Διαβήτης


Διαβήτης

Του Αλέξη Φωτόπουλου 

Ο διαβήτης δημιουργείται όταν η ινσουλίνη που παράγει ο οργανισμός δεν είναι αρκετή (πρόβλημα παραγωγής ινσουλίνης στο πάγκρεας) ή δεν είναι ικανή (αντίσταση στην ινσουλίνη) για να ξεκλειδώσει τους υποδοχείς των κυττάρων μας και να βάλει το σάκχαρο μέσα σε αυτά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το σάκχαρο συγκεντρώνεται στο αίμα και κλείνει, φράζει τα αιμοφόρα αγγεία, με αποτέλεσμα τμήματα των οργάνων μας ή των μελών του σώματός μας να μην τρέφονται και να καταστρέφονται (μάτια, νεφρά, καρδιά, δάκτυλα των ποδιών και των χεριών).

Η κυριότερη αιτία του διαβήτη σήμερα είναι τα αρνητικά συναισθήματα, καθώς ο ερπετοειδής εγκέφαλος ή αυτόνομο νευρικό σύστημα μπαίνει σε συναγερμό, αυξάνει την κορτιζόλη και στη συνέχεια την ινσουλίνη. Όταν το άτομο είναι σε κατάσταση συνεχούς στρες, με την αύξηση της κορτιζόλης, προκαλείται συνεχώς έκκριση ινσουλίνης την οποία συνηθίζουν θα λέγαμε τα κύτταρα και δεν είναι πλέον αποτελεσματική, δεν λειτουργεί πλέον αποδοτικά στο να βάλει το ζάχαρο μέσα στα κύτταρα (που είναι η βασική της αποστολή). Αυτή η αδυναμία των υποδοχέων των κυττάρων να ξεκλειδώσουν και να απορροφήσουν το σάκχαρο, τη γλυκόζη με τη βοήθεια της ινσουλίνης αποκαλείται αντίσταση στην ινσουλίνη και είναι η κύρια αιτία του διαβήτη τύπου Β. Οι αιτίες για τη δημιουργία διαβήτη τύπου Β είναι:

