To μασάζ είναι ευεργετικό για την υγεία;





Η άποψη ότι το μασάζ αποτελεί πολυτέλεια που απευθύνεται σε λίγους, είναι λανθασμένη. Αντίθετα, πρόκειται για μια εναλλακτική μορφή θεραπείας και χαλάρωσης του σώματος, με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία.

 Από τα αρχαία κιόλας χρόνια, το μασάζ αποτελούσε για αρκετούς πολιτισμούς, μια πολύ σημαντική θεραπεία για την επίτευξη της ισορροπίας στο σώμα, προκειμένου να λειτουργούν σωστά τα εσωτερικά όργανα. Τελευταία όμως, η θετική του επίδραση, τόσο στο σώμα, όσο και στο πνεύμα, εκτιμάται από όλo και περισσότερα άτομα και η δημοτικότητά του αυξάνεται διαρκώς, ως μια ιδιαίτερα αποτελεσματική, εναλλακτική θεραπεία.

Το μασάζ χρησιμοποιείται ως μέσο αναζωογόνησης και ευεξίας, μείωσης του πόνου, του άγχους και του στρες αλλά και για καθαρά θεραπευτικούς σκοπούς, για να καταπραΰνει σωματικούς πόνους, αλλά και παθήσεις όπως η αρθρίτιδα και νευρικά προβλήματα. Η ιατρική κοινότητα δέχεται τις ευεργετικές επιπτώσεις του μασάζ και περιλαμβάνει αυτές τις μεθόδους, σαν αναπόσπαστο μέρος της περίθαλψης. Δείτε συγκεκριμένα ποια είναι τα οφέλη του μασάζ για την υγεία…

Μειώνει το σωματικό πόνο

Έχει παρατηρηθεί ότι το μασάζ σε μια πληγείσα περιοχή, μπορεί να μπλοκάρει τα σήματα πόνου από το να φτάσουν στον εγκέφαλο. Η ιδέα αυτή ονομάζεται «Θεωρία Ελέγχου της Πύλης». Η πορεία των σημάτων πόνου, ξεκινά από την πληγείσα περιοχή, προχωρά στο νωτιαίο μυελό και καταλήγει στον εγκέφαλο. Όταν η πληγείσα περιοχή τρίβεται, άλλα ερεθίσματα φτάνουν στον εγκέφαλο μέσω του ίδιου νεύρου, γεγονός που εμποδίζει τη μετάδοση του σήματος πόνου κι έτσι το αίσθημα πόνου μειώνεται. Μια μελέτη που διεξήχθη το 2003 έδειξε ότι το μασάζ λειτούργησε καλύτερα από το βελονισμό ή παρεμβάσεις στο νωτιαίο μυελό, στη συνεχιζόμενη οσφυαλγία, μειώνοντας την ανάγκη για παυσίπονα κατά 36%.

Μειώνει το στρες

Με το μασάζ δίνεται η σωστή πίεση σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, προκειμένου να επιτευχθεί χαλάρωση. Το σύστημα των νεύρων είναι διασυνδεδεμένο και έτσι όταν ένα σημείο πίεσης μπλοκάρει ένα νεύρο, επηρεάζονται και τα υπόλοιπα νεύρα. Το μασάζ βοηθά στην απελευθέρωση αυτών των σημείων πίεσης, με αποτέλεσμα να φεύγει το στρες. Επίσης, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το μασάζ μειώνει τα επίπεδα της στρεσογόνου ορμόνης, κορτιζόλης, μέχρι και κατά 50%, ενισχύοντας παράλληλα τις ορμόνες που δημιουργούν το αίσθημα ευχαρίστησης, σεροτονίνη και ντοπαμίνη. Αυτό συντελεί στο να καταπραΰνονται τα αισθήματα άγχους και κατάθλιψης.

