Οικολογικό μαλακτικό για τα ρούχα


Για να έχετε ρούχα μαλακά και μυρωδάτα, δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε τα μαλακτικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο και είναι γεμάτα χημικά. Υπάρχουν πάντα και τα φυσικά υλικά!

Για το οικολογικό μαλακτικό θα χρειαστείτε:

1 κούπα (250 ml) λευκό ξίδι
1 κούπα (250 γρ.) σόδα μαγειρικής
2 κούπες (500 ml) νερό
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο γεράνι ή λεβάντα ή tea tree ή λεμόνι ή ευκάλυπτο.

Ένα αναψυκτικό την ημέρα τη μνήμη των εφήβων κάνει πέρα



 
Μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών προκαλεί προβλήματα μάθησης και μνήμης, καθώς και φλεγμονή στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου όταν γίνεται πριν από την ενηλικίωση

Ακόμη και ένα ζαχαρούχο αναψυκτικό την ημέρα μπορεί να καταστρέψει τη μνήμη των εφήβων, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας ανακάλυψαν ότι τα ανθρακούχα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα μάθησης και μνήμης στις μικρές ηλικίες.

Τι είναι αυτό που τρέμουν όλα τα μικρόβια;


Λύση στην αυξανόμενη αντίσταση των μικροβίων στις θεραπευτικές μεθόδους, θα μπορούσε να αποτελέσει το μέλι, σύμφωνα με μία νέα έρευνα, που διεξήχθη στο πλαίσιο του 247ου Συνεδρίου της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας…
Όπως εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας, Susan M. Meschwitz, η αξία του μελιού κρύβεται στην ικανότητα να καταπολεμά της μολύνσεις σε πολλαπλά επίπεδα.

Η ιστορία των Kellogg's Corn Flakes


" Αισθάνομαι λίγο άσχημα. Φοβάμαι πως όπως πάνε τα πράγματα θα μείνω για πάντα φτωχός", έγραψε το 1884 ο 24χρονος Γουίλ Κέλλογκ (Will Keith Kellogg) στο ημερολόγιο του.
Ντροπαλός, κατηφής, με λίγους φίλους και χωρίς κανένα ταλέντο, προφανώς θα κατέληγε ως υπαλληλάκος σε κάποια από τις δουλειές που περιστασιακά έκανε. Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ο αδερφός του ήταν διάσημος χειρουργός και συγγραφέας ιατρικών βιβλίων.

Από το 1880 ο Γουίλ δούλευε σε ένα πολυτελές σανατόριο, που πρόσφερε ένα μίγμα από άσκηση, καθαρό αέρα και αυστηρή δίαιτα που απαγόρευε την καφείνη, το αλκοόλ, τον καπνό και το κρέας. Υπεύθυνος του σανατορίου ήταν Τζον Χάρβι Κέλλογκ, ο κατά οχτώ χρόνια μεγαλύτερος αδερφός του.

Η Coca Cola καταρρέει εξαιτίας των social media



 


Κείμενο: Όμηρος Ταχμαζίδης

Ιστορικό: Από την πρώτη Οκτωβρίου 2013 οι εργαζόμενοι του εργοστασίου της Coca Cola Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε κινητοποιήσεις με αποκλειστικό αίτημα την επαναλειτουργία του εργοστασίου και την ακύρωση των απολύσεων. Ως μέσο πίεσης χρησιμοποιούν την πρακτική του Μποϋκοτάζ: «Ούτε γουλιά Coca Cola μέχρι να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης».

Το σύστημα πληροφόρησης: Σε όλο αυτό το διάστημα η ενημέρωση για τον αγώνα των απεργών αποσιωπήθηκε (και αποσιωπείται) συστηματικά από τα μεγάλα κανάλια και τις εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας. Οι απεργοί αποδίδουν το γεγονός στη μεγάλη ισχύ που έχει η Coca Cola λόγω των τεράστιων κονδυλίων που διαθέτει για διαφήμιση και για άλλες μορφές προβολής, όπως οι «χορηγίες», «δραστηριότητες» κλπ.

Σαλάτα με κινόα, ντοματίνια και κόλιανδρο

 

 Το κινόα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ευνοώντας την λειτουργία του εντέρου και την παράταση του κορεσμού
Επίσης βοηθά στον έλεγχο της χοληστερόλης, της γλυκόζης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Αυτός είναι ο λόγος που το κινόα μπορεί να είναι ένας πολύ καλός σύμμαχος για την απώλεια βάρους διατηρώντας την υγεία μας και βοηθάει επίσης στην πρόληψη των ασθενειών.

e- book : Τα γλυκά της Φύσης


Συνταγές με Γλυκά - Τα Γλυκά της Φύσης ebook 

Καταγραφή  συνταγών :  Διονυσία  Τουλαντά
Πληροφορίες  και  παραγγελίες  στη  σελίδα  Spartakus.gr

Σε αυτό το ηλεκτρονικό βιβλίο των 155 σελίδων με 128 συνταγές, καταγράφονται   συνταγές με ΜΟΝΑ υλικά τα φρέσκα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς & σπόρους, καθώς και τα φρέσκα ωμά λαχανικά.

Σημείωση  του  ΕΙΣ  ΥΓΕΙΑΝ :  To  παρών   δεν  αποτελεί  διαφήμιση  . 



Μάθε να ευγνωμονείς


 «Υπάρχει ένα ρεύμα ζωής και ένα ρεύμα θανάτου, και ο πρώτος βαθμός του θανάτου είναι η δυσαρέσκεια. Ναι, γιατί αν δεν πάρετε προφυλάξεις, η δυσαρέσκεια μετατρέπεται σε κόπο, και ο κόπος αλλάζει σε πόνο...

Όλα όσα κάνετε χωρίς αγάπη μετατρέπονται σε δηλητήριο.
Εργαστείτε ώρες ολόκληρες με αγάπη και δεν θα αισθανθείτε κούραση, όμως εργαστείτε μόλις μερικά λεπτά χωρίς αγάπη, μέσα στο θυμό και την επανάσταση και τα πάντα θα μπλοκαριστούν μέσα σας, θα είστε κατά γης.

Μαστίχα Χίου για ζάχαρο και χοληστερίνη


 

 Από  τη  σελίδα  Συμβουλές 

Σε ένα μπουκάλι του ενός λίτρου βάζουμε νερό και 30 γραμ. μαστίχα Χιου το αφήνουμε στο ψυγείο για 3 μέρες και μετά κάθε πρωί βάζουμε σε ένα ποτηρι απο το νέρο αυτό και το πίνουμε. Στη συνέχεια συμπληρώνουμε το μπουκάλι και το ξανα βάζουμε στο ψυγείο. Την άλλη μερα το ίδιο και ξανά και ξανά. Μετά από δέκα μέρες αλλάζουμε το νερό και βάζουμε καινούργια μαστίχα. Βοηθάει και στο

ζάχαρο  και  στην  χοληστερίνη    



Κεφτεδάκια Σόγιας σε Σάλτσα Δυόσμου



Υλικά για 3 μερίδες
100 γρ. κιμάς σόγιας ,100 γρ. ξερό ψωμί ,3 κουταλιές της σούπας αλεύρι ,1 αυγό ,3 κουταλιές της σούπας σόγια σος  ,1/2 ματσάκι δυόσμος ,1/2 ματσάκι μαϊντανός ,1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο ,4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες ,1 πρέζα ρίγανη ,2 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο γάλακτος ,2 κουταλιές της σούπας τριμμένο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα ή και τα δύο ,4  ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη ,1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας ,1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη ,100 γρ. ελαιόλαδο ,αλάτι-πιπέρι

8 τρόποι χρήσης του φυστικοβούτυρου



Το ξέρατε ότι το φυστικοβούτυρο εκτός από ένα νόστιμο και υγιεινό προϊόν, είναι και πολύ εύχρηστο σε γενικές χρήσεις;

1. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κρέμα ξυρίσματος έκτακτης ανάγκης
2. Χρησιμοποιήστε τη ως λιπαντικό για το μεντεσέ που τρίζει ή οτιδήποτε χρειάζεται λάδωμα.
3. Αντικαταστήστε το βούτυρο στη μαγειρική με το φυστικοβούτυρο, λειτουργεί καλύτερα για ψητά επιδόρπια.

Αντιρυτιδική και ενυδατική μάσκα με μελιτζάνα





 Η μελιτζάνα χρησιμοποιείται κυρίως σε προϊόντα περιποίησης προσώπου για να κρατήσει το δέρμα σφριγηλό και χωρίς ρυτίδες. Παρέχει στο δέρμα μια ολοκληρωμένη φροντίδα, αφού συμβάλει στην ενίσχυση των κυττάρων του, κρατώντας το φρέσκο, απαλό, λαμπερό, και λείο.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών της Κύπρου


                        Κυπάρισσος, κυπαρίσσι:
Ανήκει στην οικογένεια των Κυπαρισσίδων. Είναι αγγειοσυσταλτικό και χρησιμοποιείται για τόνωση των φλεβών, σε κιρσούς, σε κράμπες  των άκρων και ακράτεια. Βάμμα του ή αιθέριο λάδι του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πόνους ποδιών και φλεβίτιδες. Σε μείγμα με αιθέριο λάδι αμυγδάλου, με μασάζ χαμηλά στην κοιλιακή χώρα, συστήνεται για ανωμαλίες ούρησης, κυρίως ακράτεια ούρων. Στη λαϊκή ιατρική, παρόλο που δεν χρησιμοποιείται πλέον με εσωτερική χρήση, συστήνεται για κρυολογήματα, βήχα και ρευματικούς πόνους. Δυνατό αφέψημα από κυπαρισσόμηλα με ξίδι συστήνεται για καταπολέμηση της τριχόπτωσης αλλά ταυτόχρονα μαυρίζει τα μαλλιά. Δυνατό αφέψημα του ξύλου του για καθαρισμό της επιδερμίδας του προσώπου, το λευκαίνει και το μαλακώνει.