Το στρες. Όταν έχουμε στρες ή κυριαρχούμαστε από αρνητικά συναισθήματα, με την έκκριση αδρεναλίνης και κορτιζόλης και άλλων στρεσογόνων ορμονών προκαλείται η έκκριση ινσουλίνης. Το δε χρόνιο στρες δημιουργεί αντίσταση της ινσουλίνης, δηλαδή περιορίζονται οι υποδοχείς ινσουλίνης στα κύτταρά μας, με αποτέλεσμα και το σάκχαρο να μην απορροφάται από τα κύτταρά μας και να κυκλοφορεί στο αίμα. Όταν ο οργανισμός βλέπει ότι τα επίπεδα του σακχάρου είναι ανεβασμένα τότε αυξάνει ακόμη περισσότερο την ποσότητα της ινσουλίνης. Η αύξηση της ινσουλίνης δημιουργεί πάχος (η ινσουλίνη είναι αποθηκευτική ορμόνη), δημιουργεί χοληστερίνη, αλλά κυρίως διαβήτη τύπου Β, διότι από τη συνεχή έκκριση της ινσουλίνης το πάγκρεας εξαντλείται. Επίσης, όταν διακατεχόμαστε από στρες, τα επινεφρίδια εκκρίνουν τις catecholamines, που είναι ορμόνες, οι οποίες διεγείρουν το συκώτι να αδειάσει το σάκχαρο που έχει αποθηκεύσει στο αίμα. Για τους λόγους αυτούς χρόνιο στρες δημιουργεί διαβήτη και αύξηση της πίεσης του αίματος.
Το κρέας και τα γαλακτοκομικά αυξάνουν την αντίσταση της ινσουλίνης. Το «Medical Diabetes Care» έγραψε, τον Αύγουστο του 2006, για μια μελέτη με δυο γκρουπ όπου το ένα έτρωγε λαχανικά και χυμούς από λαχανικά καθώς και φύτρα, ενώ το άλλο έτρωγε πρωτεΐνες από κρέας και γαλακτοκομικά. Το πρώτο γκρουπ μείωσε πολύ περισσότερο το σάκχαρο, αλλά και το βάρος του. Όπως δείχνουν και άλλες μελέτες στο Food Research της Βρετανίας, οι δίαιτες με κρέας και γαλακτοκομικά, που τρώνε οι περισσότεροι διαβητικοί στη χώρα μας, χειροτερεύουν την κατάσταση των διαβητικών και δημιουργούν καρκίνο και καρδιαγγειακά προβλήματα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Το γάλα περιέχει 100 αντιγόνα, για τα οποία ο οργανισμός μας δημιουργεί αντισώματα. Το πρόβλημα είναι ότι τα αντισώματα του σώματός μας με τα αντιγόνα του γάλακτος αλληλεπιδρούν με τα beta κύτταρα του παγκρέατος και δημιουργούν φλεγμονή, η οποία μπλοκάρει ή καταστρέφει την παραγωγή της ινσουλίνης. Οι Φιλανδοί, που καταναλώνουν τη μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος, έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό διαβήτη στον κόσμο. Ο Dr Gene Stiller, με έρευνες που έκανε, βρήκε ότι η κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης αυξάνει την αντίσταση της ινσουλίνης, ενώ ακατέργαστα λαχανικά, σπόροι, αμύγδαλα καρύδια μειώνουν, απαιτούν λιγότερη έκκριση ινσουλίνης. Ο Neal Bernard, καθηγητής της ιατρικής στο George Washington University (American journal of Medicine 2005), υποστηρίζει ότι η διατροφή με λαχανικά αυξάνει την ευαισθησία της ινσουλίνης (μειώνει την αντίσταση της ινσουλίνης από τα κύτταρά μας), με αποτέλεσμα τη μείωση του σακχάρου, της χοληστερίνης στο αίμα αλλά και του βάρους του σώματός μας.
Η ινσουλίνη επίσης εκκρίνεται περισσότερο όταν τρώμε υδατάνθρακες, σε μεγαλύτερη αναλογία από τις πρωτεΐνες. Η κατανάλωση λοιπόν μεγάλων ποσοτήτων υδατανθράκων δημιουργεί άμεσα πάχος. Όταν καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες, οι οποίες προέρχονται από υδατάνθρακες (ζυμαρικά, δημητριακά, ρύζι, γλυκά), απελευθερώνεται περισσότερη ινσουλίνη, η οποία μετατρέπει τις περιττές θερμίδες σε λίπος. Πρέπει λοιπόν να τρώμε σε κάθε γεύμα μικρές ποσότητες φαγητού σε αναλογία: 30% πρωτεΐνες, 40% υδατάνθρακες, διότι, όπως υποστηρίζει ο καθηγητής του Χάρβαρντ David Lugwig, που επιμένει στην παραπάνω αναλογία υδατανθράκων και πρωτεΐνης, η πρωτεΐνη προκαλεί την έκκριση από το πάγκρεας της ορμόνης γλυκαγόνης. Η γλυκαγόνη έχει τη δυνατότητα να βοηθά το συκώτι να απελευθερώσει το σάκχαρο που έχει αποθηκεύσει και έτσι εξισορροπούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, πρώτον, εφόσον τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι ισορροπημένα, δεν χρειάζεται περαιτέρω έκκριση ινσουλίνης και κατά συνέπεια αποφυγή του πάχους αλλά και δεν εξαντλείται το πάγκρεας και, δεύτερον, με την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα, παύει το αίσθημα πείνας. Θα έχετε παρατηρήσει, όταν τρώμε μόνο υδατάνθρακες, έχουμε λιγούρα, επιθυμούμε να τρώμε συνεχώς, ενώ, αν τρώμε και πρωτεΐνες, αισθανόμαστε κορεσμό, το φαγητό τότε λέμε ότι μας «πιάνει», ότι μας «κρατάει». Το μεγάλο πρόβλημα με την υπερβολική έκκριση ινσουλίνης είναι ότι εμποδίζει τα λιπώδη κύτταρά μας ν’ απελευθερώσουν το αποθηκευμένο λίπος, και κατ’ αυτόν τον τρόπο αν κάνουμε μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες, είναι αδύνατο ν’ αδυνατίσουμε (διότι εκκρίνεται μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης, που αποθηκεύει σε λίπος, και κατά συνέπεια δεν επιτρέπει τον μεταβολισμό της τροφής μας).
H άσκηση και κυρίως το γρήγορο περπάτημα βοηθά επίσης στην αύξηση της ενέργειας της ινσουλίνης στο να μετατρέπει το σάκχαρο σε γλυκόζη, με αποτέλεσμα να μειώνεται το σάκχαρο στο αίμα.
Η κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Η διατροφή με ακατέργαστα λαχανικά μας προμηθεύει με όλα τα αναγκαία ένζυμα και τη μεγαλύτερη ζημιά στον οργανισμό μας την κάνουν οι υδατάνθρακες, εκείνοι που έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τι κάνουν λοιπόν οι υδατάνθρακες, οι οποίοι έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη; Οι υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι αυτοί που διασπώνται και απορροφώνται γρήγορα από το λεπτό έντερο, με αποτέλεσμα να ανεβάζουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να προκαλούν την άμεση έκκριση μεγαλυτέρων ποσοτήτων ινσουλίνης. Η περίσσια ποσότητα ινσουλίνης δημιουργεί πάχος και σακχαροδιαβήτη τύπου ΙΙ ύστερα από τα 50
Τι είναι και πώς προκαλείται ο σακχαροδιαβήτης τύπου ΙΙ ;

Η συνεχής έκκριση περίσσιας ινσουλίνης, από τη λήψη υδατανθράκων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, και το συνεχές στρες, ο φόβος, τα αρνητικά συναισθήματα, δημιουργούν αντίσταση στην ινσουλίνη (η επίδραση της ινσουλίνης εξασθενεί) και εξαντλεί το πάγκρεας, το οποίο δεν μπορεί πλέον να παράγει τις ποσότητες ινσουλίνης, που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να μετατρέψει το σάκχαρο του αίματος σε γλυκόζη, έτσι ώστε ν’ απορροφηθεί από τα κύτταρα, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν στο αίμα περισσότερες ποσότητες σακχάρου από τις φυσιολογικές. Το περισσότερο σάκχαρο στο αίμα, όπως γνωρίζετε, καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία και στη συνέχεια τα όργανα ή τα μέλη του σώματος, διότι δεν μπορούν να τραφούν σωστά, εφόσον τα αιμοφόρα αγγεία έχουν καταστραφεί μερικώς ή ολικώς.

Υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι: τα ζυμαρικά, το λευκό ψωμί (87 γλυκαιμικό δείκτη), γενικά τα κατεργασμένα δημητριακά, το ρύζι (81-109 γλυκαιμικό δείκτη, ανάλογα το είδος), πατάτες βρασμένες (101 γλυκαιμικό δείκτη), πατάτες ψητές (85 γλυκαιμικό δείκτη), η μπανάνα, τα σύκα, τα ξερά δαμάσκηνα, η σταφίδα, η ζάχαρη. Προτιμάτε ανεπεξέργαστα δημητριακά, διότι το ανεπεξέργαστο ρύζι έχει γλυκαιμικό δείκτη μόνο 55 (ενώ το επεξεργασμένο 81-109) το ψωμί ολικής αλέσεως έχει 53 (ενώ το λευκό 87).
Όταν επεξεργαζόμαστε τις τροφές, διασπώνται τα αγγεία και η δομή τους, κι αυξάνεται άμεσα ο γλυκαιμικός δείκτης, κατά αυτό τον τρόπο απορροφώνται άμεσα από το αίμα και αυξάνουν το σάκχαρο. Για παράδειγμα, αν φάμε φασόλια μαυρομάτικα στο φούρνο, έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και μας ανεβάζουν το σάκχαρο, αλλά και μας παχαίνουν. Λιγότερη ζημιά παθαίνουν αν τα φάμε μαγειρευτά, ενώ μειώνεται το σάκχαρο και παίρνουμε πλήθος από ένζυμα. Αν τα φάμε ως φύτρα, παίρνουμε θεραπευτικά φυτοχημικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και ευεργετικές για τον οργανισμό πρωτεΐνες.

