9 υλικά για τέλειο τσάι

Το mamapeinao.gr ετοιμάζει τσάι. Κάθισε να σε κεράσουμε κάτι.
Βρήκαμε 9 αναπάντεχα συστατικά που θα απογειώσουν το πρωινό σου τσάι, χαρίζοντάς σου ευεξία και θετική ενέργεια.
1. Τσάι με σαφράν
Σύμφωνα με έρευνες, το σαφράν παρουσιάζει ιδιότητες αντίστοιχες με πολλές αντικαταθλιπτικές ουσίες, όπως η ιμιπραμίνη και φλουοξετίνη. Αν μάλιστα σε χαρακτηρίζει η κυκλοθυμία ή απλώς περιμένεις τη μηνιαία σου περίοδο, το τσάι με σαφράν θα κάνει θαύματα, αφού βοηθά στις απότομες μεταβολές της διάθεσης και των συναισθημάτων. Πώς θα το φτιάξεις; Ετοίμασε πράσινο τσάι, πρόσθεσε 2-3 ίνες σαφράν και μία φετούλα τζίντζερ.
2. Tσάι με κουρκουμά
Ο κουρκουμάς έχει την ιδιότητα να επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, οι οποίοι δημιουργούν τη λεγόμενη “καλή διάθεση”.

ADVERTISEMENT
3. Τσάι με μελισσόχορτο
Το υπέροχο άρωμα του μελισσόχορτου θα σου χαρίσει απίστευτο αίσθημα χαλαρότητας , ενώ τα αιθέρια έλαιά του βοηθούν στην μείωση της πίεσης, ιδιαίτερα σε περιόδους άγχους. Πώς θα το φτιάξεις; Μούλιασε 1 κουτ. σούπας αποξηραμένο μελισσόχορτο σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό για 15 λεπτά. Ανακάτεψε καλά και κατόπιν σούρωσέ το. Πρόσθεσε 1 κουτ. γλυκού μέλι, λίγη φρέσκια μέντα ή βασιλικό. Είναι τέλειο και παγωμένο.

  4. Μάτε (Yerbal Mate)
Το εθνικό ποτό των λαών της Νοτίου Αμερικής αποτελεί εξαιρετικό υποκατάστατο του καφέ χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε καφεΐνη, χωρίς όμως τις αρνητικές επιδράσεις του καφέ. Μπορεί ακόμη να βάλει “φρένο” στην άνοια που προκαλεί η νόσος του Αλτσχάιμερ, να βελτιώσει την πνευματική υγεία αλλά και το ανοσοποιητικό σύστημα. Πώς θα το φτιάξεις: Σε μια καφετιέρα με έμβολο, τοποθέτησε τα φύλλα τσαγιού μάτε. Σε κατσαρόλα ζέστανε 450 γρ. νερό και λίγο πριν το σημείο βρασμού, απόσυρε από την φωτιά. Ρίξε το νερό στην καφετιέρα και άφησέ το για 5 λεπτά. Μπορείς να προσθέσεις ξύσμα πορτοκαλιού, φύλλα μέντας ή ό,τι μυρωδικό προτιμάς.
5. Τσάι Μασάλα (Masala Chai)
Εξαιρετικά αρωματικό μαύρο τσάι με μπαχαρικά μασάλα που υπόσχεται θετική ενέργεια, καλή διάθεση και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Πώς θα το φτιάξεις; Σε κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ζεσταίνεις για 2 λεπτά 2 φλιτζάνια γάλα (αγελαδινό ή αμυγδάλου), 2 κουτ. σούπας μαύρο τσάι, 2 αστέρια αστεροειδή γλυκάνισο, 1 κουτ. γλυκού φρέσκο τζίντζερ σε σκόνη, 3 γαρύφαλλα ολόκληρα, 1/2 ξυλάκι κανέλα, 2 κάψουλες κάρδαμο ανοιγμένες, 2 φλιτζάνια νερό και λίγο πιπέρι ολόκληρο. 

  6. Τσάι από λεβάντα
Θα σε χαλαρώσει από την νευρικότητα και θα σε κάνει να κοιμηθείς σαν πουλάκι. 
7. Τσάι μάραθου
Ο μάραθος βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης στον οργανισμό, εμποδίζοντας τις απότομες εναλλαγές διάθεσης. Δίνει επίσης ώθηση στη σεροτονίνη και την ενδορφίνη. Πώς θα το φτιάξεις; Θρυμμάτισε με ένα κουτάλι 1 1/2 κουτ. γλυκού μάραθο με ένα κουτάλι. Βράσε 1 1/2 φλιτζάνι νερό, ρίξε αποπάνω το μάραθο και άφησε να μουλιάσει για 7 λεπτά.
8. Τσάι με ginseng
Αν περνάς περίοδο έντονου στρες ή κατάθλιψης, το ginseng θα αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό σου, τα οποία μειώνονται σε τέτοιες περιπτώσεις. Πώς θα το φτιάξεις; Καλύπτουμε με 220 γρ. βρασμένο νερό 6-8 φετούλες ginseng. Αφήνουμε να μουλιάσουν για 6-8 λεπτά. Σουρώνουμε και σερβίρουμε με λίγο μέλι.
9. Tσάι Rooibos
Γνωστό και ως “κόκκινο τσάι”, πρόκειται για ένα ρόφημα από τη Νότιο Αφρική το οποίο δεν περιέχει καφεΐνη, βοηθώντας έτσι στην καταπολέμηση του άγχους αλλά και σε έναν ήρεμο ύπνο. Ταιριάζει ιδανικά με μέλι.

Από  την  Ιστοσελίδα   cosmo.gr