Σπιτικό γάλα, τόφου και γιαούρτι σόγιας.


Γάλα σόγιας

Βάζουμε από βραδύς στο νερό 1/2 κιλό βιολογικά μη μεταλλαγμένα φασόλια σόγιας. Το πρωί τα σουρώνουμε και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό να βράσουν για να φύγει η μυρωδιά τους. Τα βράζουμε για 1 1/2 ώρα περίπου με το νερό να τα σκεπάζει. Μόλις κρυώσουν τα χτυπάμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε 2 λίτρα βραστό νερό και τα σουρώνουμε. Πιέζουμε καλά μέχρι να βγουν όλα τα συστατικά. Μπορούμε να ρίξουμε άλλο ένα λίτρο βραστό νερό και να τα ξαναχτυπήσουμε επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία.

Βάζομε το γάλα να βράσει για 15′, το αφήνομε να κρυώσει και το φυλάμε στο ψυγείο.

Είναι καλύτερα αυτό το γάλα να το πήξουμε γιαούρτι. Είναι πολύ ευκολοχώνευτο και πιο υγιεινό, διότι έχει υποστεί ζύμωση και καλό είναι η σόγια να παίρνεται μόνο μετά από ζύμωση.


Γιαούρτι σόγιας.

Αφού κρυώσει το γάλα σόγιας και φτάσει στους 50 βαθμούς C ( βάζουμε μέσα το δάχτυλο και αν αντέχει μέχρι να μετρήσουμε ως το 15, είναι εντάξει), ρίχνουμε σε 1 κιλό γάλα 3 κουταλιές λεμόνι, το οποίο έχουμε προηγουμένως διαλύσει σελίγο  κρύο γάλα σόγιας. Μπορούμε ακόμα να βάλουμε 1 κουταλιά γιαούρτι διαλυμένο πρώτα όπως το λεμόνι.

Ρίχνουμε τη μαγιά στο γάλα το ανακατεύουμε και το βάζουμε σε βαζάκια. Τα σκεπάζουμε με πετσέτα και τα τοποθετούμε όλη τη νύχτα σε ζεστό μέρος ή τα σκεπάζουμε με μάλλινο πανί για να κρατηθούν ζεστά και να πήξουν.

Το πρωί τα σκεπάζουμε με καπάκια και τα φυλάμε στο ψυγείο.

Με τον ίδιο τρόπο κάνουμε και το γιαούρτι από ζωικό γάλα για να χωνεύεται καλύτερα και να μην δημιουργεί εντερικά προβλήματα.

Τυρί σόγιας – τόφου.

Από το βράδυ μουσκεύουμε , 200 gr σόγια. Την επόμενη τη χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ με 1 1/2 ποτήρι νερό.

Κατόπιν τη βάζουμε στη φωτιά, μόλις πάρει βράση προσθέτουμε ακόμα 1 ποτήρι νερό, μόλις πάρει πάλι βράση προσθέτουμε ακόμα 1 ποτήρι νερό και πάλι μόλις πάρει βράση προσθέτουμε ακόμα 1, συνολικά ε[αναλαμβάνουμε 4 φορές το βρασμό, ανακατεύοντας συνέχεια. Στο τέλος σουρώνουμε από τουλπάνι και στύβουμε να καλά βγει όλος ο χυμός.

Μεταφέρουμε το υγρό σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το χυμό από 2 λεμόνια.

Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο 4-5 ώρες μέχρι να πήξει.

Σουρώνουμε με τουλπάνι,στύβουμε καλά να βγει το νερό και βάζουμε πάνωκάποιο βάρος να στραγγίξει καλά από τα υγρά.

Άννα Κανέλλου από τον Οδηγό Διατροφικής Θεραπείας.

TIPS

Στο γάλα μπορούμε να προσθέσουμε μέλι ή όποια άλλη γλυκαντική ύλη επιλέξουμε, βανίλια, κακάο ή σοκολάτα, φρούτα και να αντικαταστήσουμε μ’ αυτό το ζωικό γάλα στις παρασκευές μας.
Με το γιαούρτι μπορούμε να φτιάξουμε σμούθις ή frozen yogurt με φρούτα της επιλογής μας, να το προσθέσουμε σε σούπες ή σάλτσες για να έχουμε περισσότερο κρεμμώδη γεύση και υφή αλλά και απλά να το απολαύσουμε με μέλι, ξηρούς καρπούς  και κανέλα.
Στο τυρί μπορούμε να προσθέσουμε αλάτι, μπαχαρικά και βότανα και να του δώσουμε τη γεύση που θέλουμε.

Α.Χ.

Aπό  τη  σελίδα  Green  Chef