8 ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΠΕΤΑΣ

Δύσκολο να ελέγξει κάποιος τι ακριβώς τρώει. Όμως υπάρχουν κάποιες τροφές καθοριστικές για την υγεία μας, τις οποίες όχι μόνο μπορούμε αλλά πρέπει να βάλουμε στη ζωή μας και στην καθημερινή μας διατροφή. Βάλε τις παραπάτω 8 τροφές στο διαιτολόγιό σου και "πέτα" από υγεία και ευεξεία.
Είναι εντυπωσιακό και λυπηρό ταυτόχρονα το γεγονός ότι ενώ ως κοινωνία είμαστε φαινομενικά επηρεασμένοι από το φαγητό σε όλες του τις εκφάνσεις, στην πραγματικότητα, όταν έρχεται η στιγμή να ικανοποιήσουμε αυτήν την καθημερινή υποχρέωση και απόλαυση, είναι σαν να μην έχουμε ποτέ μπει στη λογική αυτή.
Aπο τη μία δεκάδες σόου μαγειρικής, περιοδικά, εφημερίδες και άρθρα κατακλύζουν την καθημερινότητά μας με πληροφορίες και τεχνικές που αφορούν το φαγητό, και από την άλλη, όταν έρθει η στιγμή να φάμε, είμαστε με το τηλέφωνο στο χέρι για ντελίβερι. Προτιμάμε να φαντασιωνόμαστε με κάποιο από τα γλυκά στα βιβλία του Παρλιάρου και την ίδια στιγμή να τρώμε έτοιμα κέικ.
Σύμφωνα με την Πανευρωπαϊκή Eνωση Kαθημερινής Διατροφής, υπάρχουν κάποιες τροφές που είναι καθοριστικές για την υγεία μας και που μπορεί εύκολα και με λίγη σκέψη να βάλουμε στο καθημερινό μας τραπέζι, μια και υπάρχουν στα μενού των περισσότερων εστιατορίων.
1. Παντζάρια: πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, καθώς και με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. H υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες τα κάνει απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Eπίσης βοηθούν στην καλή λειτουργία του κυκλοφορικού και ελέγχουν τη χοληστερίνη.
Δοκίμασέ τα σε σαλάτες ή ψητά στον φούρνο, με ξίδι ή γιαούρτι, και ελαιόλαδο.
2. Σέσκουλα: πλούσια σε καροτίνη, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο. Eπίσης έχουν σημαντική αντιοξειδωτική δράση.
Δοκίμασέ τα σε πίτες, βραστά με λεμόνι ή ξίδι, ή σοταρισμένα με σκόρδο.
3. Λάχανο: περιέχει μεγάλες ποσότητες μεταλλικών στοιχείων. Eίναι πλούσιο σε ασβέστιο, κάλιο, χλώριο, ιώδιο, φώσφορο, νάτριο και θείο. Βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Δοκίμασέ το σε σαλάτες, ντολμάδες ή μαγειρευτό με κρέας. Σε κάθε ευκαιρία μπορεί να προστεθεί σε όλα τα σάντουιτς.
4. Σαρδέλες: μία από τις καλύτερες διατροφικές επιλογές. Γεμάτες ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φωσφόρο και Ω-3.
Δοκίμασέ τες ψητές ή ως συνοδευτικό οσπρίων από την κονσέρβα, σε πάστα με σκόρδο και κουκουνάρια ή σε σάντουιτς.
5. Αποξηραμένα δαμάσκηνα: γεμάτα από όλες τις αντιοξειδωτικές ουσίες.
Δοκίμασέ τα μαζί με γιαούρτι ή κάποιο κρέας σε σάντουιτς.
6. Κανέλα: η βασίλισσα των μπαχαρικών. Bοηθά στον έλεγχο της ζάχαρης στο αίμα μας και της αρτηριακής πίεσης.
Δοκίμασέ την στο φαγητό και στον καφέ. Σε κάθε ευκαιρία χρησιμοποίησέ την.
7. Ρόδι: γεμάτο από αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθά στον έλεγχο της πίεσης.
Δοκίμασέ το σε χυμό ή σε σαλάτες.
8. Τα σταφύλια, οι σταφίδες και το κόκκινο κρασί: πλούσια σε πολυφαινόλες, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. «Bοηθούν» την καρδιά και αναζωογονουν την επιδερμίδα.

http://www.womenonly.gr/article.asp?catid=13309&subid=2&tag=12938&pubid=2637299