Πως συντηρούμε βασιλικό , δυόσμο και μαιντανό

 

O βασιλικός, ο δυόσμος και ο μαϊντανός διατηρούνται και στο ψυγείο μέσα σε κλειστό δοχείο. Το βασιλικό, αν θέλετε, μπορείτε να τον διατηρήσετε σε ένα ποτήρι με νερό, όπως και το μαϊντανό, ή να τον αποξηράνετε και να τον βάλετε σε ελαιόλαδο. 


Από  το  Ιστολόγιο Συμβουλές

Ποτό από κράνα

 

Είναι παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς μου, είναι καταπληκτικό ποτό και πολύ χωνευτικό!
Υλικά:
  •  1 κιλό κράνα
  •  1/2 κιλό ζάχαρη
  • 1 μοσχοκάρυδο ολόκληρο
  • 4-5 καρφάκια γαρύφαλλα
  • 1 ξυλαράκι κανέλας
  • κονιάκ όσο πάρει  

Μάσκα ομορφιάς από το ηφαίστειο της Νισύρου

 Μάσκα ομορφιάς από το ηφαίστειο της Νισύρου

Γράφει η Βαρβάρα Μπογδάνου barbara[at]rodiaki.gr 

Παράγεται από τέφρα, άργιλο και πικραμύγδαλο Την ηφαιστειακή μάσκα, ένα προϊόν που χρησιμοποιείται για θεραπευτική αλλά και καλλυντική χρήση παρουσίασε ο δημιουργός της στην έκθεση γαστρονομίας που διοργάνωσε μέσα στην εβδομάδα η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, ο οποίος μάλιστα την έχει κατοχυρώσει παίρνοντας και δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

 Πρόκειται για παγκόσμια πατέντα που εφευρέθηκε από τον κ. Σωτήρη Χαρίτο με καταγωγή από τη Νίσυρο, και μάλιστα το προϊόν του έχει γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο. Η μάσκα αποτελείται από φυσικά υλικά όπως ηφαιστειακή τέφρα, άργιλο και πικραμύγδαλο από το νησί της Νισύρου, τα οποία αναμειγνύονται με νερό και δημιουργούν ένα προϊόν ιδανικό για την ακμή, τις ουλές, το έκζεμα, τον επιχείλιο έρπητα, τις ραγάδες, τις πανάδες, και ειδικά τη ψωρίαση για τη οποία είναι ευρέως διαδεδομένο. Επίσης όπως αποδείχτηκε η μάσκα αποβάλλει τις τοξίνες, αναδομεί και αποκαθιστά, τη φυσική λάμψη του δέρματος, μειώνει το βάθος των ρυτίδων και των γραμμών έκφρασης, βοηθά στη σμίκρυνση των μεγάλων πόρων, μαλακώνει και απαλύνει την επιδερμίδα. Όπως εξηγεί στη «Ρ» ο κ. Χαρίτος ο οποίος παράγει στην οικογενειακή του επιχείρηση και τοπικά ποτά από ντόπια προϊόντα, οι έρευνές του είχαν ξεκινήσει πριν από έξι χρόνια.

Ταχίνι: θρεπτικό και απαραίτητο



Πρόκειται για μια ιδιαίτερα εκλεκτή διατροφική επιλογή, που ενώ μπορεί να… κοστίζει λιγάκι παραπάνω σε θερμίδες, ωστόσο, αποτελεί ίσως μια από τις πιο ευεργετικές τροφές για την καλή υγεία του οργανισμού μας.



Το ταχίνι είναι ένα απόλυτα φυσικό προϊόν, που προέρχεται από εξαιρετικά επιλεγμένους σπόρους σησαμιού. Οι σπόροι αυτοί, στη συνέχεια περνούν από επεξεργασία αποφλοίωσης και ξήρανσης και στη συνέχεια πολτοποιούνται, δημιουργώντας μια λιπαρή κρέμα, το γνωστό σε όλους μας ταχίνι. Η ονομασία του, προέρχεται από την τουρκική γλώσσα, όπου κατά λέξη σημαίνει «ο πολτός του σησαμιού».

Σούπερ φυσικό ενεργειακό smoothie με καρότα και ξηρούς καρπούς

26 

Ένα πολύ δυναμωτικό smoothie με φυσικά και αγνά υλικά για ενέργεια και τόνωση. Πλούσιο σε ενέργεια, καλά λιπαρά και βιταμίνες. Ιδανικό για ενυδάτωση την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Υλικά
3 φλιτζάνια νερό
Λίγο πάνω από ένα φλιτζάνι φιστίκια πεκάν ή 4 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο 
2 μέτρια καρότα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα 
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
4 βανίλιες σε σκόνη 
1 κουταλιά της σούπας μέλι 

Σπιτικά κρακεράκια βρώμης

 Σπιτικά κρακεράκια βρώμης

Τι χρειαζόμαστε:

  • 60 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 70 γρ. νιφάδες βρώμης, αλεσμένες σε μπλέντερ
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/4 της κούπας νερό
  • αλάτι
  • μυρωδικά ή μπαχαρικά κατά βούληση

Φτιάχνω σπιτική μαγιονέζα

Βάλτε το μίξερ να δουλεύει και ρίξτε αργά αργά: 1 ωμό αυγό, 1 κουτάλι του φαγητού μηλόξιδο, κουταλιού του γλυκού μουστάρδα, αλάτι και τριμμένο μαύρο πιπέρι στα μέτρα της γεύσης σας.
Προσθέστε 250 ml παρθένο ελαιόλαδο και αναμίξτε. Αν η μαγιονέζα γίνει πολύ πηχτή, ρίξτε αργά αργά 2-3 κουτάλια του φαγητού ζεστό νερό.
Ρίχνοντας ψιλοκομμένα αρωματικά χόρτα (άνηθο ή μαϊντανό), βάζετε την προσωπική σας σφραγίδα.

Από  τη  σελίδα  ΦΤΙΑΧΝΩ  ΜΟΝΟΣ  ΜΟΥ
Πηγές: http://starcooked.blogspot.com/2008/12/wild-mustard-and-happy-new-year.html, The United states practical receipt book

Σπιτικό κέτσαπ με φρέσκα υλικά

Υλικά:
1 κιλό φρέσκες ώριμες τομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κουτάλια του φαγητού μηλόξιδο
2 κουτάλια του φαγητού κόκκινο κρασί
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη γλυκιάς πιπεριάς
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα αλεσμένο μαύρο πιπέρι
1 πρέζα σκόνη γαρύφαλο
1 πρέζα σκόνη τζίντζερ
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 φύλλο δάφνης
100 gr ζάχαρη

Φρούτα και λαχανικά που ανεβάζουν τη λίμπιντο



6 φρούτα και λαχανικά που ανεβάζουν τη λίμπιντο
Αβοκάντο
Οι Αζτέκοι αποκαλούσαν το αβοκάντο φρούτο της γονιμότητας και το παρομοίαζαν με σεξουαλικά όργανα, λόγω του σχήματός του. Θεωρείται αφροδισιακό,  γιατί είναι πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά, ενώ έχει λίγα κορεσμένα λιπαρά, γεγονός που το καθιστά ωφέλιμο για την καρδιά και τις αρτηρίες.

Φράουλες
Το κόκκινο είναι το χρώμα του πάθους: Οι φράουλες είναι μια εξαιρετική πηγή φολικού οξέος, μια βιταμίνη Β που βοηθά στο να εμποδίζονται οι γενετικές ανωμαλίες στις γυναίκες. Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου Berkley, το φολικό οξύ μπορεί επίσης να συνδέεται με τον υψηλό αριθμό σπερματοζωαρίων στους άνδρες.

Χειροποίητα ραβιόλια με λαχανικά


  Ένας τρόπος για να φτιάξετε τα δικά σας σπιτικά ζυμαρικά, με αγνά υλικά.

Υλικά
Για τη ζύμη
500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 αυγά
Λίγο αλάτι
Για τη γέμιση
3 μικρά κολοκυθάκια τριμμένα στο χονδρό τρίφτη
2 μέτρια καρότα τριμμένα στον χονδρό τρίφτη
1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε κυβάκια
200γρ γραβιέρα
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
½ φλιτζάνι άνηθο
1 αυγό
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

4 πιτσάκια αλκαλικής διατροφής που θα σε ξετρελάνουν

Φτιάξε την πιο light πίτσα με τα μυστικά της αλκαλικής διατροφής! Μάθε τα κόλπα και  τις συνταγές!





Έχεις διακαή πόθο για πίτσα αλλά έχεις βάλει στόχο να χάσεις κιλά; Κι όμως η πίτσα δεν είναι απαραίτητα απαγορευμένη τροφή σε περιόδους δίαιτας. Σύμφωνα με την αλκαλική διατροφή, όλα είναι θέμα χημείας αφού το μυστικό βρίσκεται στο ph!
Μάθε περισσότερα για την αλκαλική διατροφή πατώντας εδώ κι απόλαυσε το φαγητό. Και για να μην ψάχνεις, έχουμε συγκεντρώσει 4 συνταγές για υγιεινές, διαιτητικές πίτσες βασισμένες στην αλκαλική διατροφή για να επιλέξεις.

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε το μαξιλάρι μας


Μπορεί να έχετε το τέλειο μαξιλάρι, που σας βοηθάει να κοιμάστε βαθιά και ξεκούραστα όλο το βράδυ, αλλά πότε ήταν η τελευταία φορά που το αλλάξατε;
Αν η απάντησή σας είναι «πριν από πολλά χρόνια» (πράγμα που είναι και το πιθανότερο, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία), θα πρέπει επειγόντως να πάρετε άλλο, συνιστούν δύο αμερικανοί ειδικοί.

