Χάρβαρντ: Μόνο 1 κουτάκι αναψυκτικό την ημέρα, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 20%



Έχουμε αναφερθεί σε πολλές έρευνες για αναψυκτικά τώρα τελευταία, αλλά δεν φταίμε εμείς που παρουσιάζονται τόσα νέα στοιχεία. Ωστόσο, αυτή η συγκεκριμένη έρευνα τη θεωρήσαμε σημαντική γιατί δείχνει ότι μόνο 1 κουτάκι αναψυκτικό την ημέρα αρκεί να αυξήσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Η έρευνα προέρχεται από το Πανεπιστήμιο του Harvard.
Σύμφωνα με τον επικεφαλή της έρευνας από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard, Δρ Frank Hu "Ακόμη και μια μέτρια ποσότητα των ζαχαρούχων ποτών-μιλάμε για ένα κουτί αναψυκτικού, κάθε μέρα, συνδέεται με ένα σημαντικό, 20% αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ακόμη και μετά την προσαρμογή για ένα ευρύ φάσμα των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου”.
Οι ερευνητές δεν βρήκαν αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου με αναψυκτικά λαϊτ και αναφέρουν: "Τα αναψυκτικά λάϊτ έχουν αποδειχθεί ότι σχετίζονται με αύξηση του σωματικού βάρους και μεταβολικών νόσων σε προηγούμενες μελέτες. Το πρόβλημα με αναψυκτικά λάϊτ είναι ότι έχουν έντονη γλυκιά γεύση, το οποία μπορεί να επηρεάζει την γεύση μας. Και προσθέτει ότι είναι ακόμα ένα ανοικτό ερώτημα εάν τα αναψυκτικά λάϊτ είναι μια καλύτερη εναλλακτική λύση για τα κανονικά αναψυκτικά”.
Τέλος ο Hu αναφέρει ότι “Αν και ισχύουν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα μόνο για τους άνδρες, παλιότερη έρευνα από το 2009, δείχνει ότι ισχύει και για τις γυναίκες και ότι αυτό ενισχύει πραγματικά την αξιοπιστία των ευρημάτων”.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Circulation.

Από  τη σελίδα  ΝΑ ΤΟ ΦΑΩ ;