Άρθρο: Δοκιμάζουν τον κρόκο για την θεραπεία του καρκίνου



Ένα φάρμακο που προέρχεται από τον κρόκο μπορεί να εξολοθρεύσει τους καρκινικούς όγκους με μία και μόνη θεραπεία, και με ελάχιστες παρενέργειες, αναφέρουν βρετανοί ερευνητές.
Το σημαντικότερο με αυτή την «έξυπνη βόμβα» κατά του καρκίνου είναι ότι στοχεύει αποκλειστικά στα καρκινικά κύτταρα, αφήνοντας ανέπαφους τους υγιείς ιστούς - γι’ αυτό και οι πιθανότητες παρενεργειών είναι λιγοστές.
Επιπλέον, το φάρμακο δεν δρα εναντίον μίας συγκεκριμένης μορφής καρκίνου, αλλά εναντίον πολλών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται οι καρκίνοι του μαστού, του προστάτη, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου.
Θεωρητικά, όλοι οι συμπαγείς όγκοι μπορεί να είναι ευάλωτοι στο φάρμακο, γεγονός που υποδηλώνει ότι με εξαίρεση τους καρκίνους του αίματος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μερικές δεκάδες μορφές καρκίνου.
Σε πειράματα με το φάρμακο, οι μισοί όγκοι εξαφανίστηκαν εντελώς έπειτα από μία και μόνη έγχυση, θα ανακοινώσουν τις προσεχείς ημέρες οι ερευνητές στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης.
Το φάρμακο βασίζεται στην ουσία κολχικίνη, η οποία προέρχεται από τον φθινοπωρινό κρόκο. Είναι ακόμα στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους και έχει δοκιμαστεί προς το παρόν μόνο σε ποντίκια.
Οι επινοητές του όμως από το Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ πιστεύουν ότι την ίδια δράση θα ασκεί και στους ανθρώπους, με τις σχετικές μελέτες να υπολογίζεται πως θα αρχίσουν μέσα στους επόμενους 18 μήνες.
«Σχεδιάσαμε μια αποτελεσματική, “έξυπνη βόμβα” που μπορεί να επιτίθεται επιλεκτικά στους συμπαγείς όγκους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Λώρενς Πάτερσον. «Αν όλα πάνε καλά, σύντομα θα δούμε φάρμακα προερχόμενα από τον κρόκο να εντάσσονται στην συνήθη αγωγή εναντίον πολλών μορφών καρκίνου».
Η κολχικίνη είναι γνωστό πως έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, αλλά έως πρότινος εθεωρείτο πολύ τοξική για να χορηγηθεί σε ανθρώπους. Για να υπερβούν αυτό το πρόβλημα, οι ερευνητές προσάρμοσαν μια χημική «ουρά» στο μόριο της κολχικίνης, που την αδρανοποιεί έως ότου μπει μέσα στον καρκινικό όγκο.
Όταν εισβάλλει σε αυτόν, η «ουρά» αφαιρείται με τη βοήθεια ενός ενζύμου που λέγεται ΜΜΡ και παράγεται από τους ίδιους τους όγκους.
Η αφαίρεσή της έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση της κολχικίνης, η οποία επιτίθεται και καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τους όγκους με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, για να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν.
Οι ερευνητές πιστεύουν πως το φάρμακό τους, το οποίο αποκαλούν ICT2588, θα περάσει με επιτυχία το στάδιο των κλινικών μελετών, και έτσι θα μπορέσει να διατεθεί στο εμπόριο έπειτα από 6-7 χρόνια.
«Τα έως τώρα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, αλλά πρέπει να βεβαιωθούμε πως το φάρμακο δρα και στους ανθρώπους», σχολίασε την έρευνα ο καθηγητής Πωλ Γουώρκμαν, από το Ίδρυμα Μελέτης του Καρκίνου στο Λονδίνο.
«Εάν οι κλινικές μελέτες πετύχουν, φάρμακα με βάση τον κρόκο θα είναι πολύ χρήσιμα ως τμήμα της συνδυασμένης αντικαρκινικής αγωγής».