Λεμονάδα με στέβια και βασιλικό

Λεμονάδα με στέβια και βασιλικό

Δροσερή λεμονάδα με στέβια, μια εναλλακτική με λιγότερες θερμίδες που επιτρέπει την… πρόσβαση στις γλυκιές απολαύσεις χωρίς «ενοχές». Η προσθήκη βασιλικού την κάνει πραγματικά ξεχωριστή.




Υλικά:
1300ml νερό
25γρ. στέβια
250ml χυμό λεμόνι
4 φύλλα βασιλικού, φρέσκα
ξύσμα από ½ lime

Φτιάξτε κεφίρ. Το ποτό της μακροζωίας που αγαπούν οι Πόντιοι

Φτιάξτε κεφίρ. Το ποτό της μακροζωίας που αγαπούν οι Πόντιοι


Tο κεφίρ χαρακτηρίζεται ποτό της μακροζωίας και είναι αγαπημένο ποτό στον Πόντο, τη Ρωσία, σε πολλά μέρη της Ευρώπης, τη Μέση Ανατολή και τα τελευταία χρόνια στην Αμερική. Παραθέτουμε έναν εύκολο τρόπο για να το φτιάξετε.

 Η προέλευση του κεφίρ, επισημαίνεται στα Καυκάσια βουνά, πολλούς αιώνες πριν, όπου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο για τα οφέλη στην υγεία. Τo κεφίρ είναι ένα σύνθετο συμβιωτικό μίγμα μικροοργανισμών που οι γηγενείς λαοί των χωρών του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής καταναλώνουν πολλούς αιώνες τώρα. Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν συνεχώς τους μηχανισμούς που δίνουν στο κεφίρ, το ιστορικό αυτό γαλακτοκομικό ποτό τις υγιεινές ιδιότητές του.

Φυσικό αποσμητικό σώματος


Το καλοκαίρι δεν προκαλεί μόνο το μαύρισμα και το έγκαυμα, αλλά και τη ζέστη, την υγρασία και τον ιδρώτα. Μπορεί να προκαλέσει την οσμή του σώματος και αν έχετε ξεμείνει από αποσμητικό, ο καλύτερος τρόπος για τη θεραπεία της μυρωδιάς του σώματος φυσικά στο σπίτι είναι το λεμόνι.

Πώς να αποθηκεύσεις σωστά τις πατάτες σου για να τις διατηρήσεις περισσότερο

Πώς να αποθηκεύσεις σωστά τις πατάτες σου για να τις διατηρήσεις περισσότερο

 Συντάκτης  : Κωνσταντίνα Μερκούρη  queen.gr

Κράτησέ τες φρέσκιες και χωρίς φύτρες
 Οι πατάτες είναι ένα από τα βασικότερα τρόφιμα που υπάρχουν πάντα σε κάθε κουζίνα, αφού οι άπειρες επιλογές μαγειρέματος που έχεις με αυτές σου λύνουν πραγματικά τα χέρια. Αποτελεί ένα φαγητό ιδανικό για να μαγειρέψεις κάτι γρήγορο, νόστιμο, διαφορετικό, περίεργο ή οτιδήποτε άλλο μπορείς να φανταστείς. Γι' αυτό το λόγο όλοι μας συνηθίζουμε να προμηθευόμαστε τις πατάτες σε μεγάλες ποσότητες και να τις αποθηκεύουμε στην κουζίνα ή την αποθήκη μας.

Τί γίνεται όμως όταν ο καιρός περνάει, για κάποιο –περίεργο- λόγο δεν έχεις προλάβει να τις καταναλώσεις και αυτές αρχίζουν να βγάζουν φύτρες και να μαλακώνουν; Προκειμένου να αποφύγεις αυτή την κατάσταση και να τις διατηρήσεις φρέσκιες για όσο το δυνατόν περισσότερο, ακολούθησε τις παρακάτω απλές συμβουλές.

-Μην τις αποθηκεύεις στο ψυγείο. Με τον λανθασμένο αυτό τρόπο διατήρησης το άμυλο μετατρέπεται σε γλυκόζη, με αποτέλεσμα η γεύση και η υφή τους να μην είναι ικανοποιητικές μετά το μαγείρεμα.
- Για την καλύτερη διατήρησή τους προτίμησε να τις αποθηκεύσεις σε ένα ξηρό, δροσερό και σκοτεινό μέρος. Η αποθήκη του σπιτιού σου είναι μάλλον το ιδανικότερο μέρος για κάτι τέτοιο, ενώ αν δεν υπάρχει κάποιος χώρος που να συνδυάζει όλα αυτά, φρόντισε τουλάχιστον να τις τοποθετήσεις έστω σε ένα σημείο χωρίς φως.
-Απέφυγε την απευθείας επαφή της πατάτας με το τσιμέντο ή την αποθήκευσή της σε νάιλον σακούλες. Ο καλύτερος τρόπος είναι να τις τοποθετήσεις μέσα σε μια χάρτινη σακούλα, όπου οι πατάτες θα μπορούν να «αναπνέουν».

Πηγή: http://www.queen.gr

Το παιδί μου έχει τριχόπτωση. Τι να κάνω;

Πότε και γιατί πέφτουν τα μαλλάκια των παιδιών; Τι μπορείτε να κάνετε;
Ο παιδίατρος-νεογνολόγος Δρ. Μαζάνης σάς εξηγεί!

Οι μανούλες ανησυχούν όταν ξαφνικά βλέπουν τρίχες από το κεφάλι του παιδιού τους στο μαξιλάρι του ή στα ρούχα του. Ο φόβος δεν είναι πάντα αδικαιολόγητος καθώς-εκτός από την φυσιολογική πτώση των τριχών- υπάρχουν και παθολογικές καταστάσεις.

Η τριχόπτωση, λοιπόν, διακρίνεται σε φυσιολογική και παθολογική.

Φυσιολογική τριχόπτωση
1. Βασικά ξέρουμε ότι οι χιλιάδες τρίχες του κεφαλιού έχουν μία μικρή περίοδο ανάπτυξης και μετά πέφτουν κατά δεκάδες καθημερινά για να ανανεωθούν με καινούργιες.
2. Τα νεογέννητα μωρά μπορεί να γεννηθούν φαλακρά ή να έχουν πολλές τρίχες. Από τις πρώτες μέρες της ζωής τους αρχίζουν να χάνουν πολλές τρίχες καθημερινά και ιδιαίτερα στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Αυτό είναι φυσιολογικό και δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία. Στο πίσω μέρος του κεφαλιού το τρίχωμα θα επανέλθει σταδιακά τους επόμενους μήνες καθώς μεγαλώνοντας δεν θα είναι το κεφαλάκι του συνεχώς ξαπλωμένο ώστε να τρίβονται οι τρίχες.

Παθολογική τριχόπτωση
1. Δερματοφύτωση: Η αιτία είναι ένας μύκητας που μεταδίδεται από ζώα, όπως σκύλο και γάτα, στο παιδί ή από παιδί σε παιδί όταν χρησιμοποιούν κοινά προσωπικά αντικείμενα όπως χτένες, μαξιλάρια, πετσέτες, σκούφους κ.λπ. Οι τρίχες που πέφτουν αφήνουν ένα κενό από ένα έως 6 εκατοστά και το δέρμα είναι κόκκινο, φουσκωμένο, με φυσαλίδες. Η θεραπεία γίνεται με αντιμυκητιασικά φάρκαμα και με ειδικά σαμπουάν και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και ένα έως δύο μήνες.

2. Γυροειδής αλωπεκία: Όταν αφήνει πολλές κενές περιοχές και το δέρμα της περιοχής φαίνεται φυσιολογικό. Η αιτία είναι άγνωστη. Ένα στα 100 παιδιά μπορεί να χάσει όλα τα μαλλιά του. Η θεραπεία γίνεται με κορτιζόνη και οι τρίχες μπορεί να ξαναβγούν μετά από 6 έως 12 μήνες. Οι πρώτες καινούργιες τρίχες μπορεί στην αρχή να είναι άσπρες και μετά σκουραίνουν.

3. Τριχοτιλλομανία: Πρόκειται για φυσιολογικό τικ. Το παιδί τραβάει με τα δάχτυλά του τις τρίχες του και τις ξεριζώνει. Η θεραπεία προβλέπει απόσπαση της προσοχής του με άλλες ασχολίες και ψυχολογική υποστήριξη.

4. Τριχόπτωση λόγω καλλωπισμού: Το πολύ συχνό λούσιμο με δυνατό τρίψιμο, ακατάλληλα, τοξικά σαμπουάν, συχνό χτένισμα και ζεστός αέρας με το πιστολάκι των μαλλιών είναι μερικές από τις αιτίες καταστροφής των τριχών.

5. Τριχόπτωση από ατύχημα: Πολλές φορές ένα δυνατό χτύπημα στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσει νέκρωμα των ριζών των τριχών, να πέσουν στην περιοχή του χτυπήματος και να αποκαλυφθεί μία κενή περιοχή. Οι τρίχες θα ξαναβγούν μόνες τους μετά από αρκετούς μήνες.

6. Τριχόπτωση από άγχος: Μετά από μία περίοδο έντονου στρες, μπορεί να αρχίσουν να πέφτουν οι τρίχες. Όταν περάσει αυτή η κακή περίοδος, οι τρίχες θα "ανατείλλουν" όπως πριν.

