ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ, ΒΟΤΑΝΑ, ΔΙΑΙΤΑ, ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ, ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ, ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ, ΙΔΕΕΣ & TIPS, ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΣΧΕΣΕΙΣ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ, ΠΑΙΔΙ, ΓΟΝΕΙΣ
Οδηγήστε έξυπνα - οικολογικά - οικονομικά
Υπάρχουν έξυπνοι τρόποι, για να οδηγήσουμε το αυτοκίνητό μας, έτσι ώστε να καταναλώσουμε λιγότερα καύσιμα και να μειώσουμε τις εκπομπές CO2. Τι πρέπει να κάνουμε:
- Φροντίζουμε να έχουμε σωστά φουσκωμένα λάστιχα. Τα ξεφουσκωμένα λάστιχα δημιουργούν μεγαλύτερη τριβή με το οδόστρωμα, όταν κινείται το αυτοκίνητό μας. Αυτό σημαίνει ότι η μηχανή του αυτοκινήτου μας λειτουργεί, πιο έντονα, επομένως, καίει περισσότερο καύσιμο και εκπέμπει περισσότερο CO2. Ας ελέγχουμε, τακτικά, την πίεση των ελαστικών του αυτοκινήτου μας, και ας την προσαρμόζουμε, ανάλογα, ειδικά πριν από μακρινά ταξίδια. Αυτό θα μεγαλώσει και το χρόνο ζωής των ελαστικών. Τα λάστιχα με χαμηλή πίεση εκτός του ότι αυξάνουν την εκπομπή του CO2, βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλειά μας. Για αυτούς τους λόγους, ψάχνουμε στο φυλλάδιο του αυτοκινήτου μας, τη σωστή πίεση, που πρέπει να έχουν τα ελαστικά μας. Ας έχουμε, στο μυαλό μας ότι ένα βαριά φορτωμένο αυτοκίνητο, μπορεί να χρειάζεται διαφορετική πίεση, στα λάστιχά του.
- Δεν κουβαλάμε άχρηστα βάρη. Όσο πιο βαριά φορτωμένο είναι ένα αυτοκίνητο, τόσο πιο έντονα δουλεύει η μηχανή του, άρα καίει περισσότερα καύσιμα και εκπέμπει περισσότερο CO2. Όταν πρόκειται να ταξιδέψουμε αφαιρούμε κάθε άχρηστο αντικείμενο, από το πορτ μπαγκάζ μας, ή από άλλους χώρους
-Η οδήγηση με κατάλληλη ταχύτητα μειώνει την εκπομπή CO2. Τα όρια ταχύτητας, που θέτει ο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) είναι τα ανώτατα επιτρεπτά όρια, για να μην παραβιάζουμε το νόμο. Σε ιδανικές συνθήκες οδήγησης τα όρια ταχύτητας, αυξάνουν την ασφάλειά μας. Και επιπλέον, όταν σεβόμαστε τον Κ.Ο.Κ. μειώνουμε τις εκπομπές CO2, καταναλώνουμε λιγότερα καύσιμα, εξοικονομούμε χρήματα. Όταν οδηγούμε με 120 χιλιόμετρα την ώρα καταναλώνουμε 9% περισσότερο καύσιμο, από όταν οδηγούμε με 100km/ώρα και 15% περισσότερο, από όταν οδηγούμε με 90km/ώρα.
-Ας σταματάμε λιγότερο το αυτοκίνητό μας. Όσο λιγότερες φορές σταματήσουμε και ξανά ξεκινήσουμε τόσο περισσότερο CO2 εκπέμπουμε. Κάθε φορά, που σταματάμε ή ξεκινάμε το αυτοκίνητό μας, γιατί μπλεχτήκαμε, σε κυκλοφοριακό πρόβλημα, η μηχανή μας χρησιμοποιεί παραπάνω καύσιμο και επομένως, εκπέμπει περισσότερο CO2. Ας ενημερωνόμαστε, πριν ξεκινήσουμε, από το σπίτι μας, για την κίνηση, στους δρόμους. Ας αλλάξουμε ανάλογα, δρομολόγιο. Ας μειώσουμε την ταχύτητά μας, αρκετά νωρίς, πριν την κυκλοφοριακή συμφόρηση, Ας φροντίσουμε, να ενημερωθούμε, έγκαιρα και όχι την τελευταία στιγμή, από διάφορες ραδιοφωνικές εκπομπές, για την κυκλοφορική συμφόρηση, στην περιοχή όπου κινούμαστε. Ας σταματάμε το αυτοκίνητό μας, κόβοντας, ταχύτητα με το σταδιακό σήκωμα του ποδιού μας, από το γκάζι, ενώ η μηχανή μας δουλεύει, στο ρελαντί. Με αυτό τον τρόπο, όταν φτάσουμε, στο δύσκολο σημείο, ίσως, τα προπορευόμενα αυτοκίνητα, έχουν, ήδη, ξεκινήσει και εμείς θα χρειαστεί, απλά να αλλάξουμε ταχύτητα, χωρίς να σταματήσουμε.
- Δεν είμαστε γκαζάκηδες. Οι μηχανές των μοντέρνων αυτοκινήτων έχουν σχεδιαστεί να λειτουργούν, αποδοτικά, αμέσως, μόλις «πάρουν μπροστά». Δε χρειάζονται ζέσταμα, όπως τα παλιά αυτοκίνητα. Εάν πατάμε το γκάζι, σαν να είμαστε οδηγοί, στη φόρμουλα 1, στην αφετηρία και την κατανάλωση καυσίμου αυξάνουμε και περισσότερο CO2 εκπέμπουμε και τη μηχανή μας φθείρουμε. Η χρήση του λεβιέ των ταχυτήτων, με σύνεση, δηλαδή, η αλλαγή ταχύτητας λίγο πριν φτάσουμε το όριο στροφών, που ορίζει ο κατασκευαστής, μειώνει την κατανάλωση καυσίμου. Για τους πετρελαιοκινητήρες, αλλάζουμε ταχύτητα, περίπου στις 2.000 στροφές. Για τους βενζινοκινητήρες, περίπου στις 2.500 στροφές.
- Όταν η μηχανή λειτουργεί στο ρελαντί και καύσιμο καταναλώνουμε και CO2. Εάν πρόκειται να σταματήσουμε, για περισσότερο, από τρία λεπτά, ας σβήσουμε τη μηχανή.
- Ο κλιματισμός και άλλες ηλεκτρικές συσκευές, όπως φορτιστές κινητών τηλεφώνων, αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμου. Τα χρησιμοποιούμε, μόνο, όταν είναι απαραίτητο
mea colpa