Κάντε την ζωή σας πιο απλή και ζήστε καλύτερα την κάθε σας μέρα!

 
Ξυπνητήρια, λεωφορεία, τηλέφωνα όλο το 24ωρο, αναπάντητα emails, deadlines στην δουλειά, απλήρωτοι λογαριασμοί, δουλειές του σπιτιού και άλλα πολλά τινάζουν, κάθε μέρα, το νευρικό σας σύστημα στον αέρα. Kι όμως αν το σκεφθείτε ψύχραιμα, η καθημερινότητά μας είναι θα πρέπει να είναι ό,τι επιλέγουμε εμείς και όχι ότι υπαγορεύουν οι ατελείωτες υποχρεώσεις.
Πώς όμως θα γίνει αυτό; Εφαρμόστε μερικές απλές συμβουλές, όπως αυτές που ακολουθούν και σύντομα θα δείτε διαφορά.

Μάθετε να λέτε όχι . Δεν χρειάζεται να αναλάβετε εσείς όλα τα σημαντικά projects της εταιρείας, συν τα ψώνια στο super market, την πληρωμή των λογαριασμών όλης της οικογένειας. Θυμίστε στον εαυτό σας ότι οι φίλοι/ συνάδελφοι/ συγγενείς/ σύντροφοι δεν θα σας αγαπούν λιγότερο αν τους κάνετε λιγότερες χάρες.

Σηκωθείτε λίγο νωρίτερα το πρωί . Έρευνες έχουν αποδείξει ότι αν καταφέρετε να αποφύγετε το πρωινό άγχος (αυτό που σας προκαλεί κάθε πρωί δύσπνοιες και πονοκεφάλους και θα έχετε και λιγότερο άγχος κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.

Μην κάνετε τις δουλειές όλες μαζί. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα βάλετε τα τηλέφωνα στο αθόρυβο, ή θα απαντήσετε στον συνάδελφο που καίγεται στο απέναντι γραφείο ότι θα ασχοληθείτε με το δικό του επείγον θέμα, μόλις τελειώσετε τη δική σας επείγουσα δουλειά.

Πηγαίνετε δέκα λεπτά νωρίτερα στα ραντεβού σας . Αποφεύγετε το άγχος και τα νεύρα της κίνησης και κερδίζετε δέκα λεπτά χρόνο για τον εαυτό σας: για να χαλαρώσετε, να βολτάρετε στην περιοχή ή στην περίπτωση των επαγγελματικών ραντεβού να προετοιμάσετε καλύτερα αυτά που έχετε να πείτε.
 Κάθε φορά που πανικοβάλλεστε ή απογοητεύεστε, πάρτε μια βαθιά ανάσα και απαντήστε στον εαυτό σας ειλικρινά: έχει πραγματική σημασία αυτό που σας απασχολεί τώρα; Αν η απάντηση είναι αρνητική, μόλις χαλαρώσατε!

Σε περιόδους απαιτητικές, κάντε μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Για παράδειγμα, την εβδομάδα που δουλεύετε ένα σημαντικό project, αφήστε τις δουλειές του σπιτιού για το Σαββατοκύριακο.
Για να γίνει αυτό… μάθετε να ξεχωρίζετε ποια ακριβώς είναι τα απολύτως απαραίτητα. Έχοντας μάθει να λειτουργούμε σε “multi-tasking mode” έχουμε την τάση να θεωρούμε τα πάντα επείγοντα. Όχι, δεν χρήζουν όλα τα e-mail σας άμεσης απάντησης, ούτε «πρέπει» να απαντήσετε το τηλέφωνο που χτυπάει σαν δαιμονισμένο τη στιγμή που κάνετε μπάνιο.

Κάντε τις αγορές σας μόνο με μετρητά . Γλιτώστε τον πονοκέφαλο των μηνιαίων λογαριασμών, υπολογισμών δόσεων και αθροίσματος επιτοκίων των καρτών.

Σχεδιάστε τις διαδρομές σας είτε τις κάνετε με το αυτοκίνητο, είτε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς : Αν, για παράδειγμα, έχετε δύο ώρες κενό από τη στιγμή που θα φύγετε από το γραφείο μέχρι την ώρα που ξεκινά η ταινία που έχετε κανονίσει να δείτε, και το σπίτι σας απέχει σαράντα λεπτά από το γραφείο, είναι προτιμότερο να δώσετε ραντεβού νωρίτερα έξω από το σινεμά και να πιείτε ένα καφέ στο φουαγιέ ή στην καφετέρια δίπλα, παρά να πάτε σπίτι για να «ξεκουραστείτε» και να καταλήξετε στο σινεμά κουρασμένοι από την κίνηση και το άγχος.