7. Τριχόπτωση από δίαιτες: Αν το παιδί δεν σιτίζεται ικανοποιητικά, έχασε απότομα κιλά, έχει σιδηροπενική αναιμία μπορεί να ανασταλεί η ανάπτυξη των μαλλιών. Η σωστή διατροφή και η χορήγηση βιταμινών θα επαναφέρει την τριχοφυΐα.

Συμπερασματικά, κάθε εμφάνιση τριχόπτωσης πρέπει να εξεταστεί και να διερευνηθεί έχοντας και ένα καλό ιστορικό του παιδιού για το τι συνέβη τον τελευταίο καιρό και σωματικά (π.χ. ατυχήματα) και ψυχολογικά.

Από  το  Ιστολόγιο  Το  χαμομηλάκι
Πηγή: tlife

Αρωμάτισε το νερό στο τραπέζι σου με βασιλικό και θα ελέγξεις την όρεξή σου

Αρωμάτισε το νερό στο τραπέζι σου με βασιλικό και θα ελέγξεις την όρεξή σου
Βάλε σε μια κανάτα νερό και 5-6 φυλλαράκια βασιλικού. Άφησε όλο το βράδυ στο ψυγείο και σέρβιρε το αρωματικό νερό λίγο πριν το φαγητό.

Το απολαυστικό αρωματικό έχει την ιδιότητα να μεγεθύνει την ικανότητα της γεύσης, που σημαίνει πως θα απολαμβάνεις κάθε μπουκιά.

Το πιο σημαντικό όμως είναι πως με το αρωματικό νεράκι σου, θα καταφέρεις κάτι πιο εντυπωσιακό. Θα μειώσεις την όρεξή σου ή για να ακριβολογούμε εκείνη την αίσθηση πως πεινάς τόσο που μπορείς να φας ό, τι βρεθεί μπροστά σου.

Αυτό, είναι το Α και το Ω για να σηκωθείς από το τραπέζι χωρίς παρατράγουδα, έχοντας φάει όσο πρέπει!



Πηγή :  Η  ΡΟΔΙΑΚΗ http://www.rodiaki.gr/

Σπιτική οδοντόκρεμα


Τι περιέχεται αλήθεια σε μια οδοντόκρεμα;
Μπορούμε να αναγνωρίσουμε όλες τις ουσίες που αναγράφονται στα συστατικά τους;
Έστω κι αν μπορούμε (που αμφιβάλω, εδώ δε μπορούμε να τις προφέρουμε καλά καλά..) ξέρουμε τις ιδιότητες αυτών των συστατικών;
Ποια είναι η κύρια αποστολή μιας οδοντόκρεμας;
Να καθαρίζει τη στοματική κοιλότητα;
Από τί να την καθαρίζει;
Μήπως οι χημικές ουσίες που περιέχουν οι οδοντόπαστες είναι βλαβερές;
Μας βοηθάει όσο νομίζουμε το στοματικό διάλυμμα, ή μήπως τελικά δημιουργεί προβλήματα;
 
Μερικοί χρήσιμοι σύνδεσμοι για να διασταυρώσετε πληροφορίες σχετικά, είναι:
 Μπορούμε να φροντίσουμε τη στοματική μας υγιεινή χωρίς τόσα χημικά και ερεθιστικά συστατικά;
Άραγε οι άνθρωποι που έχαναν τα δόντια τους σε νεαρή ηλικία στο παρελθόν τα έχαναν γιατί δεν υπήρχαν οι σύγχρονες οδοντόκρεμες, ή μήπως επειδή απλά παραμελούσαν τη στοματική τους υγιεινή;
Μάλλον στη παραμέληση της στοματικής υγιεινής οφείλεται κι όχι στις σύγχρονες οδοντόκρεμες.
Μπορούμε λοιπόν να φτιάχνουμε μόνοι μας μια οδοντόκρεμα, η οποία θα είναι και αποτελεσματική, και πιο ήπια με τα καλά μας βακτήρια που μας προστατεύουν. Επίσης δεν θα περιέχει βλαβερά χημικά όπως το φθόριο και τέλος, και πολύ πιο φτηνή από τις φίρμες που βρίσκουμε στην αγορά.
Συστατικά, (απλά-απλούστατα!)
• Πέντε κουταλάκια διττανθρακική σόδα
(καλύτερα να την αγοράσετε από φαρμακείο γιατί από το σούπερ-μάρκετ μπορεί να περιέχει αλουμίνιο)
• Ένα κοφτό κουταλάκι φυσικό μη ραφιναρισμένο θαλασσινό αλάτι χωρίς χημικά πρόσθετα
 (θα βρείτε σίγουρα σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων)
• Πέντε κουταλάκια φυτική γλυκερίνη
(τη βρίσκετε στο φαρμακείο, κι έχει πάρα πολλές εφαρμογές)
• Δέκα σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας, ή ευκάλυπτου, ή δυόσμου, ανάλογα με το άρωμα που σας αρέσει
(αιθέρια έλαια έχουν και τα φαρμακεία)
Αν θέλετε να φτιάξετε παιδική οδοντόκρεμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιγότερο αιθέριο έλαιο μέντας, και λίγο από φράουλα ή άλλο φρούτο.
Η διαδικασία είναι απλή:
Αναμειγνύετε τα υλικά σας σ'ένα μπωλάκι χρησιμοποιώντας τη γλυκερίνη για να πετύχετε την υφή της οδοντόκρεμας, και αποθηκεύετε σε μπουκαλάκι με στόμιο σταγονόμετρου, το οποίο θα κόψετε στο πάχος του στομίου του κλασικού σωληναρίου οδοντόκρεμας.
Αν τώρα το πρόβλημά σας είναι το υπόλευκο χρώμα του σμάλτου σας, καλό είναι να μην καταφύγετε σε αμφίβολες τεχνικές λεύκανσης αν μπορείτε να το αντιμετωπίσετε με λιγότερο τοξικούς τρόπους. Αποφύγετε δια ροπάλου να φέρετε σε επαφή χυμό λεμονιού με το σμάλτο των δοντιών σας. Αν πάραυτα συμβεί αυτό, ξεπλύνετε το στόμα και τα δόντια σας με άφθονο νερό. Το λεμόνι λευκαίνει, αλλά αν ρίξετε μια σταγόνα μέσα σε φρέσκο γάλα, θα διαπιστώσετε αυτό που προκαλεί και στα δόντια: Καταστρέφει το ασβέστιο!
Εναλλακτικά, μπορείτε δυο φορές την εβδομάδα να βουρτσίζετε τα δόντια σας με ένα μείγμα διττανθρακικής σόδας, με 2-3 σταγόνες υπεροξείδιο υδρογόνου. Το γνωστό μας οξυζενέ, δηλαδή, από το φαρμακείο. Προσοχή! Δεν αναφέρομαι στο οξυζενέ που αραιώνει τις βαφές μαλλιών.
Αυτό δεν μπορείτε να το αποθηκεύσετε γιατί ξεθυμαίνει, αλλά μπορείτε να έχετε ένα βαζάκι σόδα δίπλα σ΄ένα μπουκαλάκι οξυζενέ, στο ντουλάπι του μπάνιου σας. Απλά βάλτε σόδα στην οδοντόβουρτσά σας, και στάξτε πάνω της οξυζενέ.
Αν το πρόβλημά σας είναι η πέτρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φυσικό στοματικό διάλυμα που θα περιέχει 50% μηλόξυδο, και 50% νερό. Μπορεί να μην είναι η "έκρηξη δροσιάς" που βλέπετε στις παραπλανητικές διαφημίσεις, αλλά δεν προκαλεί και τις ζημιές που προκαλούν οι εκρήξεις.
Από  το  Ιστολόγιο  Θαλειν  

Αντικαταστήστε τα αντιβιοτικά με φυσική διατροφή

natural-homeopathy-therapy-612x382

 Αλεξάντερ Φλέμινγκ, που ανακάλυψε την πενικιλίνη, μας προειδοποίησε σχεδόν πριν από μία δεκαετία, ότι η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών θα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πιο ανθεκτικών βακτηρίων.

Στην πραγματικότητα, τα αντιβιοτικά αποτελούν την κύρια αιτία περιοδικών νοσημάτων και η κατάχρηση που κάνουμε, συντελεί στη δημιουργία πιο ανθεκτικών στελεχών των «υπερμικροβίων» που είναι άτρωτα σε οποιοδήποτε από τα γνωστά είδη αντιβιοτικών.

Έτσι, παρά την ύπαρξη όλων αυτών των αντιβιοτικών και της αυστηρότερης τήρησης των κανόνων υγιεινής, έχουμε χάσει τον αγώνα απέναντι στις μολυσματικές ασθένειες.

Η χρήση των αντιβιοτικών ως μέσο θεραπείας των πάντων, μας γύρισε μπούμερανγκ. Κάθε φορά που παίρνουμε κάποιο αντιβιοτικό, δίνουμε μια καινούργια ευκαιρία στα βακτήρια να γίνουν ακόμα πιο ανθεκτικά, με αποτέλεσμα να αχρηστεύονται με αυτό τον τρόπο πολλά από τα αντιβιοτικά. Ένα σενάριο που ακούγεται πολύ τώρα τελευταία στα αμερικανικά νοσοκομεία, έχει να κάνει με ασθενείς που νοσηλεύονται εκεί και μολύνονται από σταφυλόκοκκο ή πνευμονία, που είναι ανθεκτική στα αντιβιοτικά.

