Δίαιτα Dukan. Είναι πραγματικά αποτελεσματική;


dukandiet

Άλλη μια -όχι και τόσο καινούργια κατ’ουσίαν- πρωτεϊνική δίαιτα έχει έρθει ξανά στο προσκήνιο. Η συνταγή για την προώθησή της λίγο πολύ γνωστή. Μαρτυρίες ηθοποιών, τραγουδιστών και λοιπών αστέρων για την αποτελεσματικότητά της και το καλά, ως τώρα, «κρυμμένο» μυστικό όπλο στο αδυνάτισμα. Όμως έχει πραγματικά κάτι το διαφορετικό αυτή η νέα δίαιτα-αστραπή ; Και τι συνέπειες μπορεί να έχει για τον οργανισμό μας ;
Σύμφωνα με τις συμβουλές του δημιουργού της, Dr Dukan, το άτομο που θέλει να αδυνατίσει θα πρέπει να περάσει μια περίοδο που θα καταναλώνει μόνο πρωτεϊνούχες τροφές (π χ κοτόπουλο, γάλα/γιαούρτι 0%) χαμηλών λιπαρών για να προχωρήσει αργότερα στην δεύτερη φάση όπου θα προσθέσει κάποια λαχανικά στη διατροφή του τις μισές μέρες της εβδομάδας και πολύ αργότερα ένα φρούτο και μικροποσότητες απο αμυλώδεις τροφές (πατάτες, ψωμί, μακαρόνια κλπ).
Όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς, η δίαιτα αυτή είναι εξαιρετικά ελλειπής σε μακροθρεπτικά συστατικά και βιταμίνες απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του σώματος. Επίσης, η ελάχιστη περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες (απο τα υποχρεωτικά 1-2 κ σ πίτυρο βρώμης/ ημέρα)  συμβάλει αναπόφευκτα στην δυσκοιλιότητα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των ατόμων που την έχει ακολουθήσει.
Η διαφορά της απο άλλες πρωτεϊνικές δίαιτες (π χ Atkin’s) είναι ότι είναι ακόμη πιο περιοριστική έτσι ώστε να αποκλείσει πρωτεϊνούχες τροφές που είναι παράλληλα και αξιόλογες πηγές λίπους (π χ τυρί, παχιά κρέατα). Με τον τρόπο αυτό καταφέρνει να περιορίσει κατα πολύ περισσότερο τις ημερίσιες θερμίδες που θα καταναλώσει κάποιος και έτσι να χάσει βάρος.
Δυστυχώς όμως, το βάρος που θα χαθεί αν κάποιος καταφέρει να την τηρήσει, θα οφείλεται κυρίως σε απώλεια υγρών και μυϊκού ιστού και λιγότερο λιπώδους μάζας. Ως γνωστόν, μια αξιοσημείωτη απώλεια μυϊκού ιστού δυσχεραίνει πάντα το μεταβολισμό και αφήνει το σώμα πιο «αδύναμο» και ευάλωτο σε ασθένειες.
Όπως και με άλλες δίαιτες-αστραπή που δεν μπορούν να τηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα αποτελέσματα θα είναι βραχυπρόθεσμα. Το βάρος που χάθηκε, ίσως και περισσότερο, θα επανέλθει και αν όπως προαναφέρθηκε ο μεταβολισμός έχει μειωθεί σημαντικά, τότε θα είναι ακόμη δυσκολότερο να ξαναχαθεί.
Μερικά συμπτώματα συνώνυμα με την Dukan είναι :
πονοκέφαλοι, ευερεθιστότητα, κόπωση, ναυτία, έντονο αίσθημα πείνας, απώλεια συγκέντρωσης, κακή αναπνοή, δυσκοιλιότητα.
Πιο σοβαρές συνέπειες περιλαμβάνουν την άνοδο του ουρικού οξέος, την απώλεια ασβεστίου απο τα οστά και την επιβάρυνση της νεφρικής λειτουργίας. Γι’ αυτό η εν λογω δίαιτα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για άτομα με προβλήματα στα νεφρά, ουρική αρθρίτιδα αλλά και ινσουλινο-εξαρτώμενους διαβητικούς.
Συνοπτικά, η μοδάτη δίαιτα Ducan μπορεί να δίνει μεγάλες και θελκτικές υποσχέσεις παρουσιάζοντας τον εαυτό της ώς κάτι πρωτοποριακό, αλλά αν το καλοσκεφτείτε δεν υπερτερεί σε καμία περίπτωση ενός ασφαλούς, καλά σχεδιασμένου διαιτολογίου σε συνδιασμό με δραστηριότητα μέτριας έντασης.

nutricenter.gr