Στον γλυκαιμικό δείκτη είναι και το μυστικό για να αδυνατίσουμε. Τρώγοντας τροφές που έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, αυτές απορροφώνται αμέσως από το αίμα και προκαλούν υπερβολική έκκριση ινσουλίνης που μετατρέπονται σε πάχος. Δηλαδή, η ινσουλίνη είναι κυρίαρχη αποθηκευτική ορμόνη. Το αντίθετο συμβαίνει αν τρώμε ακατέργαστες τροφές που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.Η αντίσταση στην ινσουλίνη, που δημιουργείται από το χρόνιο στρες, συνοδεύεται και από υπέρταση. Όταν νιώθουμε θλίψη, θυμό κι όλα τα αρνητικά συναισθήματα που έχουν βάση τον φόβο, μπαίνει σε συναγερμό ο ερπετικός εγκέφαλος, που σημαίνει ότι ετοιμάζει τον οργανισμό για πάλη ή φυγή (fight or flight), με αποτέλεσμα τα επινεφρίδια να εκκρίνουν κορτιζόλη, η οποία προκαλεί την έκκριση ινσουλίνης. Η χοληστερίνη αυξάνει την πίεση του αίματος, ο χτύπος της καρδιάς και η αναπνοή γίνονται πιο έντονα και απενεργοποιούνται το ανοσοποιητικό και πεπτικό σύστημα.

Όταν, λοιπόν, η ινσουλίνη δεν είναι πλέον αποτελεσματική (αφού εκκρίνεται συνεχώς λόγω του στρες, οι υποδοχείς των κύτταρων τη συνηθίζουν), εξαντλούμε και το πάγκρεας, καθώς από την συνεχή υπερβολική ζήτηση ινσουλίνης (διότι ο οργανισμός βλέπει ότι οι τιμές του σακχάρου στο αίμα είναι υψηλές και δίνει εντολή στο πάγκρεας να παράγει περισσότερο ινσουλίνη), τα beta κύτταρα του παγκρέατος παθαίνουν φλεγμονή. Έτσι, παράγουν λιγότερη ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ποσότητα σακχάρου στο αίμα και να καταστρέφει σιγά, σιγά τα αιμοφόρα αγγεία, τους ιστούς και τα όργανα του σώματος.
Ο Dr Gabriel Cousens γράφει ότι μπορούμε επί 21 ημέρες να πίνουμε χυμούς από πράσινα λαχανικά, κι έτσι, εκτός ότι μειώνονται τα επίπεδα σακχάρεως στο αίμα, δίνουμε μήνυμα στα γονίδιά μας να σταματήσουν τη διαβητογέννηση.
Ο Dr Jeffrey Bland, ασχολούμενος με γενετική διατροφολογία, λέει ότι η έκκριση ινσουλίνης (συμβαίνει όταν υπάρχει αντίσταση στην ινσουλίνη, η ινσουλίνη δεν είναι δραστική) δίνει μηνύματα ενεργοποίησης και απενεργοποίησης των γονιδίων μας.

Η υπερβολική έκκριση ινσουλίνης ενεργοποιεί τα γονίδια γήρανσης, τα διαβητογόνα γονίδια. Ο τύπος των υδατανθράκων που τρώμε, ενεργοποιεί τα γονίδια, τα οποία με τη σειρά τους δίνουν εντολή για την έκκριση ινσουλίνης και γλυκαγόνης, που είναι οι βασικές ορμόνες που ρυθμίζουν την υγεία και την ισορροπία του σώματος. Τα γονίδια είναι αυτά που δίνουν τα μηνύματα για το πόσο ευαίσθητη, πόσο αποδοτική θα είναι η ινσουλίνη να ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα.

Είναι στο χέρι μας, λοιπόν, να κατευθύνουμε την έκφραση των γονιδίων μας εκεί που εμείς θέλουμε.
Φανταστείτε αυτούς που παίρνουν ινσουλίνη με ένεση, μπλοκάρουν εντελώς τον οργανισμό τους, του δίνουν μηνύματα γήρανσης, κάθε εξωτερική παρέμβαση στον οργανισμό δημιουργεί άπειρα προβλήματα που μικραίνουν τη ζωή. Βέβαια, πολλές φορές, τα φάρμακα είναι αναγκαία, δηλαδή μια παρέμβαση, αφού εμείς δεν μπορούμε να ρυθμίσουμε τον οργανισμό, τον τρόπο ζωής και διατροφής μας. Μια υγιής ροή ινσουλίνης όχι μόνο βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου του αίματος, αλλά ρυθμίζει και τις κυριότερες ορμόνες του σώματος, όπως την αυξητική ορμόνη, την κορτιζόλη, τη χοληστερίνη, τη νοραδρεναλίνη, τη σεροτονίνη, τη λεπτίνη.
Με τον τρόπο ζωής, με τη διατροφή, τη σωματική άσκηση, με τα συναισθήματα, με την αποφυγή του στρες, με την αποφυγή τοξινών -καπνός, αλκοόλ, καφές, βαρέα μέταλλα (όταν τρώμε οστρακοειδή, που φιλτράρουν το θαλασσινό νερό, έχουν 70.000 φορές περισσότερα βαρέα μέταλλα από ό,τι το νερό όπου ζουν)- διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα το σάκχαρο στο αίμα.

