Συνταγή για pesto βασιλικού


Pesto alla Genovese vegan  by  Vegan  in  Athens
Ο βασιλικός είναι από τα αγαπημένα μου καλοκαιρινά φυτά, για το λαμπερό πράσινο χρώμα του, για την αίσθηση δικαίου και ανταπόδοσης που εκφράζει ευωδιάζοντας κάθε φορά που ποτίζεται, για τα πανέμορφα ανθάκια του, για την ευκολία με την οποία καλλιεργείται από τους σπόρους της προηγούμενης χρονιάς, για το άρωμα και τη γεύση που δίνει στα φαγητά και τις σαλάτες μου. Όταν όμως ξεκινήσουν οι θερμοκρασίες να πέφτουν με την έλευση του φθινοπώρου, τα φυλλαράκια τους σιγά σιγά μαραίνονται και οι βασιλικοί μας αποχαιρετούν. Έτσι, αυτές τις μέρες, που ο καιρός είναι ακόμα ζεστός και τα φυτά μου έχουν αναπτυχθεί πολύ, μάζεψα μπόλικα φυλλαράκια για να φτιάξω μια σάλτσα πέστο, με την παραδοσιακή συνταγή που χρησιμοποιούν στην Ιταλία, αντικαθιστώντας όμως το τυρί με διατροφική μαγιά.


Αν έχουμε πολλούς βασιλικούς, μπορούμε να φτιάξουμε μεγαλύτερες ποσότητες σάλτσας και να τη φυλάξουμε σε γυάλινα βαζάκια στην κατάψυξη. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούμε όλο το χειμώνα να γευόμαστε και να οσμιζόμαστε το υπέροχο αυτό φυτό.

Η σάλτσα αυτή είναι ιδανική για μακαρονάδες αλλά σερβίρεται και πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, ως ορεκτικό.

Υλικά

50 γρ ή 2 γεμάτα φλιτζάνια φύλλα βασιλικού (πλατύφυλλου)
100 ml ελαιόλαδο (ελάχιστα λιγότερο από μισό φλιτζάνι)
2 σκελίδες σκόρδο
2-3 κ.σ. διατροφική μαγιά
2 κ.σ. μηλόξιδο ή λευκό ξίδι από σταφύλια ή λεμόνι
½ -1 κ.γ. αλάτι
½ -1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3 κ.σ. κουκουνάρι ή ηλιόσπορους
Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα φύλλα του βασιλικού και τα στεγνώνουμε με μια πετσέτα ή σε απορροφητικό χαρτί.
Καβουρντίζουμε τους ξηρούς καρπούς σε ένα τηγανάκι ή στο φούρνο ώσπου να ροδίσουν.
Προσθέτουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά μαζί και ανακατεύουμε μέχρι πολτοποιηθούν εντελώς.

Aπό  τη  σελίδα  Vegan in  Athens