Μάσκα ομορφιάς από το ηφαίστειο της Νισύρου

 Μάσκα ομορφιάς από το ηφαίστειο της Νισύρου

Γράφει η Βαρβάρα Μπογδάνου barbara[at]rodiaki.gr 

Παράγεται από τέφρα, άργιλο και πικραμύγδαλο Την ηφαιστειακή μάσκα, ένα προϊόν που χρησιμοποιείται για θεραπευτική αλλά και καλλυντική χρήση παρουσίασε ο δημιουργός της στην έκθεση γαστρονομίας που διοργάνωσε μέσα στην εβδομάδα η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, ο οποίος μάλιστα την έχει κατοχυρώσει παίρνοντας και δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

 Πρόκειται για παγκόσμια πατέντα που εφευρέθηκε από τον κ. Σωτήρη Χαρίτο με καταγωγή από τη Νίσυρο, και μάλιστα το προϊόν του έχει γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο. Η μάσκα αποτελείται από φυσικά υλικά όπως ηφαιστειακή τέφρα, άργιλο και πικραμύγδαλο από το νησί της Νισύρου, τα οποία αναμειγνύονται με νερό και δημιουργούν ένα προϊόν ιδανικό για την ακμή, τις ουλές, το έκζεμα, τον επιχείλιο έρπητα, τις ραγάδες, τις πανάδες, και ειδικά τη ψωρίαση για τη οποία είναι ευρέως διαδεδομένο. Επίσης όπως αποδείχτηκε η μάσκα αποβάλλει τις τοξίνες, αναδομεί και αποκαθιστά, τη φυσική λάμψη του δέρματος, μειώνει το βάθος των ρυτίδων και των γραμμών έκφρασης, βοηθά στη σμίκρυνση των μεγάλων πόρων, μαλακώνει και απαλύνει την επιδερμίδα. Όπως εξηγεί στη «Ρ» ο κ. Χαρίτος ο οποίος παράγει στην οικογενειακή του επιχείρηση και τοπικά ποτά από ντόπια προϊόντα, οι έρευνές του είχαν ξεκινήσει πριν από έξι χρόνια.


 Όταν έγιναν οι αναλύσεις και αποδείχτηκε ότι η ηφαιστειακή μάσκα είχε πράγματι πολλές ιδιότητες υπέβαλε αίτηση ευρεσιτεχνίας και πριν από τρία χρόνια πήρε το δίπλωμα, κατοχυρώνοντας το προϊόν του ως παγκόσμια πατέντα. Ο ίδιος ως κάτοικος του νησιού γνωρίζει πολύ καλά τις ιδιότητες κάθε υλικού και όπως τονίζει για μία ακόμα φορά αποδείχτηκε η μεγάλη τους θεραπευτική ικανότητα, όμως αν και αυτή έχει ενσωματωθεί σε ένα προϊόν είναι πολύ δύσκολη η προώθηση και η πώλησή του.

Τα φαρμακεία δεν επιθυμούν να το προωθήσουν καθώς όπως υποστηρίζει ο κ. Χαρίτος έχουν συμφωνήσει με τις φαρμακοβιομηχανίες να πωλούνται συγκεκριμένα φαρμακευτικά είδη. Έτσι παρατηρείται ένας αποκλεισμός στο προϊόν το οποίο διατίθεται μόνο μέσω του διαδικτύου και κατόπιν παραγγελιών. Όπως επίσης τονίζει είναι φθηνότερο από τα πωλούμενα φαρμακευτικά είδη, και αυτός ήταν και ο λόγος που πήρε μέρος στην έκθεση γαστρονομίας και τοπικών προϊόντων που διοργάνωσε η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου. Σημειώνεται ότι την έκθεση επισκέφθηκαν και οι Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες που βρέθηκαν εκείνες τις μέρες στη Ρόδο για το Ελληνοτουρκικό συνέδριο, και μάλιστα όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Χαρίτος, μία Τουρκάλα γνώριζε το προϊόν και τις ιδιότητές του.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση βρέθηκε και η πρόεδρος του παννισυριακού συλλόγου Ρόδου «Η ΠΟΡΦΥΡΙΣ» Ελένη Κουμέντου η οποία δήλωσε στη «Ρ» ότι πάντα ο σύλλογος στηρίζει τους κατοίκους της Νισύρου σε κάθε προσπάθεια να προβάλουν τα προϊόντα και το νησί τους.

 Πηγή : Μάσκα ομορφιάς από το ηφαίστειο της Νισύρου | Η ΡΟΔΙΑΚΗ http://www.rodiaki.gr/