Όταν, λοιπόν, υπάρχει αντίσταση στην ινσουλίνη, σημαίνει ότι έχουμε ενεργοποιήσει τα γονίδια που μας δημιουργούν διαβήτη και πρέπει να αλλάξουμε άμεσα τον τρόπο ζωής, σκέψης, διατροφής και σωματικής άσκησης. Δίνει το μήνυμα στα γονίδια να σταματήσουν τη διαβητογέννηση και να ξεκινήσουν τη διαδικασία αναγέννησης των κυττάρων του παγκρέατος, με αποτέλεσμα να θεραπευτούμε μακροχρόνια από τον διαβήτη. Πώς γίνεται αυτό; Ο γενότυπος, δηλαδή τα γονίδια που κληρονομήσαμε από τους γονείς μας, είναι σαν τον σκληρό δίσκο ενός PC, o φαινότυπος όμως είναι ο τρόπος που εκφράζονται τα γονίδια, είναι το πρόγραμμα που δουλεύει τον υπολογιστή. Ο τρόπος που ζούμε αλλά και τι τρώμε «μιλούν» συνεχώς στα γονίδια. Άρα, το αν θα έχουμε διαβήτη ή όχι, θα εξαρτηθεί αν θα ενεργοποιήσουμε τα γονίδια που δημιουργούν διαβητογέννηση και αυτό εξαρτάται από τον τρόπο της ζωής (αν διακατεχόμαστε από φόβο και αρνητικά συναισθήματα) και από τη διατροφή μας.

Ο Dr Stephen Spindler, καθηγητής βιοχημείας στο πανεπιστήμιο της California - Riverside, το 2001, μείωσε την τροφή σε ποντίκια κατά 40% και αυτόματα μέσα σε ένα μήνα αύξησε κατά 400% την έκφραση των γονιδίων της αντιγήρανσης (ενεργοποιεί τα γονίδια που μας αποτρέπουν την γήρανση). Αύξησε επίσης τα αντιφλεγμονώδη γονίδια, τα αντιοξειδωτικά γονίδια, καθώς και τα αντιδιαβητογόνα γονίδια.
Η νηστεία, η διατροφή με χυμούς λαχανικών, φύτρων, αναζωογονεί το σώμα μας. Αν τρώμε επεξεργασμένα φαγητά, σκοτώνουμε όλα τα ένζυμα και τα θεραπευτικά φυτοχημικά στοιχεία που περιέχουν οι τροφές, όπως το resvelatrol το οποίο ενεργοποιεί τα αντιγηραντικά μας γονίδια. Στο παρελθόν που δεν είχαν αποκωδικοποιήσει το DNA, αλλά και δεν γνώριζαν τη λειτουργία των γονιδίων, οι άνθρωποι είχαν το δικαίωμα να αρρωσταίνουν και να πεθαίνουν άρρωστοι. Εμείς όχι, γιατί με διατροφή περιορισμένων θερμίδων αλλά με υψηλής ποιότητας διατροφή βιολογικών φρούτων και λαχανικών, φύτρα από σπόρους, καρύδια, αμύγδαλα, φασόλια μαυρομάτικα, φύκια, αλλά και ζώντας με αγάπη, θετικά συναισθήματα, μπορούμε να είμαστε υγιείς και να «πετάξουμε» στη ζωή μας. Αυτά δεν είναι αερολογίες, οι κακές μας σκέψεις και συνήθειες οφείλονται σε αρνητικές πεποιθήσεις και προγραμματισμούς που ξεκίνησαν από την παιδική ηλικία.

Όλα αυτά διορθώνονται με αλλαγή του τρόπου σκέψης, με μελέτη, με επαναπρογραμματισμό του εγκεφάλου (cd στο βιβλίο) και απενεργοποίηση των αρνητικών συναισθημάτων, με ξεμπλοκάρισμα των ενεργειακών μεσημβρινών και ενεργοποίηση των ενεργειακών κέντρων που πρέπει να γίνει με τη βοήθεια ενεργειακού θεραπευτή. Για να προσέχουμε τη διατροφή μας θα πρέπει να έχουμε σκοπό στη ζωή μας, να έχουμε φροντίσει να έχουμε επαφή με την Πηγή μας, να φροντίζουμε την ψυχή μας.
Βέβαια, όταν τρώμε φρέσκες ανεπεξέργαστες τροφές, περιορίζουμε τις θερμίδες κατά 50%, διότι όταν μαγειρεύουμε τις τροφές, με το λάδι και την επεξεργασία αυξάνονται οι θερμίδες, αυξάνεται ο γλυκαιμικός δείκτης και καταστρέφονται τα περισσότερα θρεπτικά στοιχεία. Οι επεξεργασμένες τροφές περιέχουν διάφορες χημικές ουσίες, τεχνικές γεύσεις, οι οποίες μπερδεύουν τη σοφία του οργανισμού, μας κάνουν να τρώμε περισσότερο και μας εθίζουν να τρώμε συνεχώς. Όταν κάνουμε δίαιτες με επεξεργασμένες τροφές, το σώμα μας στερείται θρεπτικών στοιχείων και από τη στέρηση αυτή με την πρώτη ευκαιρία που βρούμε φαγητό, τρώμε μετά μανίας και παίρνουμε τα κιλά που χάσαμε.