Ασθενείς με τέτοιου είδους ανθεκτικές μολύνσεις συχνά πεθαίνουν. Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους για να καταπολεμάμε τις μολύνσεις και να στηρίζουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα κάθε φορά που αρρωσταίνουμε. Τα αντιβιοτικά θα πρέπει να αποτελούν το τελευταίο όπλο στην μάχη ενάντια μιας πιθανής μόλυνσης που θα απειλεί την ίδια μας τη ζωή. Πριν ο παθολόγος σάς χορηγήσει κάποιο αντιβιοτικό, θα πρέπεi να βρει μέσω καλλιέργεια (1) αν υπάρχουν βακτήρια και αν ναι, (2) ποια στελέχη τους υπάρχουν και επομένως ποιο είδος αντιβιοτικού πρέπει να σας δώσει. Είναι καλό να αποφεύγετε τα αντιβιοτικά ευρέως φάσματος όταν αυτό είναι δυνατό. Παρακάτω αναφέρονται κάποιες φυσικές εναλλακτικές λύσεις αντί των αντιβιοτικών.

Εκχύλισμα Γκρέιπφρουτ

Το διάλυμα γκρέιπφρουτ περιέχει βιοφλαβονοειδή και λειτουργεί αποτελεσματικά στην θεραπεία του κρυολογήματος. Σε περίπτωση που νιώθετε ότι κάποια αρρώστια σας περιτριγυρίζει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εκχύλισμα γκρέιπφρουτ. Μπορείτε να παίρνετε ένα δισκίο των 100mg κάθε τέσσερεις με πέντε ώρες ή λίγες σταγόνες από το υγρό διάλυμα. Υπάρ- χουν και ανέκδοτες αναφορές από γυναίκες, που ισχυρίζονται ότι το εκχύλισμα του γκρέιπφρουτ μπορεί να θεραπεύσει αποτελεσματικά λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Εχινάτσεα

Το βότανο αυτό, κάποιες φορές σε συνδυασμό με χρυσόριζα, αποτελεί ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέσο που τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά λειτουργεί καλύτερα όταν χρησιμοποιείται πριν από τη λοίμωξη. Κάποιοι είναι αλλεργικοί σε αυτό, οπότε σε περίπτωση που μετά από την πρώτη δόση νιώσετε χειρότερα, είναι καλύτερο να το σταματήσετε!

Φύλλα ελιάς

Τα φύλλα ελιάς χρησιμοποιούνται εδώ και εκατοντάδες χρόνια για τη θεραπεία του πυρετού, της μαλάριας, του κρυολογήματος και των μυκητιάσεων. Η σύγχρονη έρευνα δείχνει πως η ελαιοευρωπεΐνη, ένα πικρό συστατικό των φύλλων της ελιάς, έχει αντιβακτηριδιακή, αντιική και αντιπρωτοζωική δράση. Ο καλύτερος τρόπος πρόσληψης ενός φύλλου ελιάς ως συμπλήρωμα, είναι ως εκχύλισμα σε υγρή μορφή ή σε κάψουλα.

Ομοιοπαθητικά σκευάσματα

Το Oscillococcinum αποτελεί ένα ομοιοπαθητικό σκεύασμα που συστήνω για την παρεμπόδιση και την ανακούφιση των συμπτωμάτων της γρίπης. Πρόκειται για ένα σπουδαίο γιατρικό, το οποίο μπορείτε να παίρνετε στα ταξίδια σας και να φυλάτε στο κουτί των πρώτων βοηθειών, καθώς μπορεί γρήγορα να θεραπεύσει τη γρίπη.

Γιατρικά από κινέζικα βότανα

Το Γιν Σιαο είναι ένα κινέζικο βότανο αποτελεσματικό για την προστασία από κρυολογήματα και γρίπη. Μπορεί να εμποδίσει ένα έντονο κρυολόγημα, αρκεί να το πάρετε σχετικά νωρίς.

EpiCor

Είναι προϊόν ζύμωσης που αυξάνε την φυσιολογική κυτταροκτόνο δράση και βοηθά στη ρύθμιση και ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Περιέχει ένα μοναδικό μίγμα βιταμινών, μετάλλων, αμινοξέων κα αντιοξειδωτικών που σύμφωνα με έρευνες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην προστασία από το κρυολόγημα και τη γρίπη. Πρόκειται για ένα συμπλήρωμα που μπορούμε να παίρνουμε καθημερινά σε κρύες περιόδους με εποχιακές γρίπες, ως μέτρο πρόληψης.

Η ρωσική λύση για το ανοσοποιητικό

Πρόκειται για ένα προβιοτικό που θεωρείται ότι ανήκει στα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται ύστερα από ζύμωση του γάλατος στην ανατολική Ευρώπη. Ενισχύει το ανοσοποιητικό καθώς και το γαστρεντερικό σύστημα.

Καρποί της κουφοξυλιάς

Οι Ινδιάνοι της Αμερικής χρησιμοποιούσαν για πολλά χρόνια τους καρπούς της κουφοξυλιάς, κυρίως για τη θεραπεία λοιμώξεων. Οι καρποί αυτοί, περιέχουν αντιφλεγμονώδη βιοφλαβονοειδή, τα οποία σύμφωνα με μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες αναστέλλουν την ανάπτυξη του ιού.

Πιο συγκεκριμένα, τα φλαβονοειδή των καρπών αυτών, μπορούν να καταστείλουν τη δράση κάποιας πρωτεΐνης που είναι απαραίτητη για τον πολλαπλασιασμό και την εξάπλωση του ιού. Δεν είναι καθόλου παράξενο που οι καρποί της κουφοξυλιάς είναι αποτελεσματικοί κυρίως κατά των λοιμώξεων από ιούς όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα.

Βιταμίνες

Μπορείτε να παίρνετε βιταμίνη C, για όσο αντέχετε και βιταμίνη Α (10.000-15.000 IU την ημέρα) για δύο εβδομάδες το πολύ. Πολλοί πιστεύουν ότι μπορείς να σκοτώσεις το μικρόβιο με ένα αντιβιοτικό και έτσι το πρόβλημά σου θα λυθεί. Τα προηγούμενα 50 χρόνια, αυτός ήταν ο τρόπος με τον οποίο η συμβατική ιατρική θεράπευε τους ασθενείς. Αλλά το 98% αυτών των λοιμώξεων θα είχαν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και με κάποια στοιχειώδη φροντίδα του ασθενούς, που περιλαμβάνει ξεκούραση και κατανάλωση υγρών. Τα αντιβιοτικά δεν κάνουν τίποτα για την καταπολέμηση του ιού σε περίπτωση γρίπης ή κρυολογήματος. Παρακάτω αναφέρονται στοιχεία και σκέψεις για κάποιες κοινές λοιμώξεις.

Ωτίτιδα στα παιδιά

Πρόσφατες μελέτες απέδειξαν ότι τα αντιβιοτικά προκαλούν από μικρή έως και μηδενική βελτίωση στις μολύνσεις που παρουσιάζονται στα αυτιά των παιδιών. Πολλά παιδιά ακολούθησαν διάφορες θεραπείες με αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση της επαναλαμβανόμενης ωτίτιδας πριν περάσουν τη νηπιακή ηλικία, κάτι που καθιστά πιο αδύναμο το ανοσοποιητικό τους σύστημα και πιο ευάλωτο σε περισσότερες λοιμώξεις. Το να βρίσκεστε σε συνεχή επαγρύπνηση και να περιμένετε υπομονετικά τη λοίμωξη να κάνει τον κύκλο της— σε συνδυασμό με μια δίαιτα που περιέχει Εχινάτσεα, πολυβιταμίνες, βιταμίνη C, καθόλου ζάχαρη και καθόλου επεξεργασμένους υδατάνθρακες— μπορεί και να σπάσει τον κύκλο των επαναλαμβανόμενων μολύνσεων στα παιδιά.

Εσωτερικές μυκητιάσεις

Η κάντιντα αποτελεί κοινό μύκητα που αναπτύσσεται ανεξέλεγκτα σε πολλούς ανθρώπους, χάρη στον υπερβολικό αριθμό αντιβιοτικών και την υπερκατανάλωση ζάχαρης. Ο καλύτερος τρόπος άμυνας απέναντι στις μυκητιάσεις είναι η ενίσχυση των φυσικών πηγών του σώματός σας όσο γίνεται περισσότερο, ώστε τα «καλά» σας βακτήρια να μπορούν να πολεμήσουν την κάντιντα. Είναι μεγίστης σημασίας η αφαίρεση της ζάχαρης από τη διατροφή σας, καθώς επίσης των τροφών που προέρχονται από ζύμωση όπως είναι η μπύρα, το κρασί, το ξύδι, κάποια είδη τυριών και οτιδήποτε είναι φτιαγμένο από μαγιά. Το εκχύλισμα του γκρέιπφρουτ, το σκορδέλαιο και το οριγανέλαιο αποτελούν ιδιαίτερα αποτελεσματικά αντιμυκητιασικά. Να μην ξεχνάτε επίσης να λαμβάνετε προβιοτικά ώστε να βοηθάτε το σώμα σας να αυξήσει την παραγωγή των «καλών» βακτηρίων του.

Αντοχή στις λοιμώξεις

Ένα από τα σημεία κλειδιά για να γίνετε πιο ανθεκτικοί στην προσβολή από κάποια λοίμωξη είναι να ξεκινήσετε να την πολεμάτε από την πρώτη στιγμή που αντιληφθείτε ότι σας περιτριγυρίζει. Όλοι μας γνωρίζουμε τα συμπτώματα: κόπωση, πονόλαιμος, μυαλγίες, πρησμένοι αδένες, καταρροή, βήχας και πυρετός. Σε περίπτωση που αγνοείτε τον πονόλαιμο που σας ενοχλεί, κοιμάστε αργά και τρώτε παγωτό, σίγουρα θα χειροτερέψει. Αν πάλι κάνετε γαργάρες με αλατόνερο, κοιμάστε νωρίς αφού πρώτα πιείτε λίγο χαμομήλι και αποφεύγετε τις τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, το πιθανότερο είναι ότι ως το πρωί θα είστε μια χαρά.

