Καθαρή μυτούλα για λιγότερες αρρώστιες!



Όσο καλύτερα καθαρίζουμε τη μυτούλα του παιδιού προληπτικά τόσο καλύτερα προλαβαίνουμε τις διάφορες ασθένειες! Το γνωρίζατε αυτό; Ο παιδίατρος του Tlife Δρ. Σπύρος Μαζάνης σας εξηγεί τι πρέπει να κάνετε!

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τις αρρώστιες του ανωτέρου αναπνευστικού συστήματος είναι να καθαρίζουμε τακτικά και αποτελεσματικά τη μύτη του παιδιού. Η μύτη του παιδιού επικοινωνεί άμεσα με το εσωτερικό αυτί, τα ιγμόρια, το στόμα, τους βρόγχους και τους πνεύμονες. Όταν λοιπόν ένα μικρόβιο μπει στη μυτούλα του, εύκολα μπορεί να προχωρήσει και στα υπόλοιπα μέρη και αντίστοιχα να προκαλέσει μία απλή ίωση ή και κάτι σοβαρότερο όπως είναι ωτίτιδα, ιγμορίτιδα, φαρυγγίτιδα, βρογχιολίτιδα, βρογχίτιδα, πνευμονία κ.ά.

Είναι αποδεδειγμένο ότι όσο πιο καθαρή είναι η μυτούλα τόσες λιγότερες θα είναι και οι ιώσεις.

Κάθε πότε καθαρίζουμε τη μύτη;
Από τη στιγμή που θα γεννηθεί ένα μωρό αρχίζουμε να καθαρίζουμε τη μυτούλα του. Αν δεν έχει ιδιαίτερο μπούκωμα φροντίζουμε έστω και μία φορά το 24ωρο, δηλαδή κάθε βράδυ μετά το μπάνιο του για προληπτικούς λόγους να καθαρίζουμε τη μυτούλα του. Αν παρουσιάζει μπούκωμα ή ρουθούνισμα μπορούμε και πολλές φορές την ημέρα. Αν είναι μεγαλύτερο παιδί το εκπαιδεύουμε να φυσάει τη μύτη του κάθε φορά που έχει εκκρίσεις ή στο καθημερινό του μπάνιο, για προληπτικούς λόγους.

Πώς καθαρίζουμε τη μύτη;

Νεογέννητα και μωρά
1. Μία μπατονέτα από αυτές που καθαρίζουμε τα αυτιά τη βάζουμε μαλακά στο κάθε ρουθούνι και απορροφά τις λίγες εκκρίσεις ή βγάζουμε τις μύξες που έχουν ξεραθεί.
2. Βάζουμε από μισή ή μία έως δύο αμπούλες φυσιολογικού ορού που βρίσκεται στα πλαστικά μπουκαλάκια με τόση δύναμη ώστε οι εκκρίσεις να παρασυρθούν προς τον ρινοφάρυγγα, να τις καταπιεί και από εκεί να τις βγάλει με τα κακά του.
3.Χρησιμοποιούμε μία σύριγγα των 5 ml. Τη γεμίζουμε με φυσιολογικό ορό από ένα μεγάλο μπουκάλι ενός λίτρου και το χύνουμε με πίεση μέσα σε κάθε ρουθούνι (εννοείται ότι αφαιρούμε τη βελόνα και κρατάμε μόνο το υπόλοιπο στέλεχος με το έμβολο).
4. Υπάρχουν σπρέυ θαλασσινού νερού αποστειρωμένα. Βάζουμε το ρύγχος στο ρουθούνι και πιέζουμε το έμβολο. Μία συγκεκριμένη ποσότητα θαλασσινού νερού με συγκεκριμένη πίεση θα σπρώξει τις μύξες. Αγοράστε ισότονο θαλασσινό σπρέυ για πολλές χρήσεις.
5. Όλες αυτές τις ρινοπλύσεις θα μπορούσαν να γίνουν με απλό νερό βρύσης το οποίο έχει βραστεί για 10 λεπτά. Το αποθηκεύετε μέσα σε ένα καθαρό μπουκάλι ή σε θερμός και το χρησιμοποιείτε σε θερμοκρασία δωματίου.
6. Επίσης μποροούμε να χρησιμοποιήσουμε τον ειδικό υγραντήρα όπου βάζουμε μέσα νερό και δύο τρεις σταγόνες ευκαλυπτέλαιο και τουλάχιστον μία δύο ώρες από την ώρα που κοιμάται το παιδί το ανάβουμε στο δωμάτιό του και έτσι υγροποιούμε τις μύξες του.
7. Ακόμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλοιφούλες ή σταγόνες με αιθέρια έλαια, όπως ευκαλυπτέλαιο. Βάζουμε μία-δύο σταγονίτσες κάτω από τη μύτη του, δηλαδή στο άνω χείλος αφού έχει κοιμηθεί και με αυτόν τον τρόπο διευκολύνουμε την αναπνοή του.

http://www.tlife.gr/

Από το  Ιστολόγιο  Παιδί  και  Ανάπτυξη