ΤΟ ΔΕΡΜΑ


ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Το δέρμα έχει δύο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά. Πρώτα -πρώτα είναι όργανο όπως το συκώτι, η καρδιά κοι οι πνεύμονες. Είναι το πιο εκτεταμένο και το πιο βαρύ απ΄όλα τα όργανα του σώματος. Σε έναν ενήλικα με ύψος 1.75 μ καταλαμβάνει επιφάνεια περίπου 1.75 τ.μ και ζυγίζει περίπου 3 κιλά. Από την άλλη πλευρά είναι πολύ λεπτό. Έχει πάχος από 0,7 χιλ. εως 3 χιλ. ανάλογα με τα σημεία του σώματος.

Το δέρμα είναι λεπτότερο στην ακροποσθία και στα βλέφαρα, παχύτερο στ ράχη, στις παλάμες και στα πέλματα. Θα ήταν όμως μεγάλο σφάλμα να υποθέσει κανείς ότι το τόσο λεπτό αυτό όργανο είναι και απλό. Στην πραγματικόττα το δέρμα αποτελείται από πολλά διαφορετικά ενεργητικά στοιχεία, που το κάνουν να μοιάζει μ΄ένα αληθινό εργαστήρι, τέλειο όσο και περίπλοκο.

Τα οκτώ όργανα που φτιάχνουν την ομορφιά του δέρματος

Η υπόφυση
Ο αδένας αυτός, μεγάλος σαν φουντούκι βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου. Εκκρίνει ορμόνες οι οποίες ρυθμίζουν όλους τους άλλους αδένες, κυρίως τα επινεφρίδια και τις ωοθήκες, που η καλή τους λειτουργία είναι προϋπόθεση για όμορφο υγιές δέρμα.

Τα επινεφρίδια
Είναι οι αδένες που βρίσκονται στο επάνω μέρος των νεφρών και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ποιότητα και στον χρωματισμό του δέρματος. Η υπολειτουργία τους ή η υπερλειτουργία τους μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα αρνητικές διαταραχές και φυσικά και άλλες σοβαρές διαταραχές του οργανισμού.

Οι ωοθήκες
Εκκρίνουν δύο ορμόνες, τα οιστρογόνα (θηλακίνη) και την προγεστερόνη (ωχρίνη). Όταν ανάμεσα σ΄αυτές τις δυο ορμόνες δεν υπάρχει ισορροπία, το δέρμα χάνει την κανονική του λειτουργία και διαταράσσεται. Η κακή λειτουργία των ωοθηκών μπορεί, επίσης, να προκαλέσσει ακμή και φυσικά γυναικολογικά προβλήματα.

Το κυκλοφορικό σύστημα
Τα αγγεία, που διατρέχουν το δέρμα κάτω από την επιδερμίδα, εξασφαλίζουν την κυκλοφορία του αίματος και των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια δίνουν στο δέρμα το ρόδινο χρώμα του. Όταν τα αγγεία χάνουν την ελαστικότητα τους, η κυκλοφορία του αίματος δεν γίνεται όπως πρέπει.

Το νευροφυτικό σύστημα
Παίζει πρωταρχικό ρόλο στη λειτουργία του δέρματος, των αδένων και αγγείων του. Η αποδιοργάνωση του νευροφυτικού συστήματος και, γενικά η κακή κατάσταση των νεύρων προκαλεί υπερβολική εφίδρωση, λιπαρότητα ή αντίθετα κάνει το δέρμα ξηρό και θαμπό, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ρυτίδων ή ανομοιοχρωμίας ή ακμής.

Το αναπνευστικό σύστημα
Το οξυγόνο είναι απαραίτητο για την υγεία και την ομορφιά του δέρματος. Παρ΄όλο που το δέρμα αναπνέει από τους πόρους του και παίρνει εξωτερικά μια ποιότητα οξυγόνου, παράλληλα, χρειάζεται το οξυγόνο που του προμηθεύει το αίμα. Και όταν η ποσότητα του οξυγόνου , που μεταφέρεται με το αίμα, δεν είναι αρκετή, τα κύτταρα δεν τρέφονται καλά και το δέρμα χάνει την ελαστικότητα, το χρώμα, τη διαφάνεια και , γενικώς, τη ζωτικότητα και την καλή του εμφάνιση.

Το συκώτι
Καθαρίζει το αίμα από τις τοξίνες του. Όταν δεν λειτουργεί καλά, ένα μέρος από τις τοξίνες του αίματος φτάνει στα τριχοειδή αγγεία, που ποτίζουν το δέρμα και, διαπερνώντας τα τοιχώματα του, καταλήγει στην επιδερμίδα.

Τα έντερα
Η χρόνια..τεμπελιά τους έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στην εμφάνιση του δέρματος. Η αποβολή των απορριμάτων προκαλεί δηλητηρίαση των κυττάρων, φράξιμο των πόρων του δέρματος και συντελεί, πολλές φορές, στη δημιουργία ή επιδείνωση της ακμής.

Οι προϋποθέσεις για ομορφιά και υγεία του δέρματος

Η κατάσταση του δέρματος επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες :Σημαντικό ρόλο παίζουν το κλίμα, η ρύπανση του περιββάλοντος, η κληρονομικότητα, ο τρόπος ζωής και φυσικά η περιποίηση.
Ποιές είναι λοιπόν οι γενικές αρχές, που πρέπει να ακολουθήσουμε για να περιποιηθούμε εσωτερικά το δέρμα μας;
-Να αναπνέουμε σωστά
-Αργό μάσημα. Όταν τρώτε γρήγορα γρήγορα και λαίμαργα, όσο ελαφρύ κι αν είναι το φαγητό σας, αναγκάζετε το πεπτικό σας σύστημα να δουλέψει έντονα και προκαλείτε έναν παροδικό αλλά βίαιο ερεθισμό του νευροφυτικού συστήματος, ερεθισμό, που δημιουργεί διαταραχές κάτω από την επιδερμίδα. Η αφύσικη και επαναλαμβανόμενη αυτή δραστηριότητα των αγγείων γερνάει πρόωρα το δέρμα.
-Να προστατεύετε το συκώτι σας από λίπη, γλυκά, οινοπνευματώδη και γενικά από όλες τις τροφές, που βλάπτουν παράλληλα και το δέρμα. Εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, διαιτητικές υπερβολές και δέρμα πρώτης ποιότητας δεν συμβιβάζονται. Τη μεγαλύτερη σημασία έχουν:
-Η σωστή διατροφή -η κινητικότητα -η χαλάρωση.
(Από το περιοδικό ¨Βιότροπο¨ -ενημερωτική έκδοση για την διατροφή, την υγεία, την ομορφιά)