Κρίση είναι... και μας επηρεάζει όλους! Κι αν τα προβλήματά της μας κάνουν να μελαγχολούμε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το σημαντικότερο είναι να είμαστε καλά. Αλήθεια, ξέρεις πως αν αφήσεις τη δύσκολη καθημερινότητα να σε καταβάλει κάνεις κακό στην υγεία σου; Φανταζόσουν ποτέ πως κάτι τέτοιο θα είχε άμεσο αντίκτυπο και στα καλοφτιαγμένα δόντια σου;
Η χειρουργός οδοντίατρος Δέσποινα Κωστομοίρη εξηγεί πως "η οικονομική κρίση έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο επίπεδο της ψυχικής υγείας (κατάθλιψη και άγχος), αλλά και της στοματικής υγείας". Περιγράφει τους κινδύνους και προτείνει λύσεις.
Όταν οι ορμόνες σου διαταράσσονται
Το ορμονικό σύστημα ειδικά για τις γυναίκες είναι μεγάλη υπόθεση. Το άγχος, η κατάθλιψη, η χρόνια ορμονοθεραπεία, η εφηβεία, η εγκυμοσύνη, η διαταραχή της έμμηνου ρύσης, η κλιμακτήριος είναι οι πιο βασικοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ορμονικές διαταραχές.
Οι ορμονικές διαταραχές ενοχοποιούνται σε πάρα πολλές περιπτώσεις για φλεγμονές των ούλων (ουλίτιδα) χωρίς απαραίτητα να συνυπάρχει πέτρα. Χαρακτηριστική εικόνα της ουλίτιδας είναι ούλα ερυθρά, πολλές φορές διογκωμένα που ματώνουν εύκολα ή κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος ή από μόνα τους.
-Τι πρέπει να κάνεις: Απαιτείται άμεσος καθαρισμός από οδοντίατρο και οδηγίες στοματικής υγείας, καθημερινή στοματική υγιεινή.
Το άγχος καταστρέφει τα δόντια
Τελικά το στρες μπορεί να "κόψει" κυριολεκτικά κομμάτια από τη ζωή μας και να μας προκαλέσει κακό. Το ίδιο κάνει και στα δόντια. Πέρα από τις ορμονικές διαταραχές, πολλές φορές εκδηλώνεται με σφίξιμο των δοντιών ή τρίξιμο των δοντιών, κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας. Συνέπεια αυτού είναι να δημιουργούνται προβλήματα σπασιμάτων ή καταγμάτων των δοντιών, ευαίσθητα δόντια, γενικότερη φθορά των δοντιών.
-Τι πρέπει να κάνεις: Απαιτείται άμεσα η χρήση οδοντιατρικού νάρθηκα και αποκατάσταση των δοντιών .
Αραιώνεις τα check up στον οδοντίατρο, βάζεις σε κίνδυνο τη στοματική υγιεινή σου
Είναι κατανοητό πως μέσα στην οικονομική κρίση, αναγκαζόμαστε όλοι να περιορίσουμε πολλά. Υπάρχουν όμως πράγματα που δεν πρέπει να "κόψουμε μαχαίρι" γιατί συμβάλουν στην υγεία και την ευεξία. Έτσι αντί να επισκεφθείς τον οδοντίατρο, αντί να κάνεις 6μηνιαίο check up, παίρνεις παυσίπονα και αντιβιοτικά κάθε φορά που σε ενοχλεί κάποιο δόντι, χωρίς τη γνωμάτευση γιατρού.
Το 6μηνιαίο check up είναι απαραίτητο γιατί προλαμβάνει θεραπείες δοντιών, άρα μειώνει το κόστος της συντήρησης της υγείας των δοντιών. Επιπλέον όσο νωρίτερα αποκαταστήσουμε την υγεία των δοντιών, τόσο συντηρητικότερες είναι οι αποκαταστάσεις που γίνονται.
Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα... ξενύχτια (με καφέ)
Δεν σου κολλάει ύπνος με όλα όσα σου συμβαίνουν. Προσπαθείς να εκτονώσεις την πίεση στο τσιγάρο ή στους καφέδες! "Συνήθως σε περιόδους κρίσης αυξάνει η χρήση ηρεμιστικών, αντικαταθλιπτικών, αλκοόλ, καφεΐνης όπως επίσης και καπνού". Εκτός από τις προφανείς αρνητικές συνέπειες για την υγεία όλα τα παραπάνω έχουν άμεση επίπτωση και στο στόμα.
Πολλά από τα φάρμακα όπως και το αλκοόλ προκαλούν ξηροστομία η οποία έχει σαν συνέπεια την αύξηση του τερηδονισμού των δοντιών, όπως επίσης και η υπερβολική χρήση καπνού και καφεΐνης κάνει τα δόντια σκουρόχρωμα.
-Τι πρέπει να κάνεις: Απαιτείται το check up να γίνεται συχνότερα, για συντήρηση και αφαίρεση των χρωστικών καθώς και αντιμετώπιση της ξηροστομίας.
tlife.gr