Ποια βιταμίνη αποτελεί ασπίδα κατά της νόσου Αλτσχάιμερ;


Ποια βιταμίνη αποτελεί ασπίδα κατά της νόσου Αλτσχάιμερ;;;

Η νόσος αποτελεί τη πιο κοινή μορφή άνοιας παγκοσμίως. Είναι μια ασθένεια που ακόμα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αφού δεν είναι θεραπεύσιμη. Ωστόσο, αν και οι ασθενείς δεν μπορούν να «ξεφύγουν» ολοκληρωτικά από τις βαριές επιπτώσεις της νόσου, έχουν τη δυνατότητα να την καθυστερήσουν χρησιμοποιώντας τη βιταμίνη Ε.
Σύμφωνα με μια πολυετή έρευνα του Κέντρου Υγείας της Μινεάπολις, η βιταμίνη Ε αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κατασταλτικό «όπλο» ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ. Συγκεκριμένα, αποδείχτηκε πως η λήψη της βιταμίνης Ε κατά τα αρχικά στάδια της νόσου, επιβραδύνει τα αρνητικά αποτελέσματα της νόσου κατά περίπου έξι μήνες. Εκτός αυτού, είναι πολύ πιθανό η βιταμίνη να βοηθά τον οργανισμό και όταν η νόσος έχει περάσει σε επόμενα στάδια, όμως τα αποτελέσματα των ερευνών είναι ακόμα μεικτά.
Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε, οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, με την πρώτη να λαμβάνει καθημερινά συμπληρώματα βιταμίνης Ε και η δεύτερη ένα εικονικό φάρμακο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς της πρώτης ομάδας παρουσίασαν σημαντική επιβράδυνση της νόσου, σε ποσοστό περίπου 19%.
Ο κύριος Ατρι, γνωστός νευρολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, δήλωσε χαρακτηριστικά πως: «Τα αποτελέσματα δείχνουν όφελος από τη χορήγηση της βιταμίνης Ε στην καθυστέρηση της λειτουργικής εξασθένησης κι ένα μικρότερο όφελος από τη λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για τους πάσχοντες από Αλτσχάιμερ»
Ωστόσο, η υπερβολική λήψη βιταμίνης Ε κρύβει διαφόρους κινδύνους, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Εταιρείας Καταπολέμησης του Αλτσχάιμερ. Οι ειδικοί της εταιρίας προειδοποίησαν ότι οι ποσότητες της βιταμίνης που χρειάζονται για αποτελεσματική καταπολέμηση της νόσου, μπορούν να δημιουργήσουν παραπάνω προβλήματα στην υγεία των ασθενών.