Όταν, για παράδειγμα, τρώμε φύτρα, παίρνουμε εξαιρετικής ποιότητας πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες, ένζυμα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και θεραπευτικά φυτοχημικά. Σε καμία περίπτωση δεν νιώθουμε στέρηση, γιατί απλά το σώμα «πετάει» επειδή έχει πάρει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται.Ο Dr Stephen Spindler διαπίστωσε ότι η μείωση βάρους από περιορισμό των θερμίδων μειώνει την αντίσταση της ινσουλίνης, δηλαδή αυξάνει την επίδραση, την ευαισθησία της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να μειώνει την ινσουλίνη στο αίμα, να πηγαίνει περισσότερη γλυκόζη στους ιστούς

Ο περιορισμός των θερμίδων απενεργοποιεί αμέσως τα διαβητογόνα γονίδια. Ο περιορισμός των θερμίδων, επίσης, μειώνει την υπέρταση αλλά και την ταχυκαρδία. Ο Dr Stephen Spindler παρουσίασε τα αποτελέσματά του στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Αμερικής, καταλήγοντας ότι όποια και να είναι η ηλικία μας, ο περιορισμός των θερμίδων έχει άμεσο αποτέλεσμα στον περιορισμό των παραγόντων του γήρατος, Τα αντιγηραντικά αποτελέσματα φαίνονται αμέσως όταν ξεκινήσουμε τη διατροφή περιορισμένων θερμίδων. Ο περιορισμός των θερμίδων σε ποντίκια για ένα μήνα αποτοξίνωσε το συκώτι τους. Ο περιορισμός των θερμίδων μείωσε γρήγορα το στρες αλλά και τις φλεγμονές ακόμη και στα πιο γέρικα ποντίκια. Είδαμε για τις φλεγμονές η κυριότερη θεραπεία που προτείνουν οι ολιστικοί γιατροί, όπως ο Γιάννης ο Παπαγιαννόπουλος, είναι η ξηρασία, η πλήρης αποχή από νερό και φαγητό.

Θα πείτε πώς θα ευχαριστιόμαστε τη ζωή μας αν δεν ευχαριστιόμαστε το φαγητό; Αυτό είναι μια ψευδαίσθηση. Όταν νηστέψουμε, γινόμαστε πιο πνευματικοί, ερχόμαστε πιο κοντά στην πραγματική φύση μας και βρίσκουμε μεγαλύτερη ευχαρίστηση σε άλλες δραστηριότητες και στην επαφή με τους συνανθρώπους μας. Με την αποφυγή των επεξεργασμένων τροφών, ο οργανισμός απαλλάσσεται από την παραπλάνηση όλων των πρόσθετων ουσιών και βρίσκει μεγαλύτερη ευδαιμονία όταν τρώει ανεπεξέργαστες τροφές, από τις οποίες παίρνει όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται αλλά και λιγότερες θερμίδες Όταν τρώμε, πρέπει να είμαστε συνειδησιακά παρόντες, να έχουμε τη συνείδηση στο φαγητό μας και τότε το απολαμβάνουμε καλύτερα.
Το κρέας δημιουργεί διαβήτη και η πρωτεΐνη που παίρνουμε δεν μας κάνει καλό από κάθε άποψη. Η κατανάλωση κρέατος όχι μόνο δημιουργεί τις προϋποθέσεις να αποκτήσουμε πρόβλημα διαβήτη, αλλά επιβαρύνει δραματικά την εξέλιξη της νόσου.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Spiritual Nutrition» μας δείχνει ξεκάθαρα ότι η πρωτεΐνη του κρέατος αυξάνει την αντίσταση της ινσουλίνης, που είναι προϋπόθεση για τη δημιουργία διαβήτη και γενικά για το ξεκίνημα της διαδικασίας διαβήτη. Το μαγνήσιο, το χρώμιο και ο ψευδάργυρος βοηθούν στη μείωση της αντίστασης της ινσουλίνης.

Οι λόγοι που παθαίνουμε διαβήτη Τύπου ΙΙ είναι ότι, εκτός από το στρες, κάνουμε διατροφή υψηλή σε ζάχαρη, μαγειρεμένα, ψημένα ζωικά λίπη, διατροφή με περιορισμένες φυτικές ίνες, που συνδυάζονται με μια ζωή με υψηλό στρες και έλλειψη άσκησης. Το περπάτημα και η άσκηση μειώνουν την αντίσταση της ινσουλίνης. Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα ή βοηθούν το πάγκρεας να παράγει ινσουλίνη, όπως η κανέλα, το αγγούρι, το οποίο περιέχει μια ορμόνη που χρειάζονται τα βήτα κύτταρα του παγκρέατος για να παράγουν ινσουλίνη, επίσης περιέχει το ένζυμο erepsin, το οποίο διασπά την υπερβολική πρωτεΐνη που υπάρχει στα νεφρά. Το σκόρδο και το κρεμμύδι περιέχουν ουσίες, όπως S-allyl Cysteine Sulphoxide, που έχουν αντιδιαβητικές ιδιότητες, μειώνουν το σάκχαρο και τη χοληστερίνη στο αίμα. Το ελαιόλαδο (εν-ψυχρώ), το αμυγδαλέλαιο και το αβοκάντο βελτιώνουν την αντίσταση της ινσουλίνης στο αίμα. Σε μελέτη που έγινε στο Harvard to 2002 για τα καρύδια, αποκάλυψε ότι τα καρύδια μειώνουν τον κίνδυνο ξαφνικού θανάτου από καρδιά που είναι συνήθης σε διαβητικούς. Τα καρύδια και οι σπόροι είναι πλούσια σε στερόλες που μειώνουν τη χοληστερίνη και βελτιώνουν την καρδιά μας. Μέταλλα και ιχνοστοιχεία που βοηθούν στη μείωση του διαβήτη είναι το μαγνήσιο, το χρώμιο, ενώ το ποτάσιο και ο ψευδάργυρος βοηθούν στη μείωση της αντίστασης της ινσουλίνης.