Χαλαρώνει τους μυς

Ο σωματικός πόνος οφείλεται συχνά στην πίεση από τη δουλειά, τη λανθασμένη στάση του σώματος και την ένταση της καθημερινής ζωής. Η ένταση στους μυς και η μειωμένη κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να οδηγήσει σε σωματικό πόνο. Η μειωμένη κυκλοφορία του αίματος εμποδίζει την παροχή οξυγόνου στους μυς και αυτό δημιουργεί το αίσθημα του πόνου στο σώμα. Το μασάζ αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά στην απελευθέρωση της έντασης από τους μυς διευκολύνοντας την παροχή οξυγόνου και συντελώντας στη γρηγορότερη επανάκαμψή τους. Αυτό οδηγεί σε μείωση του σωματικού πόνου.

Προσθέτει υγιή λάμψη στο δέρμα

Το μασάζ βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και αυτό επηρεάζει τη διαθεσιμότητα των, ζωτικής σημασίας, θρεπτικών ουσιών σε όλα τα κύτταρα. Έτσι επιτυγχάνεται υγιής λάμψη στο δέρμα. Επιπλέον, κατά τη διαδικασία του μασάζ, τα νεκρά κύτταρα αφαιρούνται και η επιδερμίδα ανανεώνεται και γίνεται πιο λαμπερή.

Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

Το τακτικό μασάζ, ηρεμεί το μυαλό και αυτό βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Κατά τη διάρκεια του μασάζ, το σώμα βρίσκεται σε χαλαρωτική θέση, κάτι που συντελεί σε μια γενικότερη ηρεμία. Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτες, το μασάζ αυξάνει τα κύματα του εγκεφάλου που συνδέονται με βαθύ ύπνο. Γι’ αυτό και είναι εύκολο να αποκοιμηθείτε κατά τη διάρκεια του μασάζ.

Ενισχύει το εύρος της κίνησης

Το μασάζ αυξάνει το εύρος των κινήσεών μας κι έτσι μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμών. Οι συχνές συνεδρίες μασάζ δημιουργούν ελαστικότητα στους σφιχτούς μυϊκούς ιστούς, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος.

Αυξάνει την ενέργεια

Τα συχνά μασάζ οδηγούν στην αναζωογόνηση της ενέργειας του σώματος. Το σώμα χαλαρώνει, σα να βρίσκεται σε κατάσταση ύπνου, κατά τη διάρκεια του μασάζ. Αυτή η διαδικασία χαλάρωσης αυξάνει την δύναμη του σώματος, για ολόκληρη την ημέρα. Επίσης, η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος που επιτυγχάνεται με το μασάζ, αυξάνει τη ροή των θρεπτικών συστατικών στο σώμα, κάτι που έχει αντίκτυπο στο συνολικό επίπεδο ενέργειας.

Συστήνεται και στους καρκινοπαθείς

Μελέτες έχουν δείξει ότι το μασάζ επιφέρει χαλάρωση και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου, του άγχους, της ναυτίας, της κόπωσης, ή ακόμη και των συμπτωμάτων κατάθλιψης. Μπορεί ακόμη και να βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματός. Μια μελέτη που έγινε σε 86 γυναίκες με καρκίνο του μαστού, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες οι οποίες έκαναν δύο μισάωρα μασάζ, δύο φορές την εβδομάδα, ανέφεραν αξιοσημείωτη μείωση της κόπωσης, των διαταραχών της διάθεσης και της σωματικής δυσφορίας. Μια άλλη μελέτη που διενεργήθηκε σε 1290 ασθενείς με καρκίνο στο Memorial Sloan-Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης, διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που έκαναν συχνά μασάζ, εκδήλωσαν 52% μείωση στα επίπεδα άγχους, 40% μείωση στα επίπεδα πόνου, 41% μείωση στα επίπεδα κόπωσης, 31% μείωση στα συμπτώματα κατάθλιψης και 21% μείωση στο αίσθημα ναυτίας.

Συστήνεται πάντως να συμβουλεύεστε το γιατρό σας για το αν είναι καλό να κάνετε μασάζ, ανάλογα με το πρόβλημα υγείας που μπορεί να παρουσιάζετε.

Το μασάζ σώματος δεν έχει να κάνει με πολυτέλεια, όπως πολλοί νομίζουν λανθασμένα, αλλά αποτελεί μια εναλλακτική μορφή θεραπείας και χαλάρωσης. Είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να ενισχύσετε την αντοχή και την ενέργειά σας.