Chia seeds. Η τροφή των Αζτέκων πολεμιστών


Πολλοί ίσως να τους έχετε ακούσει σαν τροφή πτηνών. Άλλοι δεν την έχετε ακούσει ποτέ.

Είναι καιρός να μάθετε ότι αυτά τα μικρά σποράκια – που για αιώνες χρησιμοποιούν σαν τροφή οι φυλές των Ινδιάνων - ήταν από τις κύριες πηγές ενέργειας και δύναμης των Αζτέκων πολεμιστών!

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΤΕ CHIA;
Σημειωση 1η οι σπόροι Chia δεν οξειδώνονται όπως ο λιναρόσπορος. Θέλουν βέβαια φύλαξη σε μέρος δροσερό και αντέχουν χωρίς να αλλοιώνονται.

Σημείωση 2η περιέχουν περισσότερο Ω3 ακόμα και από τον σολομό Ατλαντικού.( 62% ). Σημαντικό είναι επίσης ότι το σώμα μας μπορεί να μετατρέψει σημαντική ποσότητα από το Ω3 του Chia  σε EPA & DHA, κάτι που δεν γίνεται με τις άλλες φυτικές πηγές βασικών λιπαρών.
 Σημείωση 3η οι σπόροι Chia περιέχουν 23% πρωτείνης, και παρέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στον οργανισμό.

Σημείωση 4η δεν περιέχει γλουτένη

Σημείωση 5η δεν περιέχει φυτοοιστρογόνα

Σημείωση 6η δεν υπάρχουν μεταλλαγμένες ποικιλίες

Σημείωση 7η δεν έχει γεύση και δεν αλλοιώνει την γεύση των τροφών σας.

Σημείωση 8η το ζελ μειώνει την πείνα, δίνει αίσθημα κορεσμού και μπορεί να γίνει σημαντικό όπλο σε κάθε δίαιτα και  προσπάθεια αδυνατίσματος.


ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ CHIA

    Η ημερήσια δόση (αν και αυτό είναι απόλυτα ρευστό, δεν έχει περιορισμούς), καθορίζεται στα 2 κουταλάκια του γλυκού.
    2 κουταλάκια του γλυκού από τους σπόρους  (25 γραμμάρια σπόρων) σας παρέχουν:

    7 γραμμάρια φυτικών ινών

    4 γραμμάρια πρωτείνης

    205 mg ασβεστίου

    5 γραμμάρια Ω3

    Ω6, ικανοποιητικής ποσότητας

    Όλες τις βιταμίνες Β, κυρίως όμως τις Β2, Β3

    Σίδηρο (3πλάσια περιεκτικότητα από το σπανάκι)

    Μαγνήσιο (15πλάσια περιεκτικότητα από το μπρόκολλο)

Chia-Gel1
Αν δοκιμάσετε να βάλετε ένα κουταλάκι του γλυκού σπόρους σε ένα ποτήρι νερό και να τους αφήσετε για περίπου 30 λεπτά, θα δείτε με έκπληξη ότι τα σποράκια έχουν εξαφανιστεί, μαζί με το νερό, και ότι το ποτήρι περιέχει πια ένα σχεδόν στερεό ζελέ.
Αυτό οφείλεται στις ίνες του σπόρου Chia και στην απίστευτη ιδιότητά τους να απορροφούν πολλαπλάσιο του όγκου τους νερό.
Είναι μια ιδιότητα που χαρακτηρίζει όλες  τις  υδρόφιλες  κολλοειδείς ουσίες των τροφών μας. Καμμιά όμως τροφή στον κόσμο δεν περιέχει τόσες πολλές υδρόφιλες ίνες όσο το Chia!
Η ίδια ζελοποίηση γίνεται και στο στομάχι όταν καταναλώνουμε τους σπόρους μαζί με την τροφή μας...

• Το ζελ αυτό, μέσα στο στομάχι δουλεύει σαν εμπόδιο ανάμεσα στους υδατάνθρακες και στα ένζυμα που είναι προορισμένα για να τους διασπάσουν. Κάτι τέτοιο, αντιλαμβάνεστε ότι έχει σαν αποτέλεσμα να εμποδίσει την μετατροπή των υδατανθράκων σε σάκχαρα.

  Το αποτέλεσμα δεν βοηθά μόνο τα άτομα με προβλήματα σακχάρου στο αίμα αλλά έχει και ένα άλλο αποτέλεσμα που μας αφορά όλους. Η αργή πέψη των υδατανθράκων κρατά για περισσότερη ώρα υψηλά τα επίπεδα ενέργειας που αυτοί προσφέρουν στο σώμα μας.

Και κάτι άλλο πολύ σημαντικό:
• Η ικανότητά τους να συγκρατούν  το νερό προσφέρει  στον οργανισμό μας τη δυνατότητα να εντείνει τον βαθμό ενυδάτωσης.  Υγρά και ηλεκτρολύτες παρέχουν το περιβάλλον που υποστηρίζει την ζωή όλων των  κυττάρων του σώματος.

