Κρακεράκια στο λεπτό, χωρίς γλουτένη


συνταγή χωρίς γλουτένη

By stiakaki_eva

Η υφή του φαγητού είναι πολύ σημαντικό θέμα. Πολλές φορές, ειδικά τα παιδιά, απορρίπτουν ένα φαγητό από την υφή του. Επίσης η επιτυχία ενός πιάτου μπορεί να κριθεί από τις διαφορετικές υφές που νιώθεις στο στόμα όταν το δοκιμάζεις. Επίσης δεν λείπουν οι φορές που δεν επιθυμούμε φαγητό αλλά την υφή του, μαλακό, κριτσανιστό, βελούδινο, τραγανό, σε κομματάκια, να λιώνει στο στόμα και άλλα πολλά.
συνταγή χωρίς γλουτένη

Τα τραγανοκριτσανιστά είναι τα πιο εθιστικά νομίζω. Νιώθεις μια ικανοποίηση να μασουλάς κάτι τραγανό. Όμως οι περισσότερες από αυτές τις τροφές δεν είναι για καλό. Αν εξαιρέσω τους ξηρούς καρπούς, τα παξιμάδια, άντε και τα κριτσινάκια με σπανάκι και καρότο, όλα τα άλλα που πάει και το δικό μου και το δικό σας το μυαλό είναι λάθος επιλογές διατροφικά….


Σε διατροφή είμαι χωρίς γλουτένη για το διάστημα αυτό και χωρίς ζωϊκά προϊόντα, μου έλειπε κάτι τραγανό. Ειδικά στο πρωϊνό μου. Έτσι προέκυψε η σημερινή συνταγή. Απλά και κυρίως γρήγορα, γίνονται στο λεπτό. Χρησιμοποίησα αλεύρι ρυζιού ολικής αλέσεως, γιατί από τα αλεύρια χωρίς γλουτένη είναι το πιο ουδέτερο σε γεύση. Εσείς αν θέλετε μπορείτε να τα φτιάξετε και με άλλο αλεύρι χωρίς γλουτένη, όπως αλεύρι από φαγόπυρο. Απλά θα αλλάξει λίγο η γεύση τους. Το αλεύρι από κινόα δεν το προτείνω γιατί μου αφήνει μια επίγευση που δεν θα μου άρεσε στα κράκερ.

Αν πάλι θέλετε χρησιμοποιήστε και αλεύρι από κριθάρι ή σιτάρι ολικής αλέσεως (επιλογή με γλουτένη), μια χαρά θα γίνουν. Το αμύγδαλο σε σκόνη το χρησιμοποιώ για να δώσω μια τραγανή υφή και να ‘φορτώσω’ τα κράκερ μου με καλά λιπαρά. Ειδικά για τα παιδιά είναι ένα εξαιρετικό σνάκ, που μπορεί να συνδυαστεί με πολλά, αγγουράκια, ντοματούλες, τυράκι, χαλβά, φρούτα.

κράκερ χωρίς γλουτένη αλεύρι ρυζιού

Όσο για τα μυρωδικά εκεί μπορούμε να κάνουμε παιχνίδι, ανάλογα με τις γευστικές μας προτιμήσεις. Εγώ σήμερα τα αρωμάτισα με φρέσκο θυμάρι. Θα τα φάμε παρέα με χούμους που του πάει πολύ. Αν θέλετε χρησιμοποιήστε ρίγανη, δεντρολίβανο, κόκκινο πιπέρι, πάπρικα γλυκειά, πάπρικα καυτερή, κανέλα, ότι σας κάνει κέφι. Ανάλογα με τι θέλετε να τα συνδυάσετε ή τι γεύσεις σας αρέσουν. Αν πάλι τρώτε τυράκι, μπορείτε να τρίψετε και λίγη παρμεζάνα ή γραβιέρα και να τους δώσετε μια πιο αλμυρή γεύση.

Τη συνταγή μπορείτε να τη φτιάξετε με τα παιδιά όλων των ηλικιών και να κόψετε τα κρακεράκια και σε διάφορα σχήματα. Είναι ένα ωραίο και δημιουργικό παιχνίδι και δεν θα γίνει χαμός στην κουζίνα. Καθαρά πράγματα. Εννοείται ότι για τη νηστεία της σαρακοστής είναι ότι πρέπει. Με μια καλή σπιτική ταραμοσαλάτα, ταιριάζουν απόλυτα.



κρακεράκια στο λεπτό χωρίς γλουτένη (GF)

υλικά (για 15 κρακεράκια)

αλεύρι ρυζιού ολικής αλέσεως
½ φλυτζάνι
αμύγδαλα αλεσμένα σε σκόνη
½ φλυτζάνι
λιναρόσπορο αλεσμένο
2 κουταλιές
αλάτι
½ κουταλάκι
μαγειρική σόδα
¼ κουταλάκι
σουσάμι
2 κουταλιές
φρέσκο θυμάρι ή αποξηραμένο ή φρέσκια ρίγανη ή αποξηραμένη
½ κουτάλι φρέσκο ή1 κουταλάκι ξερό
ελαιόλαδο
1 κουταλιά
νερό
¼ φλυτζανιού
 εκτέλεση            

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Σε ένα βαθύ σκεύος βάζουμε όλα τα υλικά μαζί. Πλάθουμε το ζυμαράκι μας να ενωθούν τα υλικά.
Παίρνουμε δύο φύλλα αντικολλητικό χαρτί και βάζουμε το ζυμάρι ανάμεσα. Ανοίγουμε με ένα πλάστη το ζυμάρι σε φύλλο (πάχους περίπου 4 – 5 χιλιοστών). Αυτό το κάνουμε για να μην κολλάει η ζύμη μας και μας δυσκολέψει στο άνοιγμα.
Με ένα μαχαίρι ή με τη ρόδα που κόβουμε την πίτσα, χαράζουμε τη ζύμη μας και δημιουργούμε τα κράκερ σε ότι διάσταση θέλουμε (π.χ 4Χ4 ή 4Χ5 εκ).
Απλώνουμε τα κράκερ στο αντικολλητικό χαρτί στο ταψί μας.
Ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να τα δούμε να γίνουν τραγανά.
Βγάζουμε τα κράκερ από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Διατηρούνται αεροστεγώς κλεισμένα για αρκετές μέρες.


Από  τη  σελίδα  RealFamilyFood.com