Ο ψευδάργυρος βοηθά στην αποφυγή καταστροφής των βήτα κυττάρων του παγκρέατος, καθώς και προλαμβάνει την αντίσταση της ινσουλίνης από τα κύτταρά μας. Αντίσταση της ινσουλίνης σημαίνει ότι έχουν μειωθεί οι υποδοχείς των κυττάρων που δρα η ινσουλίνη, κατ’ αυτόν τον τρόπο ο οργανισμός αναγκάζεται να παράγει περισσότερη ινσουλίνη, γεγονός που εξαντλεί το πάγκρεας, αυξάνει το πάχος και τη χοληστερίνη στο αίμα

Πώς μειώνεται η αντίσταση των κυττάρων μας στην ινσουλίνη

Με τη διατροφή φρέσκων βιολογικών λαχανικών, με το περπάτημα και την άσκηση. Τροφές που περιέχουν ψευδάργυρο είναι τα φύτρα από μπρόκολο, το λάχανο.Τα πρωτεολικά ένζυμα (πρωτεάση) δημιουργούν λύση στις ινώδεις πλάκες που έχουν δημιουργηθεί στο πάγκρεας και εμποδίζουν την κυκλοφορία. O Dr William Wong χορήγησε πρωτεολικά ένζυμα για τρεις μήνες σε διαβητική γυναίκα, επί 50 χρόνια με Τύπου Ι, ηλικίας 86 ετών, που ήταν έτοιμη να χάσει το αριστερό πόδι της και είχε και προβλήματα όρασης. Ύστερα από τρεις μήνες η όρασή της βελτιώθηκε σημαντικά και το πόδι της επανήλθε σε πλήρη υγεία.

Τα ένζυμα είναι οι εργάτες που δημιουργούν το σώμα μας από τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και τα λίπη. Ο Dr Edward Howell, στο βιβλίο του «Food Enzymes for Health and Longevity», εξηγεί ότι σε μελέτη που έγινε στο Tuft School of Medicine ανακαλύφθηκε ότι η αύξηση του πάχους συσχετίζεται με ανεπάρκεια ενζύμων. Συγκεκριμένα, σε παχύσαρκα άτομα βρήκαν ανεπάρκεια σε λιπάση που είναι το ένζυμο που διασπά τα λίπη. Επίσης, σε διαβητικά άτομα βρέθηκε το ένζυμο αμυλάση που διασπά τους υδατάνθρακες να είναι 50% μικρότερο από το κανονικό. O Dr Bassler αναφέρει ότι ανεπάρκεια τις αμυλάσης βρέθηκε στο 86% των ασθενών που έχει συναντήσει.

O Dr Mark Hyneman υποστηρίζει ότι οι τροφές μιλούν στα γονίδιά μας και αυτά μιλούν (κατευθύνουν) στο σώμα μας. Η έκκριση ινσουλίνης ενεργοποιεί το ένζυμο που προκαλεί τη δημιουργία κακής χοληστερίνης (LDL) από το συκώτι. Η έκκριση περίσσιας ποσότητας ινσουλίνης προκαλεί επίσης τη δημιουργία κακών εικοσανοειδών, διότι τα ανεβασμένα επίπεδα ινσουλίνης ενεργοποιούν το ένζυμο Δέλτα-5 Δεσατουράση, που παράγει το αραχιδονικό οξύ, το όποιο αυξάνει την παραγωγή των προ-φλεγμονωδών εικοσανοειδών.Πρέπει να αποφεύγουμε τα γλυκά, το ψωμί, τα δημητριακά και γενικά υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Πρέπει να μην ξεχνάμε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός έφτασε στη σημερινή του μορφή πριν από 30.000 με 200.000 χρόνια. Όμως, εξελίσσεται από θηλαστικό 150 εκατομμύρια χρόνια. Η ζάχαρη, το ψωμί, τα ζυμαρικά είναι ανακαλύψεις μερικών χιλιάδων ετών. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν έχει καταφέρει να μεταβολίζει τις παραπάνω τροφές (είναι βέβαια ένα 25% του πληθυσμού μας, που ο οργανισμός τους έχει εξελιχθεί και τα καταφέρνουν καλύτερα και τους βλέπετε τρώνε και δεν παχαίνουν). Αν λαχταράτε να φάτε γλυκά, τότε φάτε φρούτα, και ξηρούς καρπούς, μπορεί να παχαίνουν, αλλά είναι υγιεινά και θα σας κόψουν την ανάγκη της ζάχαρης. Μην «τσιμπολογάτε» όλη την ώρα. Τρώτε πέντε γεύματα ανελλιπώς κάθε μέρα, τρία κύρια γεύματα και δύο μικρά ενδιάμεσα.

Από υδατάνθρακες τρώμε όσο το δυνατόν περισσότερα ακατέργαστα φρούτα και λαχανικά. Εάν είναι δυνατό, βιολογικά. Οι εντατικές καλλιέργειες και τα φυτοφάρμακα έχουν στερήσει από τη γη τις ουσίες που χρειάζονται τα δένδρα και τα φυτά, έτσι ώστε τα φρούτα και τα λαχανικά να μην περιέχουν τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που έχουν τα βιολογικά προϊόντα. Αποφεύγουμε τις κατεργασμένες τροφές. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η πηγή της ενέργειάς μας, της δύναμης που κυλά μέσα μας είναι ο ήλιος. Ας τρώμε λοιπόν τροφές που τις λούζει ο ήλιος, που τις γεμίζει ενέργεια και ας αποφύγουμε κατεργασμένους υδατάνθρακες που μόνο θερμίδες έχουν να μας δώσουν. Δηλαδή, αντικαθιστούμε το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα γλυκά, με φρούτα και λαχανικά, διότι έχουν πολύ λιγότερες θερμίδες και μπορούμε να φάμε μεγαλύτερες ποσότητες και να μην πεινάμε.

