Αυτό είναι το πιο «μπελαλίδικο» αλλά και το πιο νόστιμο βούτυρο καρπών. Μπελαλίδικο καθώς χρειάζεται σχεδόν το διπλάσιο χρόνο χτυπήματος σε σχέση με άλλους καρπούς (π.χ. φιστίκια) ώσπου να φτάσουμε στην υφή που θέλουμε. Αξίζει τον κόπο πάντως καθώς το βουτυράκι αυτό θα ομορφύνει γευστικά πολλά πρωινά ή ενδιάμεσα γεύματα. Ο συνδυασμός κανέλλας και αμυγδάλου είναι υπέροχος. Απαραίτητο εξάρτημα για όλα τα βούτυρα καρπών είναι ένα μέτριο προς καλό πολυμίξερ.

Υλικά
2 ½ φλιτζ.(350 γρ.) αμύγδαλα ωμά καθαρισμένα
1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη (προαιρετικά)
2 κ.γ. κανέλλα
½ κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο

Εκτέλεση
Απλώνουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψάκι και τα φουρνίζουμε για 5 λεπτά στους 180 οC. Όσο είναι ακόμα ζεστά τα ρίχνουμε στον κάδο του πολυμίξερ, αφού έχουμε βάλει το ειδικό εξάρτημα με τις λεπίδες. Προσθέτουμε το λαδάκι και τη ζάχαρη και ξεκινάμε να χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα για 5-10 λεπτά καθαρίζοντας με μια σπάτουλα τα τοιχώματα του κάδου όποτε μας κολλάει εκεί η αμυγδαλόψιχα. Όταν το μείγμα μας αρχίσει να γίνεται κρεμώδες προσθέτουμε την κανέλλα και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγα λεπτά ακόμα ώσπου να αποκτήσει την υφή παχύρευστης κρέμας. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αν θέλουμε λίγη κανέλλα ή ζάχαρη.
Μεταφέρουμε το βουτυράκι μας σε αποστειρωμένο βάζο και αφού κρυώσει εντελώς το σκεπάζουμε και το φυλάμε στο ψυγείο. Διατηρείται έτσι αρκετό καιρό.

Σημείωση: Αν αγοράζουμε καθαρισμένα αμύγδαλα ή καρύδια καλό είναι να τους ρίχνουμε μια ματιά πριν τα χρησιμοποιήσουμε καθώς συχνά έχουν σκληρά υπολείμματα από τσόφλια που μπορεί να χαλάσουν την παρασκευή μας.

Από  το  Ιστολόγιο  Vegan  in  Athens