Με  τους σπόρους Chia, το σώμα διατηρεί τα επίπεδα των υγρών του, τα ρυθμίζει καλύτερα και πιο αποτελεσματικά, και τελικά διατηρεί την ηλεκτρολυτική ισορροπία του. Σε ορισμένες διαταραχές, όπως η διάρροια, οι εμετοί κλπ, η απώλεια των εξωτερικών υγρών των κυττάρων αναγκάζει τα υγρά που βρίσκονται μέσα από τις κυτταρικές μεμβράνες να κινηθούν εξωτερικα΄για να μειώσουν την απώλεια. Κάτι τέτοιο αναμφίβολα φέρει ανισορροπία ηλεκτρολυτών με επιπτώσεις σε όλο το σώμα και κυρίως στην καρδιακή λειτουργία. Με την κατανάλωση σπόρων Chia κατι τέτοιο αποφεύγεται.

• Η κατανάλωση σπόρων Chia μαζί με κάθε τροφή βοηθά σημαντικά τα άτομα με πεπτικές διαταραχές που δυσκολεύονται  να καταναλώσουν ωμές φυτικές τροφές.

 • Άτομα με σπαστική κολίτιδα, και προβλήματα εντέρων μπορούν, αν προσθέσουν στην τροφή τους τους σπόρους Chia να πάψουν να βιώνουν το πρόβλημα και να καταναλώνουν ακόμα και ό.τι μέχρι τώρα θεωρούνταν αυστηρά απαγορευμένο.

• ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΠΛΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ Chia ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΑΡΓΗ ΑΛΛΑ ΠΛΗΡΗ ΠΕΨΗ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ , ΧΩΡΙΣ ΑΠΕΠΤΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΣΤΟ ΕΝΤΕΡΟ

• Η σωστή πέψη και η ανακούφιση των πεπτικών ( στομαχικών και εντερικών ) διαταραχών έχει και ένα άλλο σημαντικότατο αποτέλεσμα: την πιο σωστή και ολοκληρωμένη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το έντερο και την θρέψη του σώματος.

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
• Οι σπόροι Chia όμως είναι και πολύ σημαντική πηγή πρωτείνης (23%), που για τους παραπάνω λόγους, είναι εξαιρετικά αφομοιώσιμη και άμεσα βιοδιαθέσιμη.

• Οι σπόροι Chia είναι αναμφίβολα η πιο πλούσια φυτική πηγή Ω3 λιπαρών οξέων, και μάλιστα σε τιμές μέχρι και δεκαπλάσιες από τους υπόλοιπους σπόρους που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσατε. Περιέχουν σημαντική ποσότητα λινολεικού οξέος, που δεν μπορεί να παρασκευαστεί μέσα στο σώμα μας.

• Περιέχει , επίσης, σημαντική ποσότητα από τριγλυκερίδια μακράς αλύσου, απαραίτητα για την απομάκρυνση της χοληστερίνης από τα αρτηριακά τοιχώματα.

• Σημαντική είναι και η περιεκτικότητά τους σε : ασβέστιο και βόριο, δυο μέταλλα που συνεργάζονται για την καλή υγεία του οστεικού μας συστήματος.

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΞΕΤΕ ΤΟ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΖΕΛΕ CΗΙΑ:
1. ΒΑΛΤΕ  9  ΜΕΡΗ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ Ή ΔΟΧΕΙΟ. ΜΗ ΤΟ ΓΕΜΙΣΕΤΕ.

2. ΒΑΛΤΕ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ  1  ΜΕΡΟΣ  ΣΠΟΡΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΟΤΗΡΙ. ΑΝΑΚΑΤΕΨΤΕ ΚΑΛΑ.

3. ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΓΙΑ 2-3 ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΕΨΤΕ ΞΑΝΑ.

4. ΑΝΑΚΑΤΕΨΤΕ ΤΕΛΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 25 ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ.

5. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΦΥΛΑΤΕ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ. ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ 15 ΗΜΕΡΕΣ.

6. ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΛΙΓΟ- ΛΙΓΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΦΗ ΣΑΣ Ή ΣΕ ΟΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΣΑΣ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΥΝ

7. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΚΑΤΕΨΕΤΕ ΑΠΛΑ ΓΙΑ 1-2 ΛΕΠΤΑ, ΝΑ ΤΟ ΑΦΗΣΕΤΕ ΜΟΝΟ 5 ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΙΕΙΤΕ ΣΤΟ ΝΕΡΟ Ή ΤΟΝ ΧΥΜΟ ΣΑΣ.

8. ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ Η ΤΑ ΜΟΥΣΛΙ ΣΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΣΑΣ.

9. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΕΤΕ ΖΕΛΕ, ΠΡΟΣΘΕΤΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΣΑΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΣΑΣ, ΣΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ, ΤΙΣ ΚΡΕΜΕΣ, ΤΟΥΣ ΧΥΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΡΟΦΗΜΑΤΑ ΣΑΣ.

Από  το  Ιστολόγιο  mothernature.gr