Γκότζι ΜπέριΣυντάκτης  : ΚΡΙΚΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ, ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

Έχετε ακούσει ποτέ για τον Li Qing Yuen; Είναι αυτός που έζησε μέχρι την ηλικία των 252 χρόνων! Η ζωή του δάσκαλου Li Qing Yuen, που έζησε μεταξύ 1678-1930 είναι μία από τις καλύτερα καταγεγραμμένες. Και ξέρετε κάτι; Έχει καταγραφεί ότι κατανάλωνε Γκότζι μπέρι κάθε μέρα.


Τα Γκότζι μπέρι λέγονται αλλιώς «μούρα της ευτυχίας» και η επιστημονική ονομασία είναι Lycium barbarum. Αυτό το φρούτο θεωρείται ότι αυξάνει τη διάρκεια ζωής και ότι βελτιώνει την υγεία. Είναι ένα από τα πιο πλούσια τρόφιμα σε φυσικά θρεπτικά συστατικά. Λέγεται ότι οι Κινέζοι χρησιμοποιούν το Γκότζι μπέρι, ως τρόφιμο και ως φάρμακο, για περισσότερο από 5000 χρόνια.

Θρεπτικά Αξία των Γκότζι μπέρι
Το Γκότζι μπέρι είναι πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών και αμινοξέων. Περιέχει 18 αμινοξέα, 21 ιχνοστοιχεία και μερικές βιταμίνες και μέταλλα. Έχει 6 φορές περισσότερα αμινοξέα από την γύρη μελισσών, 500 φορές περισσότερη βιταμίνη C ανά βάρος από τα πορτοκάλια, περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, και περισσότερη βήτα καροτίνη από τα καρότα. Το Γκότζι μπέρι περιέχει μέταλλα όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο και βιταμίνες Β1, Β2, Β6 και βιταμίνη Ε, το οποίο συνήθως συναντάμε στα σιτηρά και τους σπόρους και σπάνια στα φρούτα.  Άλλα χαρακτηριστικά είναι τα υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης (το 13% των μούρων είναι πρωτεΐνη – περισσότερο από προϊόντα ολικής άλεσης) και υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών. Επιπλέον τα Γκότζι μπέρι περιέχουν βητα- σιτοστερόλη, βηταίνη και απαραίτητα λιπαρά οξέα. Με όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά, δεν είναι να απορεί κανείς γιατί έχουν τόσο σημαντική αξία για την υγεία και την φαρμακευτική.

Οφέλη Των Γκότζι μπέρι
Τα Γκότζι μπέρι έχουν χρησιμοποιηθεί σε παραδοσιακές μεθόδους ιατρικής για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων όπως είναι η αναιμία, ο κοινός βήχας και η φλεγμονή. Επίσης έχουν χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη προστασία του ήπατος και τη βελτίωση της όρασης. Πέρα από τις θεραπευτικές ιδιότητες, το Γκότζι μπέρι πιστεύεται ότι έχει θετική επίδραση στη υγεία και ευεξία των ατόμων που το καταναλώνουν και προσφέρει στον καταναλωτή μακροζωία, ζωτικότητα και σεξουαλική ικανότητα.

Ηλικιωμένα άτομα στους οποίους έχει δοθεί Γκότζι μπέρι τρεις φορές τη βδομάδα ανέφεραν μερικά οφέλη,όπως βελτίωση του ύπνου, καλύτερη όρεξη και ανάρρωση από σεξουαλική δυσλειτουργία σε ορισμένες περιπτώσεις.

Τα αντιοξειδωτικά δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την καταστροφή κυττάρων και DNA (γενετικού υλικού), αυξάνοντας τις πιθανότητες καρκίνου και επιταχύνοντας τη διαδικασία γήρανσης. Η υψηλή περιεκτικότητα των Γκότζι μπέρι σε αντιοξειδωτικά εξασφαλίζει ότι η διαδικασία γήρανσης επιβραδύνεται. Πιστεύεται ότι τα Γκότζι μπέρι έχουν συνεισφέρει στην μειωμένη εμφάνιση ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση,οι καρδιαγγειακές ασθένειες, τα εγκεφαλικά επεισόδια και η νόσος Αλτσχαίμερ, σε άτομα που κατοικούν στην Ασία και καταναλώνουν μακροχρόνια αυτό το φρούτο.

Το φυτό
Το Γκότζι μπέρι μεγαλώνει σε προστατευμένες κοιλάδες με κληματαριές που φτάνουν μέχρι και τα 4 μέτρα σε ύψος. Το φυτό μεγαλώνει σε αμμώδες ή αργιλώδες έδαφος σε ημισκιά ή χωρίς σκιά. Τα φρούτα δεν συλλέγονται ποτέ με το χέρι καθώς είναι πολύ ευαίσθητα και μπορεί να καταστραφούν εάν τα ακουμπήσει χέρι σε αυτό το στάδιο. Αντ’ αυτού για τη συλλογή των φρούτων πραγματοποιείται βίαιο τράνταγμα ώστε να πέσουν τα φρούτα στο έδαφος πάνω σε στρώμα και μετά να αποξηρανθούν σε σκιά.

Δοσολογία και Κατανάλωση
Τα Γκότζι μπέρι μοιάζουν στη γεύση με τις σταφίδες. Μπορούν να καταναλωθούν από μόνα τους ή να αναμειχθούν με άλλα συστατικά. Η καθημερινή δοσολογία είναι 10-30 γραμμάρια. Ο καλύτερος τρόπος να τα καταναλώσετε είναι να τα πλύνετε με νερό και να τα μουλιάστε για λίγο πριν τα καταναλώσετε

Από  το  Ιστολόγιο   Just  Nutrition