Granola με μέλι


P1110173

Αν στους μικρούς σας μπόμπιρες αρέσουν τα κριτς–κριτς και τραγανά πρωινά και το μούσλι τους φαίνεται βαρετό, τότε δοκιμάστε να τους φτιάξετε granola. Ψημένες νιφάδες δημητριακών με άλλα λόγια, στις οποίες έχουμε βάλει κάποια λιπαρή ουσία (λάδι, βούτυρο) και κάποια γλυκαντική. Είναι τόσο απλή που θα αναρωτιέστε γιατί αγοράζατε τόσο καιρό τα αντίστοιχα πανάκριβα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά, και τόσο νόστιμη που μετά το ποπ δεν έχεις στοπ!


Αυτή τη συνταγή τη φτιάχνουν στον παιδόκηπο που θα πάει σε λίγο καιρό το κορίτσι μας. Σε αντίθεση με τις περισσότερες συνταγές, σε αυτή το μέλι το προσθέτουμε μετά το ψήσιμο. Με αυτό τον τρόπο διατηρεί ανέπαφα τα πολύτιμα ένζυμά του (τα οποία καταστρέφονται σε θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών Κελσίου). Και γιατί είναι τόσο σημαντικά αυτά τα ένζυμα; Γιατί οι ενζυματικές αντιδράσεις είναι η βάση της ζωής! Τα κυριότερα ένζυμα προστίθενται στο νέκταρ από τις μέλισσες για νατο μετατρέψουν σε μέλι. Ορισμένα από αυτά αποτελούν τη βάση της αντιβακτηριακής δράσης του μελιού και άλλα είναι καταλύτες σε πολλές αντιδράσεις του οργανισμού που διασπούν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες. Ακόμα κι όταν το μέλι είναι ώριμο τα ένζυμα συνεχίζουν να δρουν μέσα του. Για να επωφεληθούμε λοιπόν από τα ζωντανά ένζυμα του μελιού, δεν το θερμαίνουμε και το φυλάσουμε μακριά από το φώς! Ετοιμάζω ένα ειδικό αφιέρωμα σε αυτή τη super τροφή, οπότε δεν θα πω περισσότερα! Πἀμε κατευθείαν στη συνταγή μας…

Όπως είπα, τα πράγματα είναι πολύ απλά και εύκολα: δημητριακά, λάδι ψήνονται στο φούρνο και περιχύνονται με χρυσαφένιο ακατέργαστο μέλι! Προτιμήστε το λάδι καρύδας που είναι πιο ανθεκτικό στο ψήσιμο από το ελαιόλαδο και δίνει μια πιο λεπτή γεύση, αλλά και με το ελαιόλαδο  μια χαρά γίνεται! Για δημητριακά, εμείς βάλαμε ένα μίγμα από βρώμη, σιτάρι, σίκαλη και κριθάρι για περισσότερη ποικιλία, αν δεν έχετε φτιάξτε τη μόνο με ολόκληρες νιφάδες βρώμης. Παρόλο που το μέλι δεν ψήνεται, μην φοβάστε ότι η granola θα κολλάει στα χέρια ή ότι θα γίνει μια μάζα από μουσκεμένα υλικά. Παραμένει απίστευτα τραγανή και εθιστική!

πριν μπει στο φούρνο
Περιττό να πω να χρησιμοποιήσετε τη συνταγή αυτή σαν βάση και να μην διστάσετε να προσθέστε άλλα υλικά που σας αρέσουν αφού τη βγάλετε από το φούρνο: τριμμένη καρύδα, σταφίδες, cranberries, goji berries, κομματάκια από αποξηραμένα δαμάσκηνα ή βερίκοκα, καρύδια, κακάο, μπαχαρικά (δείτε το tip στο τέλος της συνταγής). Δοκιμάστε τη και περιμένω να μου στείλετε τους δικούς σας πετυχημένους συνδυασμούς!

Θα χρειαστούμε:

300 γρ. mix από ολόκληρες νιφάδες βρώμης, σιταριού, κριθαριού και σίκαλης
100 ml ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας
60 γρ. ηλιόσπορους ή αμύγδαλα φιλέ
60 γρ. μέλι ακατέργαστο, βιολογικό

Πώς το φτιάχνουμε:

Σε μπολ ανακατεύουμε τις νιφάδες με το λάδι. Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε τις νιφάδες σε ομοιόμορφο πάχος σε όλο το ταψί. Ψήνουμε στους 150°C για 1 ώρα περίπου, ανακατεύοντας κάθε 15 λεπτά, προσέχοντας να μην μας αρπάξει.
Βγάζουμε από το φούρνο, περιμένουμε λίγο να κρυώσει, ρίχνουμε τους ηλιόσπορους και το μέλι και ανακατεύουμε καλά, να πάει το μέλι παντού. Η granola μας είναι έτοιμη! Σεβίρουμε με γάλα της αρεσκείας μας, γιαούρτι ή σκέτη! Τη διατηρούμε σε καλά κλεισμένο βάζο

Tips:

Προσθέστε 1 κ.γ. κανέλα, 1 κ.γ. τριμμένο τζίντζερ και 1/2 κ.γ μοσχοκάρυδο στο βήμα 1 για μια αρωματική χειμωνιάτικη εκδοχή!

Από  τη  σελίδα  to Xaroupi