Παρακάτω βρίσκονται κάποια απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε ώστε να αποφύγετε τις λοιμώξεις.

1. Πλύσιμο των χεριών

Αν βρίσκεστε περικυκλωμένος από άτομα που είτε είναι κρυωμένα είτε έχουν κάποια γρίπη, είναι καλό να μην αγγίζετε με τα χέρια σας το πρόσωπό σας και να τα πλένετε καλά πριν το φαγητό. Παρόλα αυτά, μην ξεγελαστείτε και πιστέψετε ότι όλα αυτά τα αντιβακτηριδιακά καθαριστικά και σαπούνια θα σας προστατεύσουν αποτελεσματικά. Έχει ανακαλυφθεί ότι τα χημικά βακτηριοκτόνα που περιέχουν, δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για το σχηματισμό ανθεκτικών βακτηρίων. Το σαπούνι και το νερό αποτελούν την καλύτερη λύση για τον καθαρισμό των χεριών, ενώ το ξύδι (διαλυμένο και τοποθετημένο σε μπουκάλι για σπρέι) αποτελεί το καλύτερο καθαριστικό κουζίνας.

2. Γαργάρες

Μια απλή και αποτελεσματική λύση, σε περίπτωση πονόλαιμου, είναι οι γαργάρες με μικροβιοκτόνο στοματικό διάλυμα (οι γαργάρες θα πρέπει να φτάνουν στο λαιμό σας) ή με απλό αλατόνερο (1 κουταλάκι αλάτι σε 1 φλιτζάνι νερό). Ο πονόλαιμος συνήθως δημιουργείται εξαιτίας της βλέννας που συγκεντρώνεται στα ιγμόρεια και καταλήγει στο λαιμό, οπότε μια έκπλυση της περιοχής με αντιβακτηριδιακό διάλυμα μπορεί να κάνει θαύματα. Στην αγορά κυκλοφορούν κάποια ειδικά σπρέι βοτάνων για το λαιμό τα οποία είναι κατάλληλα για την θεραπεία των λοιμώξεων.

3. Υγρό έκπλυσης των ιγμορείων

Το υγρό έκπλυσης ιγμορείων αποτελεί ένα καλό γιατρικό για τη λοίμωξη που παρουσιάζεται στη συγκεκριμένη περιοχή. Εκπλένετε τα ιγμόρεια με διάλυμα αλατόνερου (1 κουταλάκι αλάτι και μια πρέζα μαγειρικής σόδας σε ένα φλιτζάνι νερό). Πρόκειται για ένα γιατρικό που απαιτεί πειθαρχία και συγκέντρωση και δεν συστήνεται για παιδιά. Η καλύτερη λύση, που μπορεί να σας βοηθήσει αποτελεσματικά, ονομάζεται σκεύος νέτι (neti pot) και μοιάζει με μικρή τσαγιέρα με λαιμό (σα λυχνάρι) ειδικό για την έκπλυση των ιγμόρειων. Έχετε τη δυνατότητα να αγοράσετε το παραδοσιακό κεραμικό σκεύος ή την πλαστική εκδοχή του στα φαρμακεία. Αναμείξτε το διάλυμα αλατιού και μαγειρικής σόδας στο σκεύος. Γυρίστε το κεφάλι σας στο πλάι και βάλτε απαλά το στόμιο σε ένα από τα ρουθούνια σας. Αν κρατάτε το στόμιο σε σωστή γωνία, το νερό θα μπει από το ένα ρουθούνι και θα βγει από το άλλο. Οι πραγματικοί γνώστες μπορούν και βάζουν το νερό από το ένα ρουθούνι και το βγάζουν από το στόμα, αλλά αυτό μπορεί να προκαλέσει πνίξιμο σε περίπτωση που καταπιείτε λίγο νερό. Πρόκειται για μια θαυματουργή τεχνική, ιδιαίτερα αποτελεσματική για επίμονες ρινίτιδες.

4. Αποφεύγετε ζάχαρη και αλκοόλ

Καθώς το σώμα σας παλεύει με τη λοίμωξη, είναι καλό να καταναλώνετε υγιεινές τροφές. Η ζάχαρη, όπως και το αλκοόλ καταστέλλουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, με αποτέλεσμα να εμποδίζουν το σώμα σας σε αυτή του, την προσπάθεια.

5. Επιπλέον βιταμίνη C

Η βιταμίνη C βοηθά στην καταπολέμηση ιών και λοιμώξεων. Αν λαμβάνετε από 1.000 έως 2.000mg κάθε τρεις με τέσσερεις ώρες αμέσως μόλις καταλάβετε ότι σας τριγυρίζει κάποιο κρυολόγημα, πίνετε άφθονο νερό και αποφεύγετε τη ζάχαρη, μπορείτε συχνά να καταπολεμήσετε ένα κρύωμα πριν καν αρχίσει. Η βιταμίνη C είναι πιο αποτελεσματική σε συνδυασμό με βιοφλαβονοειδή.

6. Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι ένα ισχυρό όπλο για την καταπολέμηση μιας λοίμωξης. Διεγείρει το ανοσοποιητικό, τονώνει τη

λειτουργία του θύμου αδένα και βοηθά στη διατήρηση υγειών κυττάρων στις βλεννογόνους μεμβράνες. Μπορείτε να λαμβάνετε 10.000 έως 30.000 ΙU για μία εβδομάδα, σε καθημερινή βάση, για την καταπολέμηση κάποιας λοίμωξης.(Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, μην λαμβάνετε περισσότερα από 10.000 ΙU, την ημέρα).

7.Ψευδάργυρος και Σελήνιο

Ο Ψευδάργυρος και το Σελήνιο είναι τα δύο σημαντικότερα μέταλλα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Μια ευρεία γκάμα από παστίλιες που περιέχουν ψευδάργυρο, σελήνιο και βιταμίνη C είναι διαθέσιμες στα καταστήματα υγιεινής διατροφής. Αποφύγετε εκείνες που περιέχουν πολλή ζάχαρη.

8.Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για ένα υγειές ανοσοποιητικό. Άνθρωποι που δε βγαίνουν πολύ στον ήλιο ή που ζουν σε χώρες με μεγάλες περιόδους χειμώνα, πρέπει να λαμβάνουν τουλάχιστον 2.000 IU βιταμίνης D3 σε καθημερινή βάση.

9.Αφήστε τον πυρετό να κάνει τον κύκλο του

Τα βακτήρια δεν είναι ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες και αυτός είναι και ο λόγος που πολλές φορές ανεβάζουμε πυρετό όταν ασθενούμε. Γι’ αυτό ακριβώς και δεν πρέπει να ρίχνουμε τον πυρετό με διάφορα μέσα, παρά μόνο σε περιπτώσεις που είναι ιδιαίτερα αυξημένος, σε σημείο που να απειλεί τη ζωή μας.

Ο πυρετός είναι το όπλο με το οποίο θα σκοτώσουμε το βακτήριο ή τον ιό που μας αρρωσταίνει. Ειδικά στα παιδιά, ο πυρετός είναι μέρος του μηχανισμού του σώματος, που εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό να αναγνωρίζει τα εχθρικά βακτήρια και ιούς και να σχηματίζει τα κατάλληλα αντισώματα που θα τα αναγνωρίζουν και στο μέλλον.

Όταν κατεβάζουμε τον πυρετό δίνοντας στο παιδί ακεταμινοφαινόνες (Tylenol), είναι πιθανό να αρρωστήσει ξανά την επόμενη φορά που θα το επισκεφτεί ο ιός.

Πηγή: Prescription Alternatives ©2009 – Earl L. Mindell and Virginia Hopkins, published by McGraw-Hill safe, τεύχος 10

Από  το  Ιστολόγιο  Θαλείν
Πηγή : ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ  ΔΡΑΣΗ

Η µαστίχα της Χίου και η υγεία του στόματος



Συντάκτης :  Γιώργος Κουτσικάκης Χειρουργός Οδοντίατρος Μ.Sc., medlabnews.gr

Η μαστίχα είναι το  ‘’ρετσίνι’’ των  σχοίνων ή μαστιχόδενδρων που βρίσκονται στο νότιο μέρος της Χίου. Δεν παράγεται πουθενά αλλού στον κόσμο.

Έρχεται στο εμπόριο ακατέργαστη ή με διάφορες προσμίξεις ως οδοντότσιχλα.


Η μάσηση της μαστίχας διεγείρει τους σιελογόνους αδένες τόσο μηχανικά, όσο και χημικά, από τα αρωματικά έλαια που περιέχει και τις πρόσθετες γλυκαντικές ουσίες, με αποτέλεσμα την αύξηση της αίσθησης φρεσκάδας και καθαρότητας στο στόμα, ενώ παράλληλα συντελεί στην καταπραϋντική αντιμετώπιση της ξηροστομίας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει και τα άτομα που υποφέρουν από κακοσμία, αφού το παραγόμενο σάλιο μπορεί  να οδηγήσει στην απομάκρυνση μέρους του μικροβιακού φορτίου του στόματος και ιδίως αυτού της γλώσσας

Με τη σκληρότητα της μάζας της επιτυγχάνεται ενδυνάμωση των μασητηρίων μυών και όλου του στοματο-γναθικού συστήματος, άρα και βελτίωση της μασητικής ικανότητας, ειδικά στην εποχή μας που οι τροφές είναι όλο και πιο μαλακές.
Αντιμετωπίζονται σκελετικά προβλήματα ανοικτής δήξης (τα μπροστινά δόντια δεν συγκλίνουν) με ή χωρίς τη βοήθεια ορθοδοντικών συσκευών.

Προκαλεί μηχανική απομάκρυνση των μικροβιακών πλακών από τις επιφάνειες των δοντιών, δυσκολία σχηματισμού τους, ενώ μαλάσει τα ούλα με ευεργετική δράση σε ολόκληρο το  περιοδόντιο.

