Κάτι τρέχει με τη μύτη σου.....


...αλλά μπορείς να το αντιμετωπίσεις με τους 3 πιο απλούς και φυσικούς τρόπους.

Βότανα για αποσυμφόρηση
«Τα κύρια αίτια  μιας μπουκωμένης μύτης είναι συνήθως το απλό κρυολόγημα, που οφείλεται σε διάφορους ιούς ή σε κρίση εποχικής  αλλεργικής  ρινίτιδας», λέει η Ανατολή Παταρίδου, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος. «Δεν είναι μια επικίνδυνη κατάσταση, αλλά δημιουργεί εκνευρισμό και κούραση λόγω κακής οξυγόνωσης, ενώ επηρεάζει τη γεύση και την όσφρηση. Αν το μπούκωμα επιμένει μετά από 4-5 μέρες και προστεθούν συμπτώματα όπως πονοκέφαλος,  κούραση, πυρετός, βήχας, πόνος στο αυτί, τότε είναι φρόνιμο ο ασθενής  να απευθυνθεί στον ωτορινολαρυγγολόγο».

Τι να κάνεις Για να αποσυμφορήσεις τη μύτη σου μπορείς να καταφύγεις σε βότανα όπως ο ευκάλυπτος και ο δυόσμος (πριν τα χρησιμοποιήσεις συμβουλεύσου το γιατρό σου για να διασφαλίσεις ότι δεν παρουσιάζεις αλλεργίες στα εν λόγω βότανα). Το έλαιο του ευκαλύπτου είναι αντιβιοτικό και αντισηπτικό των αναπνευστικών οδών. Ρίξε μερικές σταγόνες σε ένα κατσαρολάκι και κάνε εισπνοές. Επιπλέον, ένα χλιαρό τσάι δυόσμου μπορεί να σε βοηθήσει. Φρόντισε να αποφεύγεις τους χώρους με ξηρό αέρα.

Με ασπίδα τη σωστή διατροφή
«Κάθε θεραπεία που συνοδεύεται από μια ισορροπημένη διατροφή ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, με αποτέλεσμα την πολύ γρηγορότερη βελτίωση και υποχώρηση κάθε λοίμωξης, καθώς και ελάττωση της έντασης των συμπτωμάτων που σε ταλαιπωρούν», λέει η Ανατολή Παταρίδου.

Τι να κάνεις Στη διατροφή που θα ακολουθήσεις δεν πρέπει να ξεχάσεις να συμπεριλάβεις τη βιταμίνη C. Πέρα από αυτό όμως, υπάρχουν και συγκεκριμένες τροφές που ανακουφίζουν τη βουλωμένη μύτη. Συγκεκριμένα, τα καυτερά φαγητά βοηθούν τον οργανισμό να καθαρίσει τη βλέννα. Γι' αυτό φτιάξε σούπες με καυτερή πιπεριά, πιπερόριζα ή κρεμμύδι. Οι ζεστές σούπες σε ενυδατώνουν και σε βοηθούν να καταπολεμήσεις τις ιώσεις, αφού περιέχουν πρωτεΐνες και μέταλλα που βοηθούν στη δημιουργία αντισωμάτων.

Η δύναμη του αλατιού
Αν δεν διαθέτεις φυσιολογικό ορό, που είναι και η πιο ενδεδειγμένη λύση, φτιάξε το δικό σου σπιτικό διάλυμα για να ξεπλύνεις τη μύτη σου. Το αλατούχο διάλυμα βοηθά στη ρινική αποσυμφόρηση.
Τι να κάνεις Ανακάτεψε 1/4 κ.γλ. αλάτι σε 230 g ζεστού νερού. Γέμισε με το διάλυμα αυτό μια σύριγγα, την οποία θα έχεις αποστειρώσει πολύ καλά. Γείρε το κεφάλι μπροστά και χρησιμοποιώντας τη σύριγγα βάλε το αλμυρό νερό στη μύτη σου. Κράτησε το ένα ρουθούνι κλειστό με τα δάχτυλά σου ενώ βάζεις το μείγμα αλατιού στο άλλο. Επανάλαβέ το 2-3 φορές και συνέχισε με το άλλο ρουθούνι. Μην κρατήσεις το διάλυμα πάνω από μια μέρα και μη χρησιμοποιείς σπρέι εμπορίου αλόγιστα γιατί μπορεί να επιφέρουν αντίθετα αποτελέσματα.

Από  το  Ιστολόγιο  mothernature.gr