Πώς να διαχειριστείτε ανθρώπους με αρνητισμό


Συντάκτης: Παναγιώτα Γιαννούλη, 12/04/2012

Ο ορισμός του αρνητικού ανθρώπου συνοψίζεται στη φράση της Γαλλίδας διανοούμενης Jeanne de la Bruyere: «η ευχαρίστηση του  να κριτικάρεις σε αποσπά απ’ το να απολαμβάνεις το ωραίο». Οι αρνητικοί άνθρωποι είναι σαν μαύρες τρύπες που καταναλώνουν την ενέργειά μας. Τι θα πρέπει λοιπόν να κάνουμε για τους αντιμετωπίσουμε;
Βρείτε την πηγή της αρνητικότητας
Προσπαθήστε να καταλάβετε γιατί ο άνθρωπος που έχετε απέναντί σας είναι αρνητικός. Έχει κάποιο προσωπικό πρόβλημα; Είναι αγχωμένος με τη δουλειά του ή απλώς έχει έλλειψη αυτοπεποίθησης; Θυμηθείτε ότι μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι με το να παραπονιούνται και να λένε συνεχώς πόσο δυσαρεστημένοι είναι στοχεύουν μόνο να στο να γίνουν το επίκεντρο της προσοχής. Αυτό και μόνο αντανακλά την προσωπικότητά τους και αποτελεί στοιχείο του χαρακτήρα τους.
Μην απαντάτε αμέσως
Η πρώτη μας αντίδραση σ έναν αρνητικό άνθρωπο είναι πάντα αυθόρμητη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Περιμένετε λίγο ώστε να ηρεμήσετε και να δείτε τα πράγματα πιο ψύχραιμα.
Μη συνεχίσετε την κουβέντα
Μπορείτε να του δώσετε τη βοήθειά σας και έτσι δε θα αισθάνεται μόνος. Αν συνεχίσει όμως να μιλά για τα ίδια προβλήματα και συνεχίζει την ίδια αρνητική κριτική τότε σ’ αυτό το σημείο καλύτερο είναι να διακόψετε τη συνομιλία μαζί του .
Βγείτε με  άλλα άτομα
Όσο πιο πολλή παρέα κάνετε με αρνητικά άτομα τόσο πιο πολύ θα παίρνουν από την ενέργειά σας. Προσπαθήστε να βγείτε με άλλα άτομα και έτσι θα δείτε ότι η θα νιώσετε καλύτερα μιας και η αρνητική ενέργεια θα μοιραστεί. Εκτός από αυτό θα ακουστούν περισσότερες απόψεις. Έτσι ίσως κάποια από αυτές να τους προσφέρει μια πιο αισιόδοξη ματιά.
Προσπαθήστε να τον βοηθήσετε
Πολλές φορές κάποιοι άνθρωποι είναι αρνητικοί γιατί δεν έχουν αρκετή αγάπη ή αισιοδοξία στη ζωή τους. Μάλιστα μπορεί οι ίδιοι να χτίζουν ένα τείχος, γιατί έτσι θεωρούν πως προστατεύονται από το γύρω κόσμο. Σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε για να τους βοηθήσετε.
Πείτε τους : « Τώρα πες μου κάτι θετικό»
Όταν τελειώσουν την αφήγηση της «τραγικής» τους περιπέτειας, πείτε τους να σας διηγηθούν μια αστεία ή χαρούμενη ιστορία. Μερικοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται πως ο χαρακτήρας τους αλλάζει σταδιακά και γίνονται αρνητικοί. Αυτή η φράση σας μπορεί  να του βοηθήσει να το συνειδητοποιήσουν αυτό. Ίσως το άτομο στο οποίο έχουν μετατραπεί δεν αρέσει ούτε στους ίδιους.
Προσέξτε πόσο χρόνο περνάτε μαζί τους
Σκεφτείτε πως αισθάνεστε αφού έχετε συναντήσει έναν αρνητικό και έναν αισιόδοξο άνθρωπο. Αν πιστεύετε πως η διάθεσή σας είναι άσχημη μετά την παρέα με τον πρώτο προσπαθήστε να μην περνάτε πολλές ώρες μαζί του. Ακόμη και αν σας ζητάει να βρίσκεστε πιο συχνά μάθετε να λέτε όχι. Όταν είστε μαζί του κρατήστε τη συζήτηση σε ουδέτερα θέματα.
Απομακρυνθείτε
Αν δείτε ότι  καμιά από τις τεχνικές αυτές δε λειτουργεί, τότε απομακρυνθείτε. Προτιμήστε να αφιερώστε το χρόνο σας σε άτομα με θετική ενέργεια.
Μάθετε πώς να διαχειρίζεστε τους αρνητικούς ανθρώπους. Αν αισθάνεστε ότι απορροφούν  όλη τη  δική σας ενέργεια προστατέψτε τον εαυτό σας. Έτσι θα αισθανθείτε πιο  ήρεμοι και πιο ασφαλείς, αφού δεν θα έχετε να αντιμετωπίσετε την πίεση και την αρνητική τους επιρροή. Ζήστε την καθημερινότητά σας όπως εσείς επιθυμείτε και κρατήστε κοντά σας τα άτομα που πραγματικά θέλετε!