Η ζάχαρη στην οδοντότσιχλα είναι επιβλαβής για τα δόντια. Προστίθενται λοιπόν γλυκαντικές ουσίες, όπως σορβιτόλη, μανιτόλη και ξυλιτόλη που είναι φιλικές για τα δόντια. Ιδιαίτερα η ξυλιτόλη έχει και αντιμικροβιακή δράση. Αλλά και η φυσική ρητίνη περιέχει οργανικές ενώσεις µε αντιµικροβιακή δράση έναντι µικροβίων της στοµατικής µικροχλωρίδας. Προστίθεται επίσης και φθόριο, γνωστό για την ευεργετική του δράση στην πρόληψη της τερηδόνας. Χρειάζεται όμως προσοχή, να μην καταναλώνονται πολλές τσίχλες γιατί οι γλυκαντικές ουσίες προκαλούν γαστρεντερικές διαταραχές και το φθόριο να μην ξεπερνά την ημερήσια επιτρεπόμενη δόση γιατί αλλιώς προκαλεί φθορίαση της αδαμαντίνης (δυσχρωμίες των δοντιών) στα πολύ μικρά παιδιά.


Στο εμπόριο κυκλοφορεί και οδοντόκρεμα με άρωμα μαστίχας με ή χωρίς φθόριο.

Την ευεργετική μαστίχα και όλα τα προϊόντα με το άρωμά της όπως καφές, λουκούμια, χαλβαδόπιτες, καραμέλες, κουλουράκια, υποβρύχιο, ούζο, λικέρ, μαστιχόνερο, μαστιχέλαιο και πολλά άλλα δεν είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε τη Χίο, ένα υπέροχο νησί, ούτε να ζητήσετε να σας στείλουν. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τα masticha –shops. Υπάρχει ένα στην Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας και δύο στο αεροδρόμιο όπως και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό. Μπορείτε επίσης να τα παραγγείλετε δικτυακά.

Μαστίχα Χίου λοιπόν για υγεία και ευχαρίστηση!!!

Γιώργος Κουτσικάκης, Χειρουργός Οδοντίατρος Μ.Sc.

Από  το  Ιστολόγιο  Γκρίζος  Γάτος 

Παγωτό αβοκάντο-λάιμ


Απίστευτο! Τόσα χρόνια στην ωμοφαγία, τόσα αβοκάντο έχω φάει με διάφορους τρόπους, πώς και δεν είχα σκεφτεί να φτιάξω και παγωτό με αβοκάντο? Λοιπόν το επιχείρησα και το αποτέλεσμα με ενθουσίασε!!!
Το παγωτό έχει μια τέλεια μαστιχωτή υφή, δεν κρυσταλλώνει και το κυριότερο δεν χρειάζεται παγωτομηχανή. Έβαλα και λάιμ που μου αρέσει και η γεύση του αβοκάντο δεν φαινόταν καθόλου.

θα χρειαστούμε :

2 κούπες ώριμα αβοκάντο λιωμένα
1/2  κούπα χυμό λάιμ 
2 κουταλάκια ξύσμα λάιμ
3/4 της κούπας μέλι ή αγάβη
2 κουταλάκια εκχύλισμα βανίλιας
λίγο θαλασσινό αλάτι


Τα βάζουμε όλα μαζί στο μούλτι μέχρι να γίνει το μίγμα ομοιογενές. Τοποθετούμε το μίγμα  μέσα σε ένα γυάλινο τάπερ και το βάζουμε στην κατάψυξη. Σε 3-4 ώρες το παγωτό μας θα είναι έτοιμο, χωρίς συνεχές ανακάτεμα και χωρίς τη χρήση παγωτομηχανής!

Κοιτάξτε τι τέλεια υφή έχει! Το προτείνω ανεπιφύλακτα!

Από  το  Ιστολόγιο  chocamole
Παραγγελίες  στο   chocamole.gr    -  raw  living  and  bio 

Έτσι φτιάχνονται τα μοναστηριακά λουκούμια



 

 Δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει επισκεφθεί ελληνικό μοναστήρι και να μην έχει γευθεί την γλύκα του μοναστηριακού καλωσορίσματος με τα παραδοσιακά λουκούμια που προσφέρουν οι μοναχοί στους επισκέπτες τους.
Μια παράδοση εξαιρετικά απλή αλλά ιδιαίτερα ξεχωριστή.
Ανάλογα με τις δυνατότητες που έχουν άλλες Μονές προμηθεύονται και άλλες παρασκευάζουν στους χώρους τους τα λουκούμια προσφέροντας στους επισκέπτες τους αγνά μοναστηριακά προϊόντα.

Η κάμερα του Πρακτορείου Εκκλησιαστικών Ειδήσεων βρέθηκε στην Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Μελλισοτόπου Καστοριάς και κατέγραψε την διαδικασία παρασκευής λουκουμιών από τον Ηγούμενο της Μονής αρχιμανδρίτη Ευλόγιο Παπαδημητρίου.
Ο 60χρονος κληρικός, πριν αφιερωθεί στην Εκκλησία ήταν ζαχαροπλάστης. Μάλιστα στην Πτολεμαΐδα διατηρούσε το δικό του ζαχαροπλαστείο.
Πλέον κανείς επισκέπτης του μοναστηριού δεν φεύγει από εκεί αν δεν «γλυκαθεί». Την παραμονή της πρωτοχρονιάς μάλιστα μοίρασε στους πιστούς γλυκά που είχε παρασκευάσει ο ίδιος.

Παρακολουθήστε την Παρασκευή των λουκουμιών, σε μια από τις σπάνιες φορές που τηλεοπτικός φακός βρίσκεται στην κουζίνα ενός μοναστηριού.

Βίντεο-Ρεπορτάζ: Γιώργος Φερδής

Από  το  Ιστολόγιο  Προσκυνητής

Σπιτική μουστάρδα λευκού κρασιού

Δείτε  την  εκπληκτική  συνταγή  της  food blogger  Tante  Kiki  για  σπιτική  μουστάρδα  λευκού  κρασιού  . Με  υλικά  που  βρίσκουμε  εύκολα  , χωρίς  συντηρητικά  , άκρως  υγιεινή.
Πατήστε  εδώ  για  να  οδηγηθείτε  στο  σχετικό   ιστολόγιο.

Καταπολεμήστε την κυτταρίτιδα με ξινόμηλο

Kι όμως είναι γεγονός! το ξινόμηλο μπορεί να κάνει και αυτό το θαύμα του στην μάχη για την κυτταρίτιδα! Όλα παίζουν τον ρόλο τους. Η καλή διατροφή και μία ήπια γυμναστική που γίνεται όμως με συνέπεια, βοηθάνε πάρα πολύ στη μείωση της κυτταρίτιδας. Ωστόσο αυτό το μυστικό της Φύσης μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα! Το  ξινόμηλο με τις αποτοξινωτικές του ιδιότητες μπορεί να μας βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας και μάλιστα με αποτελέσματα καλύτερα και από μια κορυφαία αντίστοιχη κρέμα.
Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πίνετε το χυμό από δύο φρέσκα ξυνόμηλα κάθε πρωί και κάθε βράδυ για 3 εβδομάδες κάθε περίπου δύο μήνες. Τα αποτελέσματα θα είναι ανέλπιστα καλά και ενθαρρυντικά.
 Έχουμε πει όμως ότι για να δούμε αποτελέσματα πρέπει να έχουμε συνέπεια!

Από  το  Ιστολόγιο  Tα  μυστικά  της  Παν...ωραίας

Παντζάρι : Το λαχανικό με τις θεραπευτικές ιδιότητες


 Το  παντζάρι αυτό  το σαρκώδες λαχανικό με την απαλή υφή και το υπέροχο βαθυκόκκινο χρώμα είναι ασυναγώνιστο για την υψηλή θρεπτική αξία του σε σχέση με το ανοσοποιητικό σύστημα. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες A, C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φολικό οξύ και ιχνοστοιχεία
(όπως μαγνήσιο, σίδηρο και φώσφορο), προσφέρει ανάπλαση, πρόληψη και αποτροπή της φθοράς που φέρνει η πάροδος του χρόνου. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε εύκολα διασπώμενα σάκχαρα παρέχει γρήγορα ενέργεια και δικαιολογεί τη φήμη του παντζαριού ως αναζωογονητικό και δυναμωτικό. Τα φαγώσιμα πράσινα μέρη του, με ιδιότητες παρόμοιες με εκείνες του σπανακιού, είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη, φολικό οξύ, ασβέστιο και σίδηρο.