Η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης είναι τα θαλασσινά φύκια wakame που περιέχουν μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης, φύκια Spirulina, φύτρα από φασόλια μαυρομάτικα, τα οποία περιέχουν περισσότερες και καλύτερες πρωτεΐνες από το κρέας, αμύγδαλα και καρύδια -αφού ενεργοποιήσουμε τα ένζυμά τους, βυθίζοντάς τα στο νερό-, φύτρα από σπόρους, ηλιόσπορος, ροβίτσα, φακές, ρεβίθια, λιναρόσπορος, μπρόκολο, αλφάλφα, σουσάμι, πρωτεΐνη από βιολογικό αρακά, μανιτάρια, ελιές, σπανάκι, μπρόκολο, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελών, μαϊντανός. Το γάλα και το γιαούρτι από γίδες που βόσκουν στα βουνά ή, αν τρώμε κρέας, ας φάμε κατσίκι που ζουν σχεδόν άγρια στα βουνά. Υποστηρίζω το κατσίκι, γιατί συνήθως εκτρέφεται στα βουνά και όχι με ζωοτροφές, τρέφεται εντελώς βιολογικά και είναι ωφέλιμο για τον οργανισμό μας. Επίσης, ψάρια άγρια, κυρίως σολομό, σκουμπρί, σαρδέλα, κολιό, πέστροφα που περιέχουν Ωμέγα-3 και αυγά από κότες ελεύθερης βοσκής. Τα δε κοτόπουλα που τρώμε οι περισσότεροι περιέχουν δεκαπέντε φορές περισσότερα παρασιτοκτόνα από όσο τα φρούτα και τα λαχανικά.Καλά λίπη είναι το ελαιόλαδο, το οποίο περιέχει μια πολύ αποτελεσματική αντιοξειδωτική ουσία, την squalene, η οποία βοηθά κατά της καρδιοπάθειας, ελιές, αβοκάντο, ταχίνι (λάδι από σουσάμι), αμύγδαλα και άλλους ξηρούς καρπούς. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε το αίσθημα της πείνας, το οποίο είναι οδυνηρό και μας σπρώχνει να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια κάθε φορά που θέλουμε ν’ αδυνατίσουμε. Το αίσθημα της πείνας δημιουργείται από την έλλειψη σακχάρου στον εγκέφαλο. Τα επίπεδα σακχάρου τελειώνουν 4-5 ώρες μετά το φαγητό. Όταν τρώμε δύο γεύματα την ημέρα ή ένα μεγάλο το απόγευμα, όπως κάνουμε οι περισσότεροι στην Ελλάδα, ρίχνουμε απότομα μεγάλη ποσότητα στον οργανισμό μας, που αμέσως δημιουργείται πανικός-συναγερμός στον οργανισμό για έκκριση μεγάλης ποσότητας ινσουλίνης και κατά συνέπεια αποθήκευσης των επιπλέον θερμίδων. Όταν λοιπόν κατανείμουμε τις θερμίδες που χρειαζόμαστε την ημέρα σε τρία κύρια γεύματα και σε δύο μικρά, τότε δεν απελευθερώνεται μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης και δεν δίνεται εντολή στα κύτταρά μας ν’ αποθηκεύσουν σε λίπος την τροφή που τρώμε.

Σύμφωνα με τον Γερμανό γιατρό Dr Matthias Rath, o ρόλος της βιταμίνης C στον σακχαρώδη διαβήτη είναι σημαντικότατος. Τα κύτταρα περιέχουν πολυάριθμες κυτταρικές αντλίες, οι οποίες αναλαμβάνουν τη μεταφορά γλυκόζης και βιταμίνης C από το αίμα στο τοίχωμα των αγγείων. Στους υγιείς ανθρώπους, οι αντλίες αυτές μεταφέρουν ιδανικά ισορροπημένες ποσότητες μορίων βιταμίνης C και μορίων γλυκόζης. Στα κύτταρα των αρτηριακών τοιχωμάτων (ενδοθηλιακά κύτταρα) τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα οδηγούν σε υπερφόρτωση των κυτταρικών αντλιών με μόρια γλυκόζης, με ταυτόχρονη εκτόπιση των μορίων βιταμίνης C. Ακολουθεί η συσσώρευση σακχάρων στο αρτηριακό τοίχωμα με ταυτόχρονη έλλειψη βιταμίνης C. Ως αποτέλεσμα, δημιουργείται η διαβητική αρτηριοσκλήρυνση με διαταραχές αιμάτωσης σε πολλά όργανα του σώματος. Η βιταμίνη C συνεισφέρει στην αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ του μεταβολισμού βιταμινών-σακχάρων και διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην πρόληψη των διαβητικών καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Σύμφωνα με τον Dr Casey Adams, τα ενδόμυχα πιστεύω και συναισθήματά μας μεταφράζονται σε κυματομορφές που μεταδίδονται σαν εντολές προς όλα τα όργανά μας. Συγκεκριμένα, οι εντολές αυτές σε ενεργειακή μορφή (κυματομορφή) μεταδίδονται από το τσάκρα της καρδιάς ή καρδιακό πλέγμα, το τρίτο μάτι που είναι το κέντρο ελέγχου του σώματός μας, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα (τσάκρας) και των 72.000 nadis (που είναι ενεργειακοί διάδρομοι) σε όλα τα όργανα και τα κύτταρα του σώματός μας. Οι εντολές αυτές μεταφράζονται με την παραγωγή ορμονών, όπως είναι οι ενδορφίνες που μας κάνουν να «πετάξουμε» ή η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη που είναι χημικά που εκκρίνονται όταν αγχωνόμαστε και δηλητηριάζουν το σώμα μας, αν μείνει στάσιμο, διότι τα χημικά αυτά εκκρίνονται, όταν το σώμα μας, με το στρες, τίθεται σε συναγερμό και πρέπει να τρέξει ή να παλέψει.Το ηλιακό πλέγμα συντονίζει το πεπτικό σύστημα, το πάγκρεας, με βασικότερη ορμόνη την ινσουλίνη για τον μεταβολισμό μας. Έτσι, λοιπόν, τα συναισθήματά μας επηρεάζουν άμεσα τη δημιουργία διαβήτη.

