπεροξειδίου του υδρογόνου που είναι αποτελεσματικό αντισηπτικό.

 Υπάρχουν επίσης και άλλες αντισηπτικές ουσίες ατό μέλι όπως το γλουκονικό οξύ που εμποδίζουν την ανάπτυξη μικροβίων στο δέρμα.

 Το υπεροξείδιο του υδρογόνου παράγεται συνεχώς σε μικρές ποσότητες στο μέλι και δεν χρειάζονται ψηλές συγκεντρώσεις για την αντιμικροβιακή του δράση. Επειδή υπάρχει συνεχής παραγωγή σε μικρές ποσότητες, δεν δημιουργείται ανθεκτικότητα των μικροβίων στη δράση του και ταυτόχρονα δεν προκαλούνται βλάβες στο δέρμα που θα δημιουργούνταν εάν υπήρχε ψηλή συγκέντρωση υπεροξειδίου του υδρογόνου που τοποθετείται στο δέρμα.

 Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες μελιού που έχουν ψηλότερες συγκεντρώσεις υπεροξειδίου. Το μέλι που προέρχεται κυρίως από δέντρα του τύπου leptospermum που υπάρχουν στη Νέα Ζηλανδία και στην Αυστραλία, έχει ιδιαίτερα ισχυρή αντιβακτηριδιακή δράση λόγω των συγκεντρώσεων υπεροξειδίου που παράγονται σε αυτό. Επίσης λόγω των ψηλών συγκεντρώσεων φαινολών που υπάρχουν στο συγκεκριμένο μέλι, πιθανόν να είναι δυσκολότερο για τα βακτηρίδια να αναπτυχθούν.

 Συνοπτικά βλέπουμε ότι η σοφία των αρχαίων και δια μέσου των αιώνων η εμπειρία των ανθρώπων με το μέλι, μπορεί να επιτρέψουν την ανάπτυξη ενός νέου αποτελεσματικού όπλου για τη θεραπεία των πληγών και ελκών σε μεγάλο φάσμα ομάδων ευάλωτων ασθενών.

 Όμως απαιτούνται ακόμη στοιχεία από καλά σχεδιασμένες, προοδευτικές, τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για να τεκμηριωθούν πέραν πάσης αμφιβολίας, η αποτελεσματικότητα και τα πλεονεκτήματα του μελιού έναντι άλλων μεθόδων που διαθέτουμε σήμερα. 
Από  το  Ιστολόγιο  Θεσσαλική Μελισσοκομία