Τις ευεργετικές ιδιότητες του παντζαριού, εκτός από την επιστημονική έρευνα, επιβεβαιώνουν η μυθολογία και η αρχαία ιατρική.
Ο μύθος λέει ότι η θεά Αφροδίτη έτρωγε ρίζα παντζαριού για να διατηρήσει την ομορφιά της, ενώ ένα παντζάρι προσφέρθηκε στον Απόλλωνα στο ναό των Δελφών και τότε θεωρήθηκε από το μαντείο ότι αξίζει το βάρος του σε ασήμι!
O Ιπποκράτης (460-377 π.Χ. ), ο «πατέρας της ιατρικής», υιοθέτησε τη χρήση των φύλλων παντζαριού για να επουλώνει τις πληγές.
Το παντζάρι καταναλώνονταν  από τους αρχαίους Έλληνες ως ορεκτικό, όπου τα φύλλα του μαγειρεύονταν με μέλι και κρασί.
Με καταγωγή από τη Νότια Ευρώπη, το παντζάρι καλλιεργείται από την εποχή των Ασσυρίων. Οι Ρωμαίοι θεωρούσαν το παντζάρι θεραπεία για τον πυρετό. Στην μεσαιωνική Αγγλία ο χυμός του παντζαριού συστηνόταν ως εύπεπτη τροφή για τους ηλικιωμένους, τους ασθενείς και τους ανάπηρους, ενώ στην Ανατολική Ευρώπη χρησιμοποιούσαν τις ρίζες του για να θεραπεύσουν τον πονοκέφαλο και τον πονόδοντο. Κατά τη δεκαετία του 1950, ο Ούγγρος γιατρός Αλεξάντερ Φερέντζι παρουσίασε μια επαναστατική θεραπεία για τον καρκίνο με βάση το ωμό παντζάρι, προφανώς με μεγάλη επιτυχία
.
Με τη γλυκιά του γεύση και τη βελούδινη υφή του, ο χυμός του παντζαριού είναι ένας ευχάριστος τρόπος να διώξουμε το κρύωμα και τη γρίπη του χειμώνα. Το παντζάρι διαθέτει καθαριστικές ιδιότητες και με τακτική κατανάλωση προσφέρει ευεξία και ομορφιά. Διεγείροντας τη λειτουργία του συκωτιού, των εντέρων και των νεφρών, προάγει την αποβολή των τοξινών και των ακαθαρσιών από το σώμα. Επίσης, τονώνει την κυκλοφορία της λέμφου, βελτιώνοντας έτσι την καθαριστική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε ποτά και σούπες, το παντζάρι δρα αποτελεσματικά ως αποσυμφορητικό, καταπολεμώντας την καταρροή που συνοδεύει το κρύωμα, το βήχα και τη γρίπη. Ορισμένοι άνθρωποι δεν μπορούν να μεταβολίσουν την κόκκινη χρωστική του παντζαριού και την αποβάλλουν ακίνδυνα με τα ούρα και τα κόπρανα που εμφανίζονται με ροζ χρώμα.

Θεραπευτικές ιδιότητες
•Ως ήπιο καθαρτικό, το παντζάρι προλαμβάνει και θεραπεύει τη δυσκοιλιότητα, την εκκολπωματίτιδα και τις αιμορροΐδες.
•Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι ανοσοβελτιωτικές ιδιότητες του παντζαριού και η αποτοξινωτική του δράση βοηθούν στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου.
•Το φολικό οξύ στα φύλλα αποτελεί πολύτιμο θρεπτικό συστατικό για τις εγκύους.
•Με το κάλιο, τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που περιέχει, το παντζάρι δρα ως ρυθμιστικό της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού τόνου, αλλά και τονωτικό του νευρικού συστήματος.
•Η καταπραϋντική του δράση στο πεπτικό σύστημα βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας, της καούρας, της οξύτητας και της γαστρίτιδας.
•Διευκολύνοντας την πέψη και την απορρόφηση των τροφών, ανακουφίζει από διαταραχές που σχετίζονται με την αδράνεια και την τοξικότητα του στομάχου, όπως τα δερματικά προβλήματα, ο πονοκέφαλος και ο λήθαργος.
Στη σύγχρονη εποχή και σύμφωνα με έρευνες, ο βολβός του παντζαριού είναι γνωστός για την αντιοξειδωτική, αντιγηραντική και αντιφλεγμονώδη δράση του αλλά και για τη θετική του επίδραση στην ενίσχυση της αντοχής όσων αθλούνται.
Επίσης, οι βιταμίνες και το σίδηρο που περιέχει βοηθούν στην ομαλή παραγωγή του αίματος, ενώ οι άφθονες ίνες του συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Το παντζάρι και τα φύλλα του είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου, σιδήρου, μαγγανίου, καλίου, ιωδίου, φωσφόρου, χαλκού, μαγνησίου, ψευδαργύρου και βιταμινών A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B9 (φυλλικό οξύ).
Επίσης, περιέχει φαινόλες με αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, καθώς και φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
Μειώνει την άνοια: Νέα έρευνα του πανεπιστημίου Wake Forest καταδεικνύει ότι η ημερήσια κατανάλωσή του αυξάνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, γεγονός που συντελεί στην καταπολέμηση της άνοιας και άλλων γνωστικών παθήσεων.
Αυξάνει την αντοχή: Σύμφωνα με την έρευνα του βρετανικού Πανεπιστημίου «Exeter», ο χυμός των παντζαριών δίνει στους αθλητές περισσότερη δύναμη και αντοχή. Αποτρέπει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης: περιέχει αρκετές ποσότητες μαγνησίου το οποίο με τη σειρά του αξιοποιεί καλύτερα το ασβέστιο στον οργανισμό.
«Ρίχνει» τη χοληστερίνη: Έρευνα που έγινε σε πειραματόζωα έδειξε ότι το φυλλικό οξύ που περιέχει μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια.
Προστατεύει την όραση: Τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που περιέχονται στα φύλλα του προστατεύουν τα μάτια από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και τον καταρράκτη.
. Ο Γαληνός και ο Διόσκουρος, πίστευαν ότι είχε μια ισχυρή αιμοποιητική δύναμη, κάτι που και σήμερα έχει αποδειχθεί. Γι αυτό συστήνουν, τα παιδιά που έχουν αναιμία να πίνουν χυμό παντζαριού. Αναφέρονται επίσης περιστατικά ατόμων που έπασχαν από λευχαιμία, να θεραπεύονται καταναλώνοντας ένα κιλό παντζάρια την ημέρα. Ακόμα πολύ ωφέλιμος θεωρείται ο χυμός γι αυτούς που πάσχουν από ρευματισμούς και αρθριτικά. Θεωρείται ότι συμβάλλει στην αποτοξίνωση του ήπατος και σε αυτό οφείλονται πολλές από τις ευεργετικές δράσεις του. Είναι πλούσιο επίσης στο ένζυμο καταλάση, που θεωρείται ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και γι αυτό θεωρείται ότι προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη. Τα φύλλα του παντζαριού επίσης είναι πλούσια σε σίδηρο και βιταμίνη Α, αλλά και ασβέστιο, κάλλιο, θειαμίνη, νιασίνη και βιταμίνη C. Λέγεται ακόμα ότι περιέχουν οιστρογόνα και ότι βοηθάνε στην γονιμότητα των γυναικών.
Καλόν είναι να επισημάνουμε ότι τα ούρα, αλλά και τα κόπρανα, γίνονται κόκκινα σε όσους καταναλώνουν παντζάρια , γι αυτό να μην ανησυχήσουν και νομίσουν ότι είναι αίμα.
Τα παντζάρια τρώγονται και ωμά και βρασμένα και πίνεται ο χυμός τους. Ο χυμός είναι καλλίτερα να συνδυάζεται με μήλο και καρότο, γιατί γίνεται πιο εύγεστος και έχει ακόμα περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες. Μάλιστα αποκαλείται το θαυματουργό ποτό, για τις πολλές ευεργετικές δράσεις που έχει. Συνιστάται ένα ποτήρι κάθε πρωΐ, μια ώρα πριν το φαγητό για τέλεια υγεία, αλλά και θεραπεία από όσα αναφέραμε, ακόμα και για καρκίνο. Δεν έχετε να χάσετε τίποτα, είναι απλό, φθηνό και ακίνδυνο. Δοκιμάστε το !

Το παντζάρι, αποτελεί μια εξαιρετική πηγή, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ενώ ταυτόχρονα είναι ο ιδανικός τρόπος να συνδυάσετε εκλεπτυσμένη γεύση με χαμηλές θερμίδες (44 θερμίδες/100 γρ.)

Επομένως, το παντζάρι δεν προσφέρει μόνο ξεχωριστή γεύση στην διατροφή μας αλλά πολλά περισσότερα ευεργετικά συστατικά για την υγεία μας.

Η ρίζα του, χρησιμοποιούνταν ως θεραπευτικό μέσο για τον πυρετό, δερματικά προβλήματα καθώς και διαταραχές πέψης.
Μάλιστα, η φυσική χρωστική του παντζαριού χρησιμοποιήθηκε ως βαφή μαλλιών κατά τον 16ο αιώνα.

Επιπλέον, εδώ και αιώνες το παντζάρι θεωρείται πως έχει πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες λόγω των αντιοξειδωτικών, φυτοχημικών συστατικών που περιέχει.
Πέρα από τις θεραπευτικές του ιδιότητες, ενδιαφέρον έχει να ανατρέξουμε στην  λαογραφία της Αγγλίας, όπου εκεί αναφερόταν πως εάν ένας άντρας και μια γυναίκα φάνε από το ίδιο παντζάρι, τότε θα ερωτευτούν.

Το χαρακτηριστικό χρώμα του παντζαριού οφείλεται στις βεταλαΐνες, οι οποίες είναι υδατοδιαλυτές χρωστικές και ταξινομούνται στις κόκκινες βετακυανίνες και κίτρινες βεταξανθίνες.
Η κύρια βετακυανίνη είναι η βετανίνη, που αποτελεί το 75 έως 95% των συνολικών χρωστικών του παντζαριού.
Το παντζάρι είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ.
Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων λόγω της συμμετοχής του στη σύνθεση των νουκλεϊκών οξέων και απαραίτητο για την λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επίσης, βοηθάει στην αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και για αυτό η έλλειψη του προκαλεί μακροκυτταρική αναιμία.

Σημαντική είναι η περιεκτικότητα του παντζαριού και σε φυτικές ίνες. |
Τώρα, που μάθαμε τόσα πολλά, για τα παντζάρια, πιστεύω, πως θα  το συμπεριλάβουμε στην διατροφή μας  και αυτό σίγουρα θα μας ανταμείψει με τις ευεργετικές του ιδιότητες!

Από  το  Ιστολόγιο  ΒΟΤΑΝΑ ΥΓΕΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