Συμπέρασμα: Η περίσσια ποσότητα ινσουλίνης από υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη δημιουργεί πάχος και σακχαροδιαβήτη τύπου ΙΙ μετά τα πενήντα. Η συνεχής έκκριση περίσσιας ινσουλίνης, από τη λήψη υδατανθράκων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, εξαντλεί το πάγκρεας.
Όταν διακατεχόμαστε από στρες, η έκκριση αδρεναλίνης και κορτιζόλης και άλλων στρεσογόνων ορμονών προκαλούν την έκκριση ινσουλίνης, το δε χρόνιο στρες δημιουργεί αντίσταση της ινσουλίνης. Όταν έχουμε στρες, τα επινεφρίδια εκκρίνουν τις catecholamines που είναι ορμόνες που διεγείρουν το συκώτι να αδειάσει το σάκχαρο που έχει αποθηκεύσει στο αίμα. Η μείωση βάρους από περιορισμό των θερμίδων μειώνει την αντίσταση της ινσουλίνης, δηλαδή αυξάνει την επίδραση, την ευαισθησία της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να μειώνει την ινσουλίνη στο αίμα και να πηγαίνει περισσότερη γλυκόζη στους ιστούς. H διατροφή με λαχανικά αυξάνει την ευαισθησία της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα τη μείωση του σακχάρου, της χοληστερίνης στο αίμα αλλά και του βάρους του σώματος. Ο τύπος των υδατανθράκων που θα φάμε ενεργοποιεί τα γονίδιά μας, τα οποία με τη σειρά τους δίνουν εντολή για την έκκριση ινσουλίνης και γλυκαγόνης, που είναι οι βασικές ορμόνες που ρυθμίζουν την υγεία και την ισορροπία του σώματός μας. Τα γονίδιά μας είναι αυτά που δίνουν τα μηνύματα για το πόσο ευαίσθητη, πόσο αποδοτική θα είναι η ινσουλίνη να ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα μας.

Περισσότερα στοιχεία, καθώς και όλες τις τεχνικές για την απενεργοποίηση των αρνητικών συναισθημάτων και κυρίως του θυμού, που είναι η κύρια αιτία του διαβήτη, θα βρείτε στο νέο βιβλίο μου που θα κυκλοφορήσει μετά το Πάσχα και θα ενημερωθείτε για αυτό. Στο θέμα των αρνητικών συναισθημάτων και του φόβου απόρριψης που είναι η κύρια αιτία που μας δημιουργεί τα αρνητικά συναισθήματα και κυρίως θυμό, ο οποίος μας μπλοκάρει το ηλιακό πλέγμα, μας καταστρέφει το πάγκρεας, αλλά δημιουργεί συναγερμό στον οργανισμό μας, ο οποίος εγκρίνει κορτιζόλη και στην συνέχεια ινσουλίνη, είμαι στη διάθεση σας να σας βοηθήσω, να απαλλαγείτε από αυτά. Διαβήτης σημαίνει: υποσυνείδητος φόβος απόρριψης - θυμός που δημιουργεί, έγκριση ινσουλίνης και αντίσταση στην ινσουλίνη, όταν το συνειδητοποιήσετε αυτό, είμαι στη διάθεση σας να σας βοηθήσω να απαλλαγείτε οριστικά από αυτόν, δίδονται και δωρεάν σεμινάρια κάθε Τετάρτη απόγευμα στις 17 30, επικοινωνήστε μαζί μου.


Βιογραφικό Αλέξιου Φωτόπουλου Ο Αλέξης Φωτόπουλος γεννήθηκε στο Στενό Αρκαδίας. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι.

 Εργάσθηκε για δεκαπέντε χρόνια ως στέλεχος σε πολυεθνικές  εταιρείες κι εδώ και δέκα χρόνια έχει δημιουργήσει τη δική του εταιρεία.

 Στα 35 του χρόνια, είδε όλη του τη ζωή να κλονίζεται όταν προσβλήθηκε από μία μορφή σκλήρυνσης κατά πλάκας. Το σοβαρό αυτό περιστατικό με την υγεία του έγινε η αιτία να αναθεωρήσει τον τρόπο ζωής του. Στράφηκε σε έναν πιο φυσικό τρόπο ζωής και ξεκίνησε ένα ταξίδι πνευματικής και υπαρξιακής αναζήτησης.

 Αφοσιώθηκε για δεκαπέντε χρόνια στη μελέτη Ελλήνων και ξένων φιλοσόφων, καθώς και μεγάλων επιστημόνων, προκειμένου να ανακαλύψει τι είναι αυτό που θα μπορούσε να του δώσει σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία.

 Για περισσότερα από είκοσι χρόνια έχει κάνει πολλά σεμινάρια και έχει ασχοληθεί με ό,τι υπάρχει γύρω από τους παράγοντες που βοηθούν τον άνθρωπο να εξελίξει τη συνειδητότητά του, να κάνει πραγματικότητα όλα του τα όνειρα και να ζήσει μια ευτυχισμένη ζωή, προσφέροντας στους συνανθρώπους του και σε όλα τα όντα του Σύμπαντος

Στοιχεία Επικοινωνίας:
Σταθερό: 2103387000
 Κινητό: 6977349766

Ευχαριστώ τον κύριο Αλέξη Φωτόπουλο για την άδεια  να αναδημοσιεύσω το άρθρο του  στο ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