Φερθείτε ευγενικά στους άλλους, και στον εαυτό σας. Στην πρώτη περίπτωση, γλιτώνετε χρόνο και άγχος από τύψεις και περίπλοκες διαδικασίες απολογιών και κερδίζετε συμμάχους για τα δύσκολα. Στη δεύτερη περίπτωση, κερδίζετε ψυχική γαλήνη.

Προτιμήστε τα σύντομα e-mail s . Τέσσερις-πέντε προτάσεις είναι συνήθως επαρκέστατες. Τα υπόλοιπα θα τα πείτε από κοντά, ή μέσω τηλεφώνου.

Δοκιμάστε μια συγκεκριμένη άσκηση: για μία εβδομάδα, σημειώνετε σε ένα χαρτί ή μπλοκ κάθε πράγμα που σας κάνει να χαμογελάτε. Διαβάστε τη λίστα σας στο τέλος της εβδομάδας, και κατά πάσα πιθανότητα θα διαπιστώσετε ότι στην πλειοψηφία τους είναι πράγματα πολύ απλά: ένα τραγούδι, ένας χαλαρός διάλογος, ένα τηλεφώνημα ενός φίλου. Και θα καταλάβετε ότι τα πράγματα που μας κάνουν χαρούμενους είναι συνήθως πολύ πιο απλά απ’ ότι νομίζουμε.

Αποδεχτείτε επιτέλους το γεγονός ότι δεν μπορείτε να ευχαριστήσετε τους πάντες ! Όσο σκληρά και αν προσπαθήσετε, όσα κομμάτια και αν γίνετε, όσο πολύ και αν το θέλετε…

Σταματήστε να αναλώνεστε σε πράγματα που δεν σας ευχαριστούν πια . Το ότι κάνετε μια δουλειά που σας ενθουσίαζε τότε που ήσασταν 21, για παράδειγμα, δεν σημαίνει απαραίτητα πως αυτή η δουλειά εξακολουθεί να σας κάνει ευτυχισμένους τώρα που είστε 35. Ομοίως, οι συνήθειες, τα χόμπι και οι φίλοι από το δημοτικό δεν μας αρέσουν μια ζωή. Εξετάστε ποια πράγματα σας ευχαριστούν πραγματικά και ποια κάνετε από ταχύτητα ή κεκτημένη συνήθεια και κόψτε τα τελευταία.

Σταματήστε να αναζητάτε την τελειότητα . Ακόμα και αν υπήρχε τρόπος να την φτάσετε, θα είχατε ξοδέψει την ζωή σας προσπαθώντας. Και θα καταλήγατε ένας τέλειος επαγγελματίας-επιστήμονας-σύντροφος-φίλος, αλλά δυστυχισμένος άνθρωπος!

Κάντε ερωτήσεις, μην προσπαθήσετε να μαντέψετε, ή να διαβάσετε το μυαλό των ανθρώπων . Στην καλύτερη περίπτωση χάνετε χρόνο, στην χειρότερη, δημιουργείτε παρεξηγήσεις και άβολες καταστάσεις.

Αφιερώστε 15 λεπτά από το απόγευμα της Κυριακής για να οργανώσετε την επόμενη εβδομάδα . Μην περιοριστείτε στη λίστα με τις υποχρεώσεις μόνο –βρείτε χώρο για την καινούρια ταινία που θέλετε να δείτε ή τον καφέ με τους φίλους. Έτσι, δεν θα γλιτώσετε μόνο άγχος και χρόνο, αλλά θα θεραπεύσετε εν μέρει και την κυριακάτικη μελαγχολία.

Όπως σοφά λένε και οι Κινέζοι, να ζητάς βοήθεια από κάποιον που μπορεί να σου τη δώσει. Αν δεν το ακολουθείτε, το μόνο που καταφέρνετε είναι να κάνετε τη ζωή τη δική σας και των άλλων πιο περίπλοκη.

Τέλος, τεμπελιάστε και λίγο, κάνει καλό…

Από  την  Ιστοσελίδα  Health4you