Οι ηλιόσποροι ηρεμούν το νευρικό μας σύστημα


 Οι ηλιόσποροι αποτελούν αγαπημένο snack μικρών και μεγάλων. Η κατανάλωσή τους έχει πολλές φορές ταυτιστεί με την διοχέτευση της νευρικότητάς μας. Αλλά πόσο τυχαίο είναι το γεγονός αυτό;
Οι ηλιόσποροι είναι μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου, με 30 g αυτών να παρέχουν περίπου το 30% της ημερήσιας απαίτησης μαγνησίου.
Το μαγνήσιο εκδηλώνει αντίθετες δράσεις από εκείνες του ασβεστίου, συμβάλλοντας έτσι στο έλεγχο του τόνου των νεύρων και των μυών. Συγκεκριμένα, το μαγνήσιο μπλοκάρει τα κανάλια ασβεστίου εντός των νευρικών κυττάρων με αποτέλεσμα να αποτρέπει την αύξηση του ασβεστίου εντός αυτών και άρα την ενεργοποίησή τους. Ουσιαστικά, το μαγνήσιο είναι εκείνο που διατηρεί τα νευρικά κύτταρα σε κατάσταση χαλάρωσης και ηρεμίας.
Ανεπαρκής πρόσληψη μαγνησίου μέσω της διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της συχνότητας αυξομειώσεων της συγκέντρωσης του ασβεστίου εντός των νευρικών κυττάρων με αποτέλεσμα να αυξάνει αντίστοιχα και η συχνότητα διέγερσης των νεύρων.
Επίσης, η ανεπαρκής πρόσληψη μαγνησίου έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση αρτηριακής υπέρτασης, μυϊκών σπασμών, ημικρανιών, μυϊκών κραμπών και γενικότερο αίσθημα κούρασης. Έτσι, η κατανάλωση ηλιόσπορων μπορεί να εξασφαλίσει επαρκή πρόσληψη μαγνησίου και τα αντίστοιχα οφέλη.


Από  το  Ιστολόγιο  ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