Πρόσληψη σιδήρου στην εγκυμοσύνη και αυτισμός στα παιδιά



Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και δημοσιεύεται στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Epidemiology, μητέρες που δεν έχουν λάβει συμπληρώματα σιδήρου πριν ή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννήσουν παιδιά που θα αναπτύξουν αυτισμό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η έλλειψη σιδήρου και η αναιμία που προκύπτει είναι η πιο συχνή ανεπάρκεια σε θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και επηρεάζει περίπου το 40% των γυναικών και των βρεφών τους. Ο σίδηρος είναι πολύ σημαντικός για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου και για λειτουργείες που σχετίζονται με τον αυτισμό.


Στην εν λόγω μελέτη αναλυθήκαν στοιχεία από ζεύγη μητέρας – παιδιού. Από τα αποτελέσματα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χαμηλή πρόσληψη σιδήρου της μητέρας επιφέρει 5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση αυτισμού στο παιδί, ιδιαιτέρως εάν η μητέρα έχει ηλικία μεγαλύτερη από τα τριάντα πέντε, συνυπάρχουσα υπέρταση ή διαβήτη. Αναφέρεται τέλος ότι θα πρέπει οι γυναίκες που είναι έγκυες να ακολουθούν τις συμβουλές που τους δίνονται από τους γιατρούς, να λαμβάνουν τα συμπληρώματα τους εάν αυτό χρειάζεται, καθώς τα τελευταία χρόνια το ποσοστό του αυτισμού σε χώρες όπως η Η.Π.Α έχει αυξηθεί σημαντικά.

Από την Κατερίνα Κουρουπάκη, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr

Από  τη  σελίδα  Νέα  Διατροφής