Φτιάχνω πάστα ελιάς

Tapenade αλά ελληνικά

Υλικά 


200 γρ μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι

1 κουτ. γλυκού κάπαρη
χυμό μισού λεμονιού
1 κουτ. γλυκού κονιάκ
50 γρ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι



Εκτέλεση


Η πάστα ελιάς είναι ένα πολύ δημοφιλές ορεκτικό που απαντάται πλέον σε όλα σχεδόν τα εστιατόρια, αλλά πωλείται κατά κόρον και στο εμπόριο. Η μόδα με την πάστα ελιάς μας ήρθε σχετικά πρόσφατα από την Προβηγκία, επαρχία της Γαλλίας, όπου την ονομάζουν tapenade (από το tapéno που σημαίνει κάπαρη στη διάλεκτο της Προβηγκίας). Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν πολλές μαρτυρίες ότι ο πολτός ελιάς ήταν δημοφιλής και κατά την αρχαιότητα. Ελληνική πατέντα ή μη, η πάστα ελιάς έγινε πλέον συνήθεια και καλό θα είναι να μάθουμε να φτιάχνουμε τη δική μας και να έχουμε πάντα καβάντζα στο ψυγείο. Άλλωστε είναι απλούστατο. Ακόμη και ένα παιδί τη φτιάχνει (όπως και την έφτιαξε)!

Τοποθετούμε σε ένα γουδί τις ελιές και την κάπαρη και τα χτυπάμε δυνατά μέχρι να τα πολτοποιήσουμε. Στη συνέχεια, προσθέτουμε λαδάκι, τόσο όσο χρειάζεται για να αποκτήσει το μείγμα μορφή πάστας. Μεταφέρουμε τώρα τα πολτοποιημένα υλικά σε ένα μπολ και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, το κονιάκ, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Η πάστα μας είναι έτοιμη και μπορούμε να την απολαύσουμε πάνω σε ελαφρά φρυγανισμένο ψωμί. Επίσης, μπορούμε να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο μέσα σε ένα κλειστό βαζάκι, προσθέτοντας λάδι στην επιφάνεια του μείγματος για να μην έρχεται σε επαφή με τον αέρα.

Εκτός από ορεκτικό, μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε σάντουιτς, στο ντάκο μας, σε σάλτσες ζυμαρικών και όπου αλλού μας κατέβει.

Καλή μας όρεξη!

Από  τη  σελίδα  Νηστικό  Αρκούδι 

ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ  ΠΑΣΤΑ  ΕΛΙΑΣ

Για Πικάντικη Πάστα Ελιάς θα χρειαστούμε:
• 2 φλιτζάνια ελιές χωρίς κουκούτσι
• 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• Ρίγανη, πιπέρι, 1 σκελίδα σκόρδο
• Δεντρολίβανο, ξύσμα πορτοκαλιού
• Καρύδια (στην ποσότητα που θέλουμε)
• Κάπαρη, λιαστή ντομάτα

Τι κάνουμε;
Βάζουμε τα υλικά για την Πάστα Ελιάς της αρεσκείας μας στο μίξερ και πολτοποιούμε. Μόλις ο πολτός μας είναι έτοιμος τον τοποθετούμε σε καθαρό, γυάλινο βάζο και είμαστε έτοιμοι! Αν θέλουμε η Πάστα μας να διατηρηθεί ακόμα περισσότερο, βάζουμε λίγο επιπλέον ελαιόλαδο επάνω στην Πάστα όταν είναι μέσα στο βάζο, για να είμαστε σίγουροι πως θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο χειμώνα αν διατηρούμε το βάζο σε σκιερό και δροσερό σημείο, μέχρι τον επόμενο Νοέμβριο, Δεκέμβριο που οι ελιές είναι πάλι στο φόρτε τους και στην ιδανική εποχή για να παρασκευάσουμε αυτό το εξαίσιο έδεσμα!

Και δεν ξεχνάμε πως αυτή τη γεύση μπορούμε να τη συνδυάσουμε παντού. Στα σάντουιτς, τις σαλάτες, τα ορεκτικά, ακόμα και σαν μια μικρή αταξία μεταξύ γευμάτων με λίγο φρέσκο ψωμί ή μια φρυγανιά. Πάνω απ’ όλα όμως χωρίς τύψεις μιας και είναι απόλυτα φυσικό προϊόν, που φτιάξαμε με τα χεράκια μας και παράλληλα περιέχει και όλα τα θρεπτικά συστατικά της ελιάς και των μυρωδικών που θα επιλέξουμε να βάλουμε!

Από  τη  σελίδα